Linkuri accesibilitate

Prezidențiabilii au investit aproape 15 milioane de euro în campanie. Cine își primește banii înapoi de la stat


Opt candidați care nu au atins pragul de 3% nu își primesc înapoi de la stat banii investiți în campania electorală.
Opt candidați care nu au atins pragul de 3% nu își primesc înapoi de la stat banii investiți în campania electorală.

Doar șase candidați și partidele politice care i-au susținut își vor primi înapoi de la stat banii cheltuiți în campania electorală, după ce au depășit pragul de 3% din voturi, în primul tur. Cheltuielile declarate de candidați la AEP, pentru primul tur, se ridică la peste 70 de milioane de lei.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va deconta cheltuielile de campanie doar pentru cei șase candidați care au depășit pragul de 3% din voturi, restul de opt rămânând cu banii cheltuiți și nerecuperați. În total, candidații din primul tur al alegerilor prezidențiale au declarat cheltuieli de 70.258.904 lei, adică aproape 15 milioane de euro, pentru campaniile lor electorale, conform datelor AEP. Pentru a-și recupera banii, ei trebuie să aducă la AEP documente care justifică banii cheltuiți.

Cea mai mare sumă cheltuită în campania electorală a fost declarată de Viorica Dăncilă, susținută de PSD. Suma investită se ridică la 18.210.500 lei, adică peste 3,8 milioane de euro. Majoritatea banilor provin din subvenția lunară pe care PSD o primește de la stat. Doar 1.672.500 de lei din total provin din finanțări private, bani care vor fi de asemenea decontați de stat.

Președintele în funcție Klaus Iohannis, susținut de PNL, se află pe locul doi în topul cheltuielilor de campanie, cu 18 milioane de lei declarate la AEP, adică 3,79 milioane euro. Banii cheltuiți pentru campania lui Iohannis provin integral din subvenția de la stat pe care PNL o primește lunar.

Campania lui Mircea Diaconu, susținut de partidele ALDE și Pro România, a fost a treia cea mai scumpă, conform sumelor declarate la AEP. În total, în campania sa au fost cheltuiți peste 16,2 milioane de lei (aproximativ 3,43 milioane de euro). Din această sumă, doar 300.000 de lei provin din subvenția publică acordată lunar partidelor parlamentare. Restul a provenit din finanțări private.

ALDE a cheltuit pentru Mircea Diaconu 4.566.425 lei, majoritatea banilor provenind din finanțări private, iar Pro România a cheltuit 11.728.500 de lei, toată suma provenind de la persoane private, pentru că partidul lui Victor Ponta nu beneficiază de subvenție, nefiind ales în Parlament. Toți banii cheltuiți în campania lui Mircea Diaconu, care vor putea fi justificați legal, vor fi decontați de stat, pentru că Diaconu a obținut 8,85% din voturi.

Campania lui Dan Barna, susținut de Alianța USR-PLUS, a declarat costuri totale de 7.449.531 lei, adică aproape 1,57 milioane euro. Din această sumă, cei mai mulți bani provin din finanțări private și doar 465.208 lei provin din subvenția de la stat, primită de USR. PLUS, nefiind partid parlamentar, nu primește bani de la stat. USR a cotizat mai mult decât dublu, față de PLUS, pentru campania lui Barna.

Theodor Paleologu, susținut de PMP, a declarat cheltuieli de 7.068.975 lei în campania electorală, adică aproape 1,49 milioane euro. Toți banii au provenit din finanțări private, pe care cei care i-au investit îi vor primi înapoi de la stat, după ce Paleologu a obținut 5,72% din voturi.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR, este al șaselea prezidențiabil care își va putea deconta campania electorală la stat. El a cheltuit cel mai puțin – 445.000 de lei, adică sub 95.000 de euro.

Cei opt de sub linie. Cine nu își recuperează banii din campania electorală

Opt candidați la prezidențiale au obținut scoruri sub 3% și nu își vor putea recupera banii declarați la AEP, pentru campania electorală. Cu toții au investit bani proveniți din finanțări private.

  • Viorel Cataramă a cheltuit cel mai mult – 1,3 milioane de lei, adică aproape 275.000 de euro.
  • Ramona Ioana Bruynseels, susținută de partidul fondat de Dan Voiculescu, a declarat la AEP 803.398 lei, adică aproape 170.000 de euro.
  • Alexandru Cumpănașu a declarat cheltuieli de campanie de 559.175 lei, adică aproape 118.000 euro.
  • John Ion Banu, cel care a obținut cele mai puține voturi, a declarat cheltuieli de 85.000 de lei, adică aproape 18.000 de euro.
  • Bogdan Stanoevici a declarat cheltuieli de 20.000 de lei, adică circa 4.200 de euro.
  • Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan a declarat o investiție de 14.400 de lei în campanie, adică 3.000 de euro.
  • Ninel Peia a investit 8.000 de lei, adică aproape 1.700 de euro.
  • singurul candidat la prezidențiale care nu a declarat niciun leu cheltuit în campania electorală este Sebastian Popescu, cel care are un partid format alături de trei prieteni. El a obținut 30.850 de voturi, fiind penultimul clasat în cursa pentru președinție.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG