Opoziția a avut nevoie de 233 de voturi ca să treacă moțiunea de cenzură, dar nu a reușit să le strângă. Doar 200 de parlamentari au votat pentru moțiune. Numărătoarea inițială a voturilor arăta 202 voturi în favoarea moțounii. Parlamentarii PSD au fost prezenți în sală, însă nu au votat.
Cu o zi înaintea moțiunii de cenzură, președintele PNL, Ludovic Orban declara că opoziția ar mai avea nevoie de 19-20 de voturi pentru ca aceasta să treacă. Cifra este confirmată și de Adrian Țuțuianu de la Pro România, care spunea că partidul său negociază cu 15 parlamentari de la PSD și ALDE.
Matematic, opoziția adunase înaintea votului doar 204 parlamentari, punând la socoteală PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România. Mai puteau fi atrase voturi de la minoritățile naționale și de la neafiliați - 5 parlamentari. Tabăra puterii strangea însă 239 de senatori și deputați, 208 de la PSD și 31 de la ALDE.
Înaintea votului, liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut un apel la parlamentatii puterii să voteze moțiunea: „Orice parlamentar PSD sau ALDE care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să-și repare imaginea publică, să se debaraseze de ultimii doi ani și jumatate în care au fost complicii unui regim ticălos și să poată să-și continue cariera politică fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică”, a spus liderul PNL.
Viorica Dăncilă a vorbit de la tribuna Parlamentului, spunând că Opoziția nu are un proiect serios și că nu își dorește cu adevărat să intre la guvernare.
„Este a treia oară când vin cu ocazia unei moţiuni de cenzură şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă îmbunătăţirea actului de guvernare în folosul societăţii. Nu am găsit. În fapt, întregul text al moţiunii de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare, chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu”, a spus Dăncilă.
„Stau şi mă gândesc cum ar arăta un Guvern, dacă această moţiune ar trece. Ar fi un Guvern mozaic condus de un şomer politic? Mă refer la domnul Orban, evident. (...) Am auzit că vă certaţi rău acum ca şi cum aţi fi după o înfrângere, nicidecum după o victorie”, a declarat și Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.
Facebook Forum