Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 8 august 1989


Nicolae Ceauşescu la Arad examinează prototipul vagonului de metrou. (11 ianuarie 1977) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; 4/1977
Nicolae Ceauşescu la Arad examinează prototipul vagonului de metrou. (11 ianuarie 1977) Sursa: Fototeca online a comunismului românesc; 4/1977

Marți 8 august 1989

Soarele răsare la 6.09 și apune la ora 20.33. Vreme călduroasă cu cer variabil, predominant senin în sud. Ploi izolate sub formă de aversă cu descărcări electrice în nord-vest și nord, dar și în zonele deluroase și de munte. Temperaturile maxime se situează între 27 și 37 de grade iar minimele termice nocturne sunt de 10-20 de grade.

Magistrala 3 a metroului este pe punctul de a fi inaugurată. „Întinerit și înfloritor, Bucureștiul se pregătește pentru întâlnirea cu mileniul trei” scriu gazetele. Decizia de construire a metroului bucureștean a fost luată la Congresul XI al PCR iar la sfârșitul lui 1979 metroul începea să circule. „La inaugurarea metroului, adresez, în numele conducerii de partid și de stat, precum și al meu personal, cele mai calde felicitări proiectanților și constructorilor, muncitorilor și specialiștilor, formațiunilor de tineret și militarilor armatei noastre, tuturor acelora care au realizat această remarcabilă lucrare tehnică menită să contribuie la dezvoltarea transportului în comun în Capitală.” Așa scria și subsemna Ceaușescu în cartea de aur a metroului. România se lăuda că dintre cele 120 de orașe care beneficiau pe atunci de metrou, doar în șapte țări acesta a fost construit cu proiecte, tehnică și forțe proprii. Printre aceste țări, evident, și România. Prima magistrală construită a fost cea care ducea de la vest la est, magistrala I lungă de 26 de km. Lega nu oameni de destinații ci destinații de oameni: pornea de la platforma industrială din zona Militari, trecea prin centrul orașului pentru a ajunge în cartierul Titan, la platforma industrială 23 August. În 1986 este dată în funcțiune , magistrala II care ducea de la nord la sud. Cu magistrala 3 care urma să fie dată în funcțiune în acele zile premergătoare aniversării lui 23 August, lungimea liniei de metrou ajungea la 60 km. S-ar fi construit 4 km pe an, ar avea o viteză comercială de 40 km pe oră și o viteză tehnică de 80 km/oră, în țară se produceau vagoane la Arad, România fiind printre singurele producătoare de vagoane de metrou, pe zi circulau opt sute de mii de călători și cu a treia magistrală s-ar fi sărit peste un milion. Ilie Tănăsache, politrucul de la Scânteia, vede în toate acestea în semnul unității idealului comun – „socialismul pe pământul României. Unitatea indestructibilă în jurul partidului, a secretarului său general etc.etc. (...) Avem bucuria, și mândria, și satisfacția de a constata, la acest ceas de împlinire a unei noi magistrale de metrou, că obiectivele propuse pentru nașterea acestei monumentale construcții a „Epocii Nicolae Ceaușescu” se convertesc în realitate. Realitatea României înfloritoare din anul 45 de nouă istorie. România și mai înfloritoare de mâine, căreia documentele programatice pentru cel de-al XIV-lea Congres îi deschis noi orizonturi de progres și civilizație.”

La Centrul pentru cultură și creație socialistă Cântarea României al sindicatului întreprinderii 23 August din Capitală a fost inaugurate Zilele cărții social-politice”. Cu această ocazie a fost prezentată expunerea: „Contribuția PCR, a secretarului general, tovarășul Nicolae Ceaușescu, la dezvoltarea teoriei și practicii revoluționare, la îmbogățirea socialismului științific cu idei și teze de largă însemnătate universală – strălucită expresie a marxismului creator în România în condițiile actuale.” Manifestările ca au loc în aceste zile sunt dedicate celei de-a 45-a aniversări a „revoluției de eliberare socială și națională” etc.etc. de la 23 August și Congresului al XIV-lea PCR. În știrea Agerpres se specifică faptul că un loc special îl va ocupa prezentarea lucrărilor lui Ceaușescu publicate în seriile „România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate”, „Din gândirea social-politică”, „Din gândirea filosofică”, „Din gândirea economică a președintelui României” precum și în volumele Opere alese. Vor avea loc diverse manifestări (sesiuni de comunicări, simpozioane, conferințe etc.) în întreprinderi, instituții, centre culturale. De asemenea, vor fi organizate dezbateri pe marginea unor volume, colecții și serii editoriale, prezentări de carte, întâlniri dintre cititori și autori sau editori, vor fi organizate expoziții tematice și alte acțiuni de difuzare a cărții de profil la locul de muncă.

Doina Cornea notează în Jurnalul ei în legătură cu nota scrisă cu o zi înainte: „Recitind fragmentul pe care-l notasem ieri, aș mai preciza că ceea ce în tinerețe apreciasem a fi un sacrificiu oarecum inutil din partea oamenilor lui Dumnezeu greco-catolici (și nu numai ei) era de fapt forma supremă de apărare a spiritului prin transfigurarea tuturor privațiunilor impuse vieții lor de zi cu zi, prin închisori și domicilii forțate, și aducerea acestor suferințe în acel orizont existențial înalt al spiritualității, al iubirii de Dumnezeu.”

Uteciștii continuă muncile patriotice. La Combinatul de produse sodice Ocna Mureș din Alba, peste 600 de tineri au promis că vor realiza peste plan cinci tone de sodă calcinată, cinci tone sodă caustică, două tone bicarbonat de sodiu, două tone de oxid de magneziu. La Întreprinderea de prelucrare a lemnului din Alba Iulia, o sută de uteciști spun că vor realiza suplimentar 180 de scaune și o garnitură de mobilă pentru tineret. La Combinatul de utilaj greu din Cluj, 450 de tineri s-au angajat să realizeze în cadrul acțiunilor de muncă în sprijinul producției 12 bucăți de repere turnate și să monteze trei instalații de sudare automată. Tot la Cluj, două sute de tineri de la Combinatul de pielărie și încălțăminte Clujana spun că vor realiza peste plan 3500 de perechi de încălțăminte și că vor croi două mii de fețe de pantofi.

Pe terenurile Complexului BTT din parcul Herăstrău din București încep întrecerile de tenis pentru seniori la care se vor desemna și câștigătorii Daciadei. Și-au confirmat participarea cei mai buni jucătoare/cele mai bune din țară, spune Agerpres. Sunt probe de simplu și dublu până pe 14 august. La Timișoara, în Sala Olimpia continuă campionatele de baschet pentru cadete. România a învins selecționata R.F.Germania. La Iași, în Sala Sporturilor s-au încheiat întrecerile finale ale Daciadei la lupte libere, seniori. În a doua zi a Cupei Europei la atletism (grupa A) care se desfășoară în Gateshead (UK), Alina Astafei a câștigat proba de săritură în înălțime cu 2 m. La 1500 m, Doina Melinte a ajuns prima. În proba de 10 mii m Viorica Ghican a ocupat locul al doilea. La Campionatul balcanic de înot pentru juniori (a doua zi) Beatrice Coadă a câștigat două probe 400 m liber și 200 m bras. Marius Crișan a ajuns primul în proba 100 m spate iar Gabriela Ștefan a câștigat proba de 50 m liber. La Campionatele mondiale de canotaj academic pentru juniori care se desfășoară la Szeged echipa României (Mihai Făcăiaunu, George Bulie, Emil Alexandru și Nelu Dima) a cucerit medalia de argint la schif 4 fără cârmaci

Se fac angajări: „Asociație locatari încadrează cu îndemnizație fochist și îngrijitoare de preferință familie. Se asigură locuință”; „UCECOM-ICPCOM scoate la concurs următoarele posturi: un post inginer principal instalații pentru construcții, specialitățile sanitare energetice și electrice, un post inginer principal constructor, un post arhitect principal specialitatea mobilier și produse din lemn, metal, mase plastice, un post tehnician și un inginer prelucrarea lemnului.”

De vânzare: „Deosebit de convenabil sufragerie panel negru și hol noi, radiocasetofon Aiwa și Philips VR 6462, radio VEF, bicicletă semicurse, miniorgă composer”; „Canapea cu șase scaune stil încrustații sidef, masă și bufet vitrină, birou elev, bibliotecă”; „Mobilă, aparat foto, vopsea auto metalizată, aparat filmat 8 mm, Super, obiecte camping”; „Dormitor, șapte piese, comodă, ceas damă, scoarță lână, îmbrăcăminte damă 50-52, diverse obiecte casnice”; „Mașină cusut Singer cu accesorii, pat copil, cergă”; „Darac lână și mașină de tors lână cu 20 de fuse”; „Cărucior pentru alimente deosebit, copertină intrare, ușă exterioară, planetară Dacia, butelii voiaj, ventilator oscilant”; „Statuete bronz, marmură, porțelan, porțelanuri vechi fine, vaze, tăvi, alte obiecte decorative deosebite”

Se cumpără: „Computer personal, preferabil nou”; „Telecolor diagonală 25-40 cm, bicicletă cu motor (Tandem), radiocasetofon cu autorevers, cablu coaxial TV, și computer JVC TV și audiorack”; „Congelator nou și instalație gaz auto”

La televizor programul începe la ora 19.00 cu Telejurnal. În întâmpinarea marii noastre sărbători naționale. La 19.20, Să trăim și să muncim în spiritul normelor eticii și echității socialiste Un titlu care ne obligă... Reportaj. La 19.40 Industria – programe prioritare. La 20.00 Teatru TV. Flori și soare de Ștefan Berciu. Premieră pe țară. În distribuție: Mirela Gorea, Diana Lupescu, George Mihăiță, Mitică Popescu, Corado Negreanu etc. Regia artistică: Constantin Dicu. La 21.20, Rolul familiei în societatea noastră. Copiii – viitorul nostru, viitorul patriei. La 21.40, Din frumusețile patriei, Străbătând poteci de munte. Documentar. Producție a studioului de film TV. La 21.50 Telejurnal. Programul se închide la 22.00.

La Teatrul de Operetă, Maratonul melodiilor. Teatrul Mic continuă spectacolul de sunet și lumină din Grădina Cișmigiu „Cântăm România de azi”. La Teatrul Giulești, sala Majestic, reprezentație cu Pescărușul, La Teatrul C. Tănase, pe afișul Grădinii de Vară Boema ține afișul Bună seara, Boema, în vreme ce la sala Savoy a aceluiași teatru este concert al formației Ceschi Baroc Jazz Quintet. La Teatrul Țăndărică, sala Victoria, reprezentație cu Ileana Sânziana. Ansamblul Rapsodia Română are spectacolul Meridiane folclorice.

La cinema, Noiembrie, ultimul bal; Flori de gheață; Secretul armei secrete; Alo, aterizează străbunica; Luna filmului pentru pace: La noapte va muri orașul; Viața ca o poveste; Nava lui Yang; Experimentul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG