Camera Deputaților se întrunește în sesiune extraordinară pentru a vota proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. În forma ieșită din Comisia de Muncă și care se va afla mâine pe masa deputaților, se păstrează pensiile speciale ale polițiștilor, dar se elimină cele ale magistraților, aviatorilor, personalului diplomatic, parlamentarilor, personalului din Parlament, personalului auxiliar din justiție.
Mai mult, un amendament introdus de deputatul PSD, Adrian Solomon, elimină și rentele viagere ale sportivilor sau sumele încasate de academicieni sau actorii ieșiți la pensie. Pentru a fi considerat adoptat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul deputaților să fie de acord cu această inițiativă – 165 de voturi.
Aleșii sunt însă conștienți că proiectul are numeroase hibe de constituționalitate, ceea ce ar putea duce la picarea sa în cazul unei sesizări depuse la CCR.
Deputații știu că, spre exemplu, eliminarea pensiilor magistraților și ale judecătorilor CCR este neconstituțională. O altă problemă legată de eliminarea pensiilor parlamentarilor este legată de faptul că votul ar trebui dat în plenul reunit și nu doar în Camera Deputaților.
Cu toate acestea, PSD și PNL nu vor să renunțe la ideea votării acestui proiect legislativ doar pentru a demonstra electoratului că luptă pentru eliminarea pensiilor speciale.
Victor Ponta: „Este o cacealma, o bătaie de joc”
Liderul ProRomânia, Victor Ponta, a declarat pentru Europa Liberă că votarea acestui proiect de lege nu va duce la rezultatul dorit în societate, eliminarea pensiilor speciale, ci este doar un joc de imagine.
„Este încă o mare cacealma în acest dans pe care îl vedem de la începutul anului între PSD și PNL că ne facem că rezolvăm ce așteaptă oamenii, dar de fapt nu rezolvăm. Nu, nici nu rezolvă problemele și nici nu va trece de CCR. Pensiile pe care lumea le numește nesimțite de sute de milioane, toate vor rămâne, nimeni nu se atinge de ele prin proiectul de mâine, vorbim de foștii șefi de penitenciar, magistrați șamd. Ele rămân pe legea 223. Vor fi tăiate pensiile mici, cele ale grefierilor și militarilor”, a afirmat Ponta.
Fostul premier susține că a avut discuții informale cu liderii PNL și PSD pentru a-i convinge ca proiectul să fie retrimis la Comisia de Muncă, dar că aceștia i-au transmis că proiectul „merge la Curte și cade acolo”.
„E o bătaie de joc și în loc să îl rezolvăm îi păcălim pe oameni că îl rezolvăm. Efectul va fi o bătaie de joc la adresa magistraților, aviatorilor, ambasadorilor. La DNA procurorul care lucrează nu va mai avea pensie de serviciu, în schimb, polițistul care este detașat la DNA are. Ambasadorul nu mai are pensie specială, dar cel care lucrează la cifru sau la pază, are pensie specială. LA CCR va pica. Este o lege proastă, care generează nedreptăți și e neconstituțională. Noi vom propune retrimiterea la comisie și aplicarea sistemului de impozitare diferențiată, cam ce a propus Teodorovici, dar aplicat la toată lumea. E singura soluție constituțională, care reduce și pensiile și acceptabilă, nu vei avea procese”, a precizat Victor Ponta.
Marton Arpad (UDMR): „Un act populist, fără rost, praf în ochii oamenilor”
Nici în zona UDMR proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este văzut cu ochi buni din cauza problemelor de constituționalitate.
„Proiectul de lege este nerealist și este făcut doar de ochii lumii. Eu nu cred că va trece de Curtea Constituțională dacă rămân prevederile legate de magistrați. Habar nu am cum vor vota unii sau alții, unii vor fi interesați să dea o imagine populistă, că ei sunt pentru popor și împotriva acestor oameni grași, alții vor încerca să nu voteze legea pentru că se gândesc la ei pentru că sunt în apropierea zilei de pensionare. Dacă va trece de Cameră, va fi atacată la CCR, atunci s-ar putea să se găsească articole sau întreaga lege ca fiind neconstituțională. Asta din punctul meu de vedere ar fi un act populist, fără nici un rost”, a declarat Marton Arpad pentru Europa Liberă.
Deputatul UDMR crede că soluția potrivită ar fi ca proiectul să fie retrimis la Comisia de Muncă pentru a se elimina articolele care ar putea să cadă la CCR.
Alfred Simonis (PSD): „Votăm eliminarea pensiilor speciale”
Social-democrații, aflați în competiție cu cei de la PNL, anunță că vor vota proiectul de lege. Mai mult, ei susțin că vor elimina în plen amendamentul propus de colegul lor de partid, Adrian Solomon, referitor la rentele viagere ale sportivilor și drepturile academicienilor și artiștilor.
„Faptul că e o lege în Camera Deputaților pe ordinea de zi la propunerea PSD demonstrează că în viziunea noii conduceri a PSD aceste pensii extrem de mari, chiar nesimțite multe dintre ele, trebuie să dispară. Grupul PSD va vota mâine în unanimitate pentru eliminarea acestor pensii speciale, inclusiv pensiile parlamentarilor. Orice lege poate să fie atacată la CCR, dar asta nu înseamnă că subiectul este îngropat. Se poate întoarce la Parlament ca să fie și constituțională, dar nu știm asta în acest moment”, a spus Alfred Simonis, liderul grupului PNL din Cameră, pentru Europa Liberă.
Președintele PSD a afirmat că proiectul ar trebui retrimis la Comisie pentru a i se da o formă mai bună, dar că acest lucru trebuie cerut de cei de la PNL, deoarece ei sunt inițiatorii legii. Dacă liberalii nu vor face acest lucru în plen, proiectul va fi votat de PSD chiar dacă se știu problemele de constituționalitate.
Surse PNL: „Avem mustrări de conștiință, e o porcărie legea”
Chiar dacă în discuțiile publice parlamentarii PNL afirmă că vor vota fără ezitare eliminarea pensiilor speciale, deputații liberali știu că proiectul are mari probleme.
„Am o problemă de conștiință cu proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, este o porcărie. Știm asta, știm că sunt șanse foarte mari să fie respins la Curtea Constituțională, dar suntem obligați să îl votăm. Am căzut în capcana PSD care a cerut eliminarea tuturor pensiilor speciale. Există decizii ale CCR legate de magistrați. Soluția finală va fi, probabil, impozitarea pensiilor speciale”, au declarat surse din PNL pentru Europa Liberă.
O variantă luată în calcul de PNL o reprezintă retrimiterea proiectului la Comisie pentru a se respinge amendamentul depus de Adrian Solomon de la PSD referitori la rentele viagere ale sportivilor.
Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că se pregătește o OUG pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă proiectul din Parlament urmează să pice la CCR. Dacă se va da o astfel de Ordonanță, urmează să fie afectat și personalul din Parlament, deoarece pensia acestora se raporta la pensia parlamentarilor.
Petcu (ALDE): „Demers populist, să se bifeze că s-a realizat"
Liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Toma Petcu, vrea să existe o nouă discuție cu liderii de grup înaintea votului privind pensiile speciale.
„Cu siguranță faptul că există posibilitatea să pice la Curte arată demersul populist, e o chestie de formă, nu de fond, să se bifeze că s-a realizat acest lucru. Ar fi trebui să fie bine dezbătut, dacă tot este votat, ar fi bine să fie și aplicat”, crede liderul ALDE din Cameră.
USR: PSD vrea ca legea să fie blocată la Curte
Liderii USR cred că votarea proiectului de lege în Parlament în varianta ieșită din Comisia de Muncă va duce la picarea acestuia la Curtea Constituțională.
Dan Barna a declarat că ar trebui introdus pe ordinea de zi proiectul USR care plafonează pensiile speciale ale magistraților și polițiștilor.
„Este de fapt o joacă și o bătaie de joc față de cetățeni. Dacă proiectul PNl va fi adoptat, va fi foarte simplu de contestat la CCR, se va respinge și, de fapt, nu se va elimina nicio pensie și nu va fi decât o prosteală la adresa cetățenilor”, a afirmat Dan Barna pentru Digi24.
Zegrean: „O trimit la Curte, să dea lumea cu pietre în geam la CCR”
Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, crede că politicienii vor să scape de problema pensiilor speciale și vor să o trimită la Curte pentru a fi rezolvată.
„Parlamentarii vor să mute atenția de la ei la Curtea Constituțională. Dacă au propus că se anulează pensiile speciale numai pentru magistrați sau că se mențin pensiile speciale la polițiști, atunci au făcut rău pentru că oamenii trebuie tratați la fel. Există o decizie a Curții care spune că magistrații au dreptul la pensie de serviciu. Dacă au făcut-o numai ca să scape ei (n.r. – parlamentarii) de gura publicului, au făcut-o degeaba. Nu este în regulă, o trimit la Curte să o respingă Curtea ca să dea lumea cu pietre în geam la Curte”, a fost poziția lui Augustin Zegrean exprimată pentru Europa Liberă.
Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost votat în Comisia de Muncă la finalul anului 2019,după ce PSD a pierdut alegerile prezidențiale. Au existat două proiecte asemănătoare, depuse de PNL și USR, dar din comisie a ieșit un proiect comun. Camera Deputaților poate da mâine votul final, dacă nu se va întruni o majoritate pentru ca proiectul să fie retrimis la Comisie. În varianta în care trece mâine de vot, legea poate să fie atacată la Curtea Constituțională. Dacă judecătorii CCR găsesc probleme în lege, ea se poate reîntoarce în Cameră pentru a fi pusă în acord cu Legea Fundamentală, cu excepția cazului în care se consideră că legea este neconstituțională în integralitate.
Facebook Forum