Linkuri accesibilitate

Lia Savonea nu a trimis la Cotroceni decizia CSM de acceptare a demisiei Danei Gîrbovan din magistratură.


Lia Savonea, șefa CSM
Lia Savonea, șefa CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu a trimis la Palatul Cotroceni decizia Secţiei pentru Judecători a Consiliului care a votat în unanimitate plecarea din magistratură a judecătoarei Dana Girbovan, propunerea PSD pentru ministrul Justiţiei.

Potrivit unor surse judiciare, la Cotroceni a ajuns doar cererea lui Gîrbovan de demisie din magistratură, nu şi hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM care aproba această demisie. În aceste condiţii, Klaus Iohannis nu a putut semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan.

Pe 26 august, Secţia pentru Judecători a CSM s-a intrunit şi, la ultimul punct de pe ordinea de zi, a aprobat, în unanimitate, „înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin 1, lit a din legea 303 din 2004”, se arată în ordinea de zi soluţionată a Secţiei. https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=35f6bde2-43c2-45d2-bd4b-d95f74ddbda8|InfoCSM

Două zile mai târziu, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că respinge toate cele trei propuneri de noi miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă, inclusiv pe Dana Gîrbovan, preferata PSD pentru postul de ministru al Justiţiei.

Imediat, Gîrbovan a anunţat pe pagina personală de Facebook că îşi retrage cererea de demisie din magistratură şi cere Secţiei pentru Judecători a CSM să ia act de acest lucru. „Mi-am înaintat demisia către secţia de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secţiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”.

https://www.facebook.com/dana.girbovan.5/posts/2444131585633275

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG