Linkuri accesibilitate

Confuzie totală: Tăriceanu anunță o alianță în Parlament, cu partidul lui Ponta, apoi se răzgândește. Replica lui Ponta


Călin Popescu Tăriceanu spune că se aliază cu Victor Ponta, apoi se răzgândește: doar au discutat.
Călin Popescu Tăriceanu spune că se aliază cu Victor Ponta, apoi se răzgândește: doar au discutat.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că a bătut palma cu Victor Ponta, liderul Pro România, pentru o alianță politică în Parlament, unde ar urma să aibă grup parlamentar comun. Decizia nu a fost încă luată, susțin surse din Pro România. Tăriceanu a modificat anunțul.

UPDATE: Victor Ponta a anunțat, tot pe Facebook, că doar „s-a discutat și progresat” în direcția unui proiect politic comun cu ALDE. Totuși, liderul Pro România își menține o condiție mai veche: „Pe 22 iulie am spus dacă Alde iese de la guvernare, suntem dispuși să discutăm un proiect politic comun”.

„Azi am progresat foarte mult în acest sens! Nu am luat decizii - dar am discutat și progresat! Când mai mulți oameni se așează la masă cu intenții bune - sunt șanse mai mari de succes!”, a mai scris Ponta.

„Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta: am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune şi astfel vom fi a treia forță politică parlamentară, după PSD şi PNL. În perioada imediat următoare, grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare”, a scris liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe pagina sa de Facebook.

Surse din partidul Pro România au declarat însă pentru Europa Liberă că nu s-a luat o decizie în acest sens și că alianța politică este doar o variantă de lucru. Cei de la Pro România i-ar fi cerut liderului ALDE să modifice anunțul făcut pe Facebook.

La scurt timp, liderul ALDE a modificat anunțul de pe Facebook: „am discutat o viitoare colaborare” este sintagma cu care Tăriceanu a înlocuit formula inițiala „am hotărât o viitoare colaborare”.

Postarea lui Călin Popescu Tăriceanu a fost modificată.
Postarea lui Călin Popescu Tăriceanu a fost modificată.

Tăriceanu și Ponta sunt poziționați, conform unui sondaj IMAS pentru Europa FM, pe pozițiile doi și trei după președintele Klaus Iohannis, în opțiunile de vot pentru prezidențialele din luna noiembrie. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, este cotat cu peste 13,8%, iar Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12,9%.

În cazul votului pentru parlamentare, românii ar vota însă doar 7,3% cu ALDE și 9% cu Pro România, mai arată sondajul citat.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG