Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Nu voi candida independent împotriva unui candidat unic al opoziției


În votul consultativ al membrilor filialei de București a USR, Nicușor Dan a găsit susținere pentru a intra în competiția internă a partidului în vederea desemnării candidatului la Primăria Capitalei. De aici însă, drumul negocierilor politice este lung.

Nicușor Dan, despre candidatul unic al opoziției împotriva Gabrielei Firea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:21 0:00


Nicușor Dan, deputat independent în urma demisiei sale din USR, a câștigat un prim punct. Circa 70% din membrii USR București care au participat la votul intern au fost în favoarea intrării sale în cursa internă pentru găsirea contracandidatului potrivit pentru a o învinge pe Gabrielei Firea, actualul primar PSD.

Fiind însă jun vot consultativ, urmează decizia Biroului Municipal al USR București. Apoi, două săptămâni de campanie internă, dezbateri și un vot final pentru desemnarea candidatului USR pe 12 sau 13 octombrie.

Despre susținerea obținută, Nicușor Dan a declarat într-un interviu acordat Europei Libere, că „prin votul acesta, USR-ul și-a respectat obiectivul pentru care s-a constituit: acela de a extrage competențe din societate indiferent de apartenența politică. Prin faptul că a permis unui independent să intre în competiția internă, cum a mai făcut-o deja pe poziții pe care, conform algoritmului parlamentar le-a avut în administrația națională, și-a confirmat principiul lui fondator.”

Dacă Dan ar câștiga desemnarea în USR, pasul următor ar fi negocierea cu PLUS. Cele două partide sunt în alianță, iar PLUS l-a desemnat deja candidat la Primăria Capitalei pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

„Eu fiind extern alianței USR-PLUS, nu pot să am prea multe de spus în ceea ce privește procesul”, a spus Nicușor Dan, întrebat cum vede mai departe negocierea sau confruntarea cu Voiculescu. „Sunt deschis la dezbateri, pentru că sunt utile și pentru membrii de partid și pentru publicul larg. Depinde de modalitatea concretă la care partidele vor recurge pentru desemnarea candidatului comun. Eu cred că, de departe, instrumentul cel mai echitabil este sondajul de opinie.”

În aprilie, Dan a prezentat concluziile unui sondaj de opinie în care, la intenție de vot, îl despărțea de Gabriela Firea doar un procent. La întrebarea „Cine ar trebui să fie candidatul USR-PLUS pentru Primăria Capitalei”, sondajul lui Dan arată că el ar fi susținut de 41% dintre respondenți, iar Voiculescu, de doar 11%.

În urmă cu o săptămână, președintele USR și candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale, Dan Barna, declara, într-o emisiune la B1TV, că „USR e în poziţia să susţină candidatul cu cea mai bună poziţie. Dacă Nicuşor Dan e în această poziţie, nu e o problemă. Dacă e Vlad Voiculescu, la fel. Cel mai bun candidat o va bate pe Gabriela Firea. (…) Candidatul unic al opoziţiei o va învinge pe Gabriela Firea”.

Ideea de candidat unic al opoziției nu e nouă. Dar asta nu înseamnă că e ușor de realizat. Deocamdată, Nicușor Dan admite că există tatonări cu PNL.

„Am avut discuții exploratorii cu PNL, dar știți că nu veți scoate de la mine nimic până când ele nu se vor concretiza, dacă se vor concretiza într-un sens. Cu PLUS, nu, mai mult decât întâlniri ocazionale la diverse evenimente nu am avut”, a spus Dan în interviul pentru Europa Liberă.

E.L.: Și dacă acest candidat unic nu veți fi dumneavoastră, veți candida independent?

Nicușor Dan:Sunt foarte optimist că o să existe un candidat al opoziției și, dacă desemnarea acestui candidat al opoziției se va face pe principii agreate de toată lumea și echitabile, nu voi candida împotriva unui candidat al opoziției.”

Nicușor Dan a candidat ca independent pentru Primăria Capitalei în 2012, când a reușit să primească 8,48% din voturi în urma lui Sorin Oprescu (independent, susținut de PSD) și Silviu Prigoană (PDL).

În 2016, Dan s-a clasat pe locul al doilea cu 30,52%, în urma Gabrielei Firea, care a devenit primar general al Bucureștiului. La vremea respectivă, Dan a candidat în numele unei formțiuni care a devenit, la alegerile parlamentare din același an, USR partid care a obținut atunci 10% din mandate. Ulterior, Nicușor Dan a părăsit partidul, fiind înlocuit de Dan Barna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG