Rusia și China, care, împreună cu mai multe puteri europene, au încercat să țină pe linia de plutire acordul nuclear iranian din 2016, după retragerea Washingtonului din acest acord, s-au grăbit să avertizeze împotriva unei intervenții militare pentru rezolvarea disputelor.
Autoritățile de la Beijing au deplîns „folosirea forței în relațiile internaționale”, și au afirmat că suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului trebuie să fie respectată, relatează Agenția France Presse.
„Cerem tuturor părților, în special Statelor Unite, să rămână calme și să dea dovadă de reținere pentru a evita escaladarea tensiunilor”, a declarat presei în 3 ianuarie Geng Shuan, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze.
Rusia, care a strîns relațiile cu Teheranul după creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, au numit uciderea lui Soleimani un act nesăbuit.
Maria Zaharova, purătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a criticat pe Faceboo acțiunile Statelor Unite în Consiliul de securitate ONU, înainte de a adăuga că uciderea lui Suleimani, „pe lângă escaladarea tensiunilor în regiune, care cu siguranță va lovi milioane de oameni, nu va duce la nimic.”
„Ne-am trezit într-o lume mai periculoasă”, a declarat postului de radio RTL Amelie de Montchalin.
Ministrul britanic de externe Dominic Raab: „asasinarea lui Soleimani e o escaladare extrem de serioasă și periculoasă a conflictului, cu consecințe globale. Guvernul britanic cere Iranului și Statelor Unite să dea dovadă de reținere.”
Ulrike Demmer, purtătoare de cuvânt adjunctă a guvernului german: „ciclul violenței, provocările și ripostele pe care le-am văzut în Irak în ultimele săptămâni trebuie să înceteze. Trebuie evitate cu orice preț orice escaladări ulterioare”.
Citiți aici cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis vineri într-un atac american la Bagdad
Charles Michel, președintele Consiliului Europei: „sînt profund îngrijorat de dramatica escaladare pe care am văzut-o în ultimele zile, și le cer tuturor părților să ajute la calmarea situației și la evitarea ieșirii ei de sub control.”
Premierul israelian Biniamin Netaniahu și-a întrerupt vizita în Grecia, pentru a urmări evoluțiile după uciderea lui Soleimani, a anunțat cabinetului primului ministru din Israel.
Între timp, armata israeliană a fost pusă în stare de alertă.
Lungul conflict dintre Iran și Statele Unite a escaladat brusc săptămâna trecută, după atacarea ambasadei americane de la Bagdad de către milițiile pro-iraniene Kataib Hezbollah, grupare înființată de Abu Mahdi al-Muhandis, ucis și el în atacul de vineri de la Bagdad.
Pentagonul este citat de agenția Reuters cu declarația că „armata americană a luat o măsură decisivă de apărare a personalului american ucigîndu-l pe Qassem Soleimani”, și că atacul a fost ordonat de președintele Donald Trump pentru a zădărnici orice intenții viitoare de atac ale Iranului.
Departamentul de stat de la Wahsington le-a cerut cetățenilor americani din Irak să părăsească imediat această țară.
Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Americani, Nancy Pelosi din Partidul Democrat, care e unul din cei mai fervenți critici ai președintelui amerian, a declarat că atacul a avut loc fără consultarea Congresului și fără ca folosirea forței militare contra Iranului să fi fost autorizată.
Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a spus că uciderea lui Soleimani și a lui al-Muhandis a fost o încălcare a mandatului prezenței militare americane în Irak, și a fost un act de agresiune care a încălcat suveranitatea Irakului ce ar putea duce la război.
În mai multe țări musulmane, în special în Iran, au loc ample demonstrații de proteste anti-americane ca urmare a uciderii generalului Soleimani.
(LȘ)
Facebook Forum