Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă nu mai restructurează guvernul. Îl remaniază cu trei parlamentari ALDE. Procedura trebuie acceptată de președintele Iohannis


Restructurarea avea nevoie de majoritate în Parlament
Restructurarea avea nevoie de majoritate în Parlament

Viorica Dăncilă a anunțat că va numi trei parlamentari ai ALDE pe funcțiile de miniștri rămase vacante odată cu retragerea ALDE de la guvernare, Grațiela Gavrilescu fiind una dintre propuneri, care ar urma să revină la mediu.

Celelalte propuneri sunt Ion Cupă, ca ministru al energiei, și Ștefan Băișanu, la ministerul pentru relația cu Parlamentul.

„Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și că importante sunt România și românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Mișcarea Vioricăi Dăncilă are două probleme de tehnică și procedură.

  • Cei trei membri membri ALDE riscă să fie excluși din partid, în cazul în care ar urma să se aplice decizia conducerii ALDE, potrivit căreia aceia care acceptă funcții de la PSD sunt exdcluși din partid. Miza premierului este să ocolească prezentarea în Parlament pentru un vot de încredere, de vreme ce compoziția politică a guvernului s-a modificat odată cu retragerea ALDE de la guvernare.
  • Pentru ca un astfel de guvern să fie funcțional, este nevoie ca președintele Klaus Iohannis să accepte ceea ce încearcă Viorica Dăncilă - să prezinte o remaniere, care este, de fapt, o restructurare a Guvernului. Klaus Iohannis a anunțat că așteaptă din partea Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament la vot de încredere. Declarația a fost făcută atunci când șeful statului a anunțat respingerea propunerile de miniștri interimari.

Totodată, Viorica Dăncilă a anunțat că pe posturile de miniștri de interne și al educației, care aparțin PSD, ar urma să fie ocupate de - Dan Chirilă (secretar de stat în Ministerul de Interne) și de Camelia Gavrilă (deputat PSD). Pentru postul de vicepremier pe probleme economice, Dăncilă îl propune pe Dan Matei. El este, din luna iulie, consilier al Vioricăi Dăncilă pe probleme economice. Și aceste propuneri vor fi înaintate președintelui Klaus Iohannis, care are dreptul să le respingă o singură dată, motivat.

Din declarația Vioricăi Dăncilă lipsește propunerea de ministru al Justiției. Premierul anunțase că i-a cerut plecarea din gubern a Anei Birchall, însă lucrurile au intrat într-un con de umbră după ce Birchall a primit invitație din partea procurorului general al SUA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG