Linkuri accesibilitate

Liberalii depun moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Ce șanse are și ce urmează


Viorica Dăncilă are de înfruntat prima moțiune de cenzură care a strâns mai multe semnături decât numărul de voturi necesare ca să treacă.
Viorica Dăncilă are de înfruntat prima moțiune de cenzură care a strâns mai multe semnături decât numărul de voturi necesare ca să treacă.

Liberalii ar putea depune azi moțiunea de cenzură împotriva guvernului Viorica Dăncilă, document pe care s-au strâns 237 de semnături, potrivit anunțului făcut de Ludovic Orban. Ca să cadă guvernul sunt necesare 233 de voturi.

Moțiunea intitulată ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent" a fost semnată de opoziție- PNL, USR, PMP, de UDMR, Pro România, ALDE, de minoritățile naționale, dar și de câțiva parlamentari PSD. Toți au spus că vor vota la vedere, deși votul este unul secret cu bile.

În cazul în care moțiunea trece, guvernul rămâne unul cu atribuții limitate la administrarea treburilor curente, deci nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau iniția proiecte de lege. Potrivit legii 90/2001, sigurele excepții de la această regulă sunt situațiile de urgență când pot fi inițiate proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaționale sau referitoare la bugetul de stat.

Acest guvern de tranziție nu poate însă rămâne în funcție mai mult de 45 de zile, interval în care se poate negocia o nouă majoritate și o nouă formulă guvernamentală și au loc consultări cu președintele Iohannis. Teoretic, data formării unui nou cabinet, mai exact a desemnării de către președintele Iohannis a unui premier, ar urma să fie în jurul primului tur de scrutin, dar, practic, există posibilitatea de împinge întregul proces până după alegerile prezidențiale.

În privința șanselor moțiunii de cenzură, premierul Dăncilă a declarat luni seară că este convinsă că aceasta nu va întruni numărul de voturi necesar și nu va trece. „Am mai văzut acest film, al veșnicei moțiuni, care până acum mai degrabă a dezbinat opoziția. Nu toți parlamentarii stau încolonați în urma viitorului premier Ludovic Orban”.

De partea cealaltă, președintele Iohannis a declarat că moțiunea de cenzură are șanse să treacă: „Abia aștept să treacă moțiunea și să scăpăm de PSD”.

Variantele luate în calcul pentru o nouă majoritate și un nou cabinet sunt: guvern minoritar PNL susținut din parlament de partidele care au votat moțiunea, inclusiv de Pro România și ALDE, un guvern format din toate aceste partide și un guvern format din PSD, fără Dăncilă și apropiații ei, Pro România și ALDE. Această din urmă variantă a fost avansată de Victor Ponta. Cel care trebuie însă să desemneze un nou premier este președintele.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG