Linkuri accesibilitate

Dăncilă: Vom face o nouă propunere de comisar european. Premierul îl acuză pe Iohannis că încalcă Constituția


Dăncilă îl acuză pe Iohannis că nu aplică decizia CCR de a numi miniștrii interimari.
Dăncilă îl acuză pe Iohannis că nu aplică decizia CCR de a numi miniștrii interimari.

Premierul Viorica Dăncilă renunță la Rovana Plumb și va face o nouă propunere de comisar european. Ea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că de două săptămâni nu pune în aplicare decizia CCR de a numi miniștri interimari. Dăncilă l-a acuzat și pe Dacian Cioloș că a făcut lobby anti-Plumb.

„Constituția României este călcată în picioare de șeful statului”, a spus premierul Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă, unde a considerat că au loc „campanii de imagine sterile, care nu produc niciun efect pentru români, tentative de a da jos guvenrul și un lobby agresiv pentru ca reprezentantul României în Comisia Europeană să nu treacă”.

„O adevărată luptă cu interesele României”, a spus Dăncilă. „Vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce privește consultările, voi veni deîndată, același deîndată prin care a decis și dumnealui să numească miniștrii interimari”, s-a referit premierul la consultările de la Cotroceni, unde Klaus Iohannis a invitat-o miercuri, pentru a negocia o nouă nominalizare de comisar european.

Viorica Dăncilă consideră că decizia de luni a Comisiei Juridice din Parlamentul European, de a o respinge pentru a doua oară pe Rovana Plumb, „se află la originea unui conflict între legislația națională și cea europeană, ce depășește competențele din regulamentul de procedură al Parlamentului. Rovana Plumb nu se află în nciun conflict de interese, conform legislației naționale. Nu există un motiv solid pentru această respingere. Atitudinea comisiei juridice a fost profund încurajată de opoziția din România, în frunte cu președintele Iohannis”.

Dăncilă l-a acuzat nu doar pe Iohannis, care a anunțat înaintea ședinței Comisiei JURI că așteaptă o nouă nominalizare de comisar, dar și pe Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, grupare din care face parte și șefa Comisiei Juridice. „Să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Renew Europe, Dacian Cioloș. Ce demersuri a întreprins în acest sens și care este influența dumnealui în această decizie?”, s-a întrebat premierul României.

În ce privește moțiunea de cenzură, Dăncilă a spus că „nu va trece”: „Am mai văzut acest film, al veșnicei moțiuni, care până acum mai degrabă a dezbinat opoziția. Nu toți parlamentarii stau încolonați în urma viitorului premier Ludovic Orban”.

Dăncilă l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că încalcă prevederile Constituției: „Avem un președinte care încalcă Constituția. Au trecut două săptămâni de la decizia CCR iar președintele refuză să numească miniștrii interimari. În ce țară mai este în funcție un președinte care calcă în picioare Constituția? Ministerul Educației nu are conducere din cauza încăpățânării și inconștienței președintelui”.

Premierul a vorbit și despre vizita sa în SUA, ironizându-i pe ceilalți doi contracandidați, Klaus Iohannis și Dan Barna, care au fost și ei în același timp peste Ocean.

„Spre deosebire de Iohannis și Barna, eu m-am dus în SUA nu să fac poze sau să lansez cărți. Am avut o vizită de lucru, nu o deplasare de campanie. Eu nu m-am dus pentru poze sau șepci. Am venit cu angajamente pentru țară. Asta este diferența dintre mine și domnii prezidențiabili”, a spus Viorica Dăncilă.

Dăncilă a spus că în SUA a semnat cu Banca Mondială un acord privind creșterea accesului cetățenilor români la servicii de sănătate și un memorandum privind cooperarea România-SUA în domeniul nuclear civil.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG