Linkuri accesibilitate

Teodor Meleșcanu este susținut de Viorica Dăncilă la șefia Senatului. VIDEO


Teodor Meleșcanu, 78 de ani, din nou nominalizat pentru o înaltă funcție publică
Teodor Meleșcanu, 78 de ani, din nou nominalizat pentru o înaltă funcție publică

Teodor Meleșcanu, care este membru al ALDE si senator, a fost ales de Viorica Dăncilă pe post de candidat pentru preluarea președinției Senatului, în urma demisiei lui Călin Popescu Tăriceanu. Meleșcanu spune că rămâne membru ALDE

Cu majoritatea la limită în Senat, președinta PSD, Viorica Dăncilă, a apelat la Teodor Meleșcanu, proaspăt demis chiar de șefa Cabinetului din fruntea Ministerului de Externe, să preia funcția a doua în ierarhia statului.

Meleșcanu nu a fost prima opțiune a PSD, în condițiile în care partidul anunțase cu câteva zile înainte, la reuniunea de la mare, că va propune la alegerea președintelui Senatului un vicepreședinte al PSD. Printre numele vehiculate s-au aflat Ecaterina Andronescu, demisă și ea din guvern de Viorica Dăncilă, Nicolae Moga, cel care a rezistat doar o săptămână în fruntea MAI, și Șerban Valeca, un senator în ascensiune în grupul de influență al liderului PSD.

Teodor Meleșcanu, posibil președinte al Senatului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Astfel, PSD care nu era sigur pe două-trei voturi din propria tabără la alegerea președintelui Senatului, unde trebuie să se întrunească jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenți, și-a securizat susținerea unora dintre senatorii ALDE.

Teodor Meleșcanu a declarat, într-o scurtă declarație pentru Europa Liberă, că nu a discutat despre propunere cu liderul ALDE. De asemenea, fostul ministru de externe a sugerat că va accepta oferta Vioricăi Dăncilă.

Rămâne de văzut cum vor vota cei câțiva senatori ai ProRomânia, formațiune care, alături de ALDE, a anunțat că nu va vota oamenii și inițiativele PSD, așa cum, dealtfel, a anunțat și Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta din urmă și-a anunțat demisia la Senat, iar, regulamentul spune că fiecare grup parlamentar trebuie să prezinte un candidat. Surse politice au declarat, pentru Europa Liberă, că USR nu va propune un candidat și va susține candidatul PNL. Aici însă există o problemă. Alina Gorghiu, care și-a anunțat intenția de a candida, se pare că nu se bucură de sprijinul tuturor colegilor săi de partid și nici de cel al ALDE. Pentru ca un candidat al opoziției să câștige cea de-a doua funcție în stat, aritmetic este nevoie de votul in corpore al tuturor membrilor grupurilor parlamentare, altele decât PSD, și un vot de la social-democrați.

Teodor Meleșcanu face politică activă, ca membru al unui partid, din a doua jumătate a anilor 90, când, după posturi de secretar de stat și de ministru de externe, a devenit membru PSD. Meleșcanu este și fondatorul ApR, formațiune care s-a rupt în 1997 de PSD, în vremea opoziției acestui partid sub conducerea lui Ion Iliescu. ApR a rezistat pe scena politică doar până în 2000, când, ratarea pragului de intrare prin forțe proprii în Parlament, a dus la absorbția acestui partid de către PNL, în cadrul unificării liberale, create de Valeriu Stoica între 2000 și 2004. Meleșcanu a plecat de la PNL la conducerea SIE, propus de Traian Băsescu, și a devenit membru al partidului lui Călin Popescu Tăriceanu după ce a candidat la prezidențialele din 2014, cu semnături adunate de pensionarii din armată și servicii secrete. ALDE i-a dat din nou un post de ministru, din nou pe cel de Externe, iar numele său fusese vehiculat între cele ale celor care doreau să ajungă judecători CCR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG