Linkuri accesibilitate

Grefierii blochează din nou activitatea instanțelor. Sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor la salariu


Grefierii au protestat și miercuri, 18 decembrie, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților privind eliminarea pensiilor speciale
Grefierii au protestat și miercuri, 18 decembrie, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților privind eliminarea pensiilor speciale

Protestul de vineri începe la ora 11.30 și are loc în timp ce reprezentanții celor 6000 de grefieri au o întâlnire cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. În această perioadă vor fi închise arhivele și registraturile și vor fi suspendate ședințele de judecată.

Motivul îl constituie modificările aduse OUG 114/2018, Guvernul urmând să își angajeze răspunderea în Parlament, luni, 23 decembrie 2019.

Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net”, precizează sindicatele grefierilor într-un comunicat de presă.

Grefierii anunță că următoarea etapă a protestelor, dacă Guvernul își asumă răspunderea pe modificarea OUG 114 cu reducerea sporurilor la salarii, va fi întreruperea totală a activității pe o perioadă nedeterminată, ceea ce înseamnă blocarea activității în instanțe și parchete.

Amânarea luării unei decizii privind pensiile speciale în Parlament menține starea de nemulțumire în rândul personalului auxiliar din justiție. „Așa nu se mai poate! Ba se taie pensiile „speciale”, ba nu se taie. Dar apoi parlamentarii se decid să le taie pe toate, cu excepția militarilor. Apoi, la presiunea străzii, se răzgândesc și amână (…) Jocurile politice deja încep să facă victime în rândul celor care mai și muncesc. PSD vrea să demonstreze celor din PNL că este greu de guvernat cu o opoziție agresivă. Însă noi ce vină avem, mai exact?”, afirmă reprezentanții grefierilor.

Sindicatele grefierilor au avut o primă acțiune de protest miercuri, 18 decembrie, în timpul ședinței Camerei Deputaților care urma să supună la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale, inclusiv pensiile de serviciu pentru magistrați și personalul auxiliar.

Informăm public că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, preciza sindicatele personalului auxiliar din justiție.

Cartel Alfa și Sanitas cer, de asemenea, păstrarea modului de calcul al sporurilor

Lipsa dialogului social va conduce la acțiuni de protest. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului eliminarea din proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare a articolelor referitoare la modificarea modului de calcul al sporurilor”, precizează un comunicat de presă al Cartel Alfa.

Sindicaliștii din sănătate solicită o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban pentru a discuta „toate modificările legislative anunțate recent, care afectează drepturile salariale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială”, potrivit unei scrisori deschise a Federației Sanitas.

.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG