Linkuri accesibilitate

Nicolae Bănicioiu nu a venit să fie audiat în dosarul Colectiv, familiile victimelor cer să fie adus cu mandat


Nicolae Bănicioiu afirma, imediat după tragedia din Colectiv, că România poate trata toate victimele incendiului.
Nicolae Bănicioiu afirma, imediat după tragedia din Colectiv, că România poate trata toate victimele incendiului.

Fostul ministru PSD al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu a venit la Parchetul General, unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din „Colectiv”. La 4 ani de la tragedia în urma căreia au murit 64 de oameni, justiția nu a stabilit încă vinovații.

Nicolae Bănicioiu, care a stârnit un val de furie publică după incendiul din Colectiv, afirmând că sistemul sanitar românesc are suficiente resurse pentru a trata toate victimele tragediei din 30 octombrie 2015, nu a venit să fie audiat ca martor, invocând motive personale, conform avocatului Doru Viorel Urse, care reprezintă familiile victimelor.

„Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că aşa spune legea. Am garanţia că se va prezenta sau va fi adus. (...) Nu îi comentez gestul domnului Bănicioiu, cred că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni, pentru că cineva trebuie să răspundă, şi nu doi pompieri şi trei artificieri”, a spus Doru Viorel Ursu, conform Agerpres.

Marți, în acest dosar a fost audiat secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a coordonat operațiunea de salvare de la Colectiv.

Avocatul Ursu, fost ministru de Interne, a solicitat inculparea lui Arafat în acest dosar, în care reprezintă 16 familii ale victimelor din incendiu.

„Familiile sunt distruse, dar speranţa a renăscut. Dacă veţi urmări evoluţia, o să vedeţi că probabil vom ajunge în sfârşit la marii responsabili, pentru că e vorba de cum era sistemul românesc pregătit. Eu zic că nu, era un dezastru”, a susţinut Doru Viorel Ursu.

În 2015, la câteva zile după tragedia din Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara: „Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (...) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”.

Ulterior, s-a dovedit că nu existau paturi suficiente pentru marii arși și că infecțiile nosocomiale din spitalele românești au afectat grav victimele, făcând imposibilă recuperarea unora dintre ele.

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal privind tragedia, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG