Klaus Iohannis a obținut un scor general de aproape 37% în primul tur al prezidențialelor, conform rezultatelor parțiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP), după ce au fost numărate voturile din toate secțiile de votare. Cele mai multe voturi într-o singură secție de votare le-a primit la grădinița 43 din Sibiu – 944 de voturi. Nimeni nu l-a votat pe Iohannis la școala din Firtănuș, județul Harghita.
De altfel, Iohannis a obținut cel mai bun scor în județul Sibiu, de unde provine – în jur de 67%. Alte scoruri-record obținute de Iohannis au fost în Diaspora – 53% și Alba 52%. Cele mai slabe rezultate au fost obținute de președintele în funcție în Harghita 9%, Covasna 16%, Buzău și Olt puțin sub 30%. 30 de județe, Bucureștiul și Diaspora au fost câștigate de Klaus Iohannis.
Viorica Dăncilă a intrat în turul doi al prezidențialelor, cu un scor general de puțin sub 24% din voturi. Șefa PSD a obținut cele mai multe voturi într-o singură secție de votare la școala nr. 1 din Ghimpați, județul Giurgiu – 706. În 18 secții de votare din județele Harghita, Mureș, Covasna, dar și una din București și una din Iași, Dăncilă nu a primit niciun vot.
Viorica Dăncilă a câștigat alegerile în 10 județe. Scoruri record a obținut în Teleorman 47%, Olt 43% și Giurgiu 43%. Cele mai slabe rezultate au fost în Diaspora, unde sub 3% din alegători au votat-o, dar și în Harghita și Covasna. Alte județe unde Dăncilă a dat rateu sunt Sibiu, sub 10%, Timiș 14%, Satu Mare 15%, Mureș 13%, Cluj 10% sau Brașov 15%. În București, fostul premier a primit doar 18% din voturi.
Dan Barna a ratat turul doi al prezidențialelor, obținând un scor general de 14%. Cele mai multe voturi într-o singură secție le-a primit în București, la Colegiul UCECOM Spiru Haret, 798 de voturi. În 35 de secții de votare din țară, pe Barna nu l-a votat nimeni. Liderul USR nu a câștigat alegerile în niciun județ. A scos însă scoruri record în Diaspora 28%, București 25%, Timiș 21%, Cluj 20%, Ilfov 19%, Brașov 18%, Iași 18% și Constanța 16%. Cele mai slabe rezultate le-a avut în Harghita 4%, Covasna 6%, Teleorman sub 7%, Olt și Mehedinți în jur de 7%.
Mircea Diaconu a ieșit pe locul patru în primul tur, cu un scor general de 9%. Cele mai multe voturi le-a primit în secția de vot de la grădinița nr. 3 din Vlădești, județul Argeș – 333. În 96 de secții, nimeni nu l-a votat pe actorul Mircea Diaconu. Cele mai bune rezultate obținute de candidatul susținut de Pro România și ALDE au fost în Argeș 14%, Botoșani sub 13%, Buzău 13%. În București, Diaconu a obținut un scor de 11%. Cele mai slabe rezultate: Diaspora sub 4%, Harghita sub 2%, Covasna 4%, Sibiu 5%, Sălaj sub 6%.
Pe locul 5, candidatul PMP Theodor Paleologu a obținut un scor de sub 6%. Cele mai multe voturi dintr-o secție de votare au mers la Paleologu în școala din Ulmeni, județul Maramureș - 583. În 132 de secții, nimeni nu a votat cu el. Paleologu a scos scoruri bune în Cluj, aproape 9%, București 8%, Iași sub 8% și Suceava 7%. Cele mai slabe au fost în Harghita, Covasna, Giurgiu, Olt, Satu Mare și Teleorman.
Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a câștigat alegerile în fiefurile UDMR din Harghita și Covasna. Scorul său general a fost însă de puțin peste 4%.
Între ceilalți candidați, cele mai bune rezultate s-au așezat astfel:
- Ramona Bruynseels a obținut peste 4% din voturi în județul Hunedoara.
- Alexandru Cumpănașu a scos peste 4% în Olt, iar în Călărași și Ialomița în jur de 2%. Scorul său general se învârte însă în jurul a 1% din voturi. Cele mai multe voturi le-a obținut în două secții de votare din județul Olt, localitatea Dobrosloveni, acolo unde locuia nepoata sa, Alexandra Măceșanu, ucisă la Caracal.
- Ninel Peia a scos recordul pe județul Bacău, 0,5%.
- actorul Bogdan Stanoevici a luat cele mai multe voturi în București și Ilfov, 0,6-0,7%.
- Cătălin Ivan a avut cel mai bun scor în județul Gorj, peste 0,8%.
- Viorel Cataramă a scos în jur de 1% în Botoșani și Bacău.
Facebook Forum