Linkuri accesibilitate

Planul PNL pentru anticipate: rafală de angajări de răspundere ale Guvernului


Liberalii vor să forțeze revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar și declanșarea anticipatelor.
Liberalii vor să forțeze revenirea la alegerea primarilor în două tururi, dar și declanșarea anticipatelor.

Liberalii iau în calcul angajarea răspunderii guvernului de mai multe ori, pentru a-i forța pe social-democrați să depună mai multe moțiuni de cenzură. Prima temă pentru care Cabinetul Orban ar putea veni în Parlament este legată de alegerea primarilor în două tururi.

PNL încearcă să rezolve două promisiuni majore făcute la începutul acestui an: alegerea primarilor în două tururi și declanșarea procedurii pentru alegerile anticipate. În conducerea partidului s-au discutat posibilele variante pentru impunerea acestor teme, mai ales că liberalii nu au majoritate în Parlament.

Cei din PNL doresc ca Guvernul să își angajeze răspunderea pe mai multe proiecte de lege, iar acest proces să se repete de câteva ori de-a lungul lunii februarie.

Deși a fost în discuție să se afle pe lista temelor pentru care Guvernul să-și angajeze răspunderea, eliminarea pensiilor speciale s-ar putea să fie rezolvată în forul legislativ. PSD a anunțat că este dispus să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale, liberalii spunând că există șanse foarte mari ca tema să nu se regăsească pe lista celor pentru care se va angaja răspunderea.

Prima angajare: alegerea primarilor în două tururi și a șefilor de CJ din rândul consilierilor

În acest caz, primul pas cu care ar putea ataca liberalii o reprezintă angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi și alegerea șefilor de Consiliilor Județene (CJ) din rândul consilierilor județeni.

Ei riscă prima dată cu această temă deoarece consideră că principala preocupare a partidului trebuie să fie legată de anticipate.

Între anticipate și alegerea primarilor în două tururi, cei mai mulți liberali cred că ținta principală o reprezintă anticipatele.

În formula actuală a Parlamentului, PNL trebuie să negocieze cu mai multe grupări politice, iar o alianță PSD, ProRomânia, ALDE pentru orice proiect legislativ generează o majoritate în actualul for legislativ. Liberalii se tem că până la alegerile parlamentare la termen s-ar putea produce o erodare a intenției de vot.

„E la mintea cocoșului că pe noi ne interesează anticipatele. Dacă ne iese și varianta cu primarii în două tururi, este un bonus”, au declarat surse din Guvern.

Simulările PNL pentru primari în două tururi

PNL ia în calcul două variante: dacă moțiunea depusă de PSD și UDMR împotriva alegerii primarilor în două tururi trece, se declanșează pașii necesari pentru anticipate. Mai mult, ei spun că în această situație PNL nu va pierde la locale primarii pe care îi are în prezent. În varianta în care moțiunea de cenzură nu trece, PNL va avea de câștigat de pe urma adoptării alegerii primarilor în două tururi.​

„În acest moment avem cu puțin peste 1000 de primării. Simulările făcute de noi ne arată că dacă vom avea două tururi pentru primari, vom ajunge la 1600 de primării câștigate. Împreună cu USR putem lua 80% din primăriile din România, cei care vor pierde sunt cei de la PSD și UDMR. Dacă Guvernul vine cu această angajare de răspundere, PSD va fi obligat să depună moțiune de cenzură”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PNL. Marcel Ciolacu, președintele PSD susține că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură dacă Guvernul își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Pe de altă parte, Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea legislației electorale în anii electorali. În plus, în 2016, când PNL avea aceeași preocupare, secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, considera că modificarea legislaţiei electorale pentru a permite revenirea la alegerile locale în două tururi, ține de deciziile politică, nu de nevoile reale ale țării.

PNL vrea să forțeze căderea Guvernului

Dacă Guvernul Orban rămâne în picioare după această moțiune de cenzură, planul discutat în PNL este ca procedura să fie repetată pe toate temele promise de liberali în timpul campaniei prezidențiale.

Astfel, Guvernul va veni imediat cu alte angajări de răspundere pe teme precum desființarea Secției Speciale sau orice temă capabilă să enerveze PSD pentru a-l obliga să depună o nouă moțiune de cenzură.

„Am discutat să fie o rafală de angajări de răspundere până la Congresul PSD pentru a-l obliga pe Ciolacu (n.r. – președintele interimar al PSD) să depună moțiuni de cenzură. Vom veni cu toate temele grele și atunci sunt două variante: fie pică Guvernul, ceea ce nouă ne convine pentru anticipate, fie Guvernul rămâne și am scăzut presiunea de pe Executiv deoarece am livrat toate temele importante promise electoratului înainte de prezidențiale”, susțin surse din conducerea PNL.

Liberalii resping în acest moment ideea ca premierul Ludovic Orban să-și depună demisia, fiind considerată ultima soluție pentru declanșarea alegerilor anticipate. De altfel, surse din partid susțin că președintele PNL nu este încântat de ideea demisiei fiindcă ar rămâne în afara Palatului Victoria.

Cel mai negru scenariu luat în calcul de cei din PNL îl reprezintă votarea moțiunii de cenzură privind alegerea primarilor în două tururi, după care PSD să voteze un premier de la PNL iar procedura anticipatelor să fie blocată. Liberalii mizează că în acest caz, în al doilea Guvern vor intra numele importante din partid pentru a arăta că partidul este pregătit pentru locale și parlamentare.

„S-ar putea să avem și o remaniere pentru că au rămas mulți lideri în afara Guvernului", au afirmat sursele citate.

Premierul Ludovic Orban urma să le prezinte astăzi celor din USR-PLUS și celor din PMP scenariile discutate în PNL pentru a vedea care este poziția acestora despre angajările de răspundere cu care Guvernul va veni în Parlament.

Procedură greoaie pentru anticipate

Conducerea PNL recunoaște că pentru realizarea celor două obiective trebuie să existe o bună sincronizare în perioada următoare. Pentru declanșarea alegerilor anticipate este nevoie ca actualul Guvern să fie dărâmat prin moțiune de cenzură pentru ca Ludovic Orban să rămână premier interimar.

Până la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă în 60 de zile alte două propuneri de premier venite din partea președintelui. De precizat că PSD, ALDE și ProRomânia dețin acum numărul necesar de parlamentari pentru a bloca declanșarea anticipatelor prin votarea unei variante de premier. Dacă nominalizările făcute de președinte pentru funcția de premier sunt respinse, șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dar după ce se consultă cu președinții Parlamentului și cu liderii grupurilor parlamentare. Ziua votului pentru anticipate trebuie adusă la cunoștința electoratului cu 90 de zile înaintea votului. Liberalii susțin că iau în calcul ca localele să nu se desfășoare în aceeași zi cu parlamentarele.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG