Linkuri accesibilitate

Brexit final la Bruxelles, planul de pace al lui Trump și cum China se supără pentru o caricatură despre viruși. Revista presei europene


Măsuri de dezinfecție într-un avion
Măsuri de dezinfecție într-un avion

Le Monde descrie atmosfera din Pekin, oraș mort, zidit în spatele fricii: „Pekin, cu 21 de milioane de locuitori, a ajuns să semene cu un oraș fantomă: magazinele închise, străzile părăsite, câteva rare autobuze circulând aproape goale. Spaima de contaminarea cu coronavirus s-a transformat în China în psihoză. La astea se adaugă și poluarea atmosferică, totul făcând ca oamenii să rămână închiși în apartamentele lor.”

Hotelurile din Pekin resping călătorii din provincia Hubei, centrul epidemiei, de unde Franța a luat măsuri pentru a-și scoate toți conaționalii din orașul contaminat Wuhan. Primarul din Wuhan a recunoscut, oferindu-și demisia, că circa 5 milioane de oameni, jumătate din populația orașului, au plecat de acolo în ultimele zile.

Le Figaro estimase deja marți că circa 800 de francezi se află în Wuhan, lucrând în special în industria de automobile. Renault a deschis acolo o uzină în 2016, iar Apple are mai multe fabrici de telefoane și piese de computer. Tot Le Figaro scrie despre un al patrulea caz de contaminare cu coronavirus descoperit în Franța. Este vorba de un turist chinez, aflat în prezent la reanimare. Le Monde estimează de altfel, la rândul său, că Europa trebuie să se aștepte la răspândirea virusului.

În cursul nopții, imediat după ce Franța a anunțat că are acum patru cazuri de contaminare, aflăm din Die Welt că și Germania prezintă tot patru cazuri, toate în Bavaria. Unul din cele patru cazuri este de altfel primul caz de transmisie de la om la om in Europa, iar nu adus din China, unde, cum o anunță Reuters, numărul morților a depășit 130.

Süddeutsche Zeitung, marele cotidian care apare în München, capitala Bavariei, unde sunt tratate toate cele patru cazuri germane de coronavirus, analizează consecințele crizei pentru firma Apple, care are mai multe fabrici producătoare de echipament în regiunea Wuhan din China, unde se află focarul virusului, iar la Moscova Rossiiskaia Gazeta prezintă măsurile luate de autorități, în special în regiunile frontaliere cu China, pentru a preveni răspândirea virusului în Rusia.

Jihadiștii, drepturile omului și repatrierea văduvelor (deloc vesele)

Un alt tip de repatriere în Franța este cel al jihadiștilor din Irak. Comisia națională consultativă a drepturilor omului (CNCDH) a estimat, într-un aviz făcut public ieri și analizat astăzi în Libération, că cetățenii francezi condamnați la moarte în Irak pentru apartenența lor la Statul Islamic ar trebui judecați în Franța, din rațiuni de drept și securitate.

Libération scrie că asta e o palmă pentru guvern și strategia sa față de jihadiștii condamnați la moarte în Irak. Întreaga afacere amintește de virulentul editorial intitulat “Să crape!”, publicat în vara trecută în săptămânalul Charlie Hebdo, unde redactorul șef Riss scria: « Cei care aleg această infamă ideologie [a extremismului islamic] trebuiau să știe ce riscă atunci când mizau pe faptul că democrațiile nu vor avea curajul să-i distrugă. »

Belgia la rândul său, cum o amintește astăzi cotidianul flamand De Tijd, a fost obligată de un tribunal să repatrieze copiii jihadiștilor și, implicit, mamele acestora, majoritatea văduve. Statul Belgian va face apel, după ce un tribunal din Bruxelles a condamnat guvernul să repatrieze zece copii din Siria, operațiune care nu ar putea, teoretic, să aibă loc fără mamele lor, văduve de luptători jihadiști, ceea ce guvernul belgian refuză.

Parlamentul european ratifică Brexitul

Astăzi, 29 ianuarie, Parlamentul European va ratifica, în ședință plenară, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmând ca începând de sâmbătă, 1 februarie, divorțul să fie definitiv. So be it, conchide sec în Bruxelles La Libre Belgique.

La Londra, foarte conservatorul cotidian The Times scrie că Boris Johnson este acum atacat din toate părțile, atât de oficialii SUA, cât și de importante personalități ale partidului Tory pentru că, în ciuda tuturor presiunilor ca să nu o facă, el a acordat o licență de exploatare gigantului chinezesc Huawei pentru a construi parte din rețeaua G5 a Angliei.

Tot The Times constată într-un comentariu că Londra rămâne de acum înainte singură pe linia focului în fața lui Trump și că, în ciuda asigurărilor că totul va fi bine și că relația transatlantică anglo-saxonă e privilegiată, orice se poate întâmpla din partea lui Trump, de la un „single tweet” ucigător, la „acuzații neașteptate la o conferință de presă improvizată” și până la scenariul catastrofă.

Șeful diplomației SUA Mike Pompeo sosește astăzi la Londra în încercarea de a aplana divergențele, analizează la Bruxelles La Libre Belgique, în legătură nu doar cu Huawei, dar și cu taxa pe giganții digitali ai internetului dorită de Boris Johnson, după modelul celei dorite în Europa. Tonul lui Trump este acum plin de amenințări pentru Londra și Boris Johnson, după ce îi promisese acestuia un acord comercial bilateral „enorm" și „magnific".

Planul lui Trump pentru Orientul Apropiat

Pe acest fundal, The Guardian analizează faptul că Trump și-a dezvăluit planul de pace pentru Orientul Apropiat fără nici cel mai mic sprijin palestinian. Titlu identic în Belgia, în cotidianul conservator flamand De Standaard.

Neutralitatea lui Trump era departe de a fi credibilă înainte de anunțarea planului, mai ales după ce în ultimii doi ani el a aprobat anexarea coloniilor israeliene si mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Cu toate acestea, Jerusalem Post scrie că Arabia Saudită, Egiptul, Qatar și Emiratele Arabe Unite au aprobat de îndată planul lui Trump.

El Pais, în Spania, conchide însă că planul lui Trump nu face decât să reprezinte interesele cheie ale Israelului. El Mundo, la rândul său, rezumă lungul lanț de contradicții ale acordului. E un plan de pace care satisface doar Israelul, este și concluzia analizei din Corriere della Sera, în Italia.

Spania îl lasă să vorbească în parlament pe Oriol Junqueras

Tot El Mundo analizează decizia Madridului de a-l lăsa pe liderul catalan Oriol Junqueras, condamnat la 13 ani închisoare pentru separatism, să vorbească ieri în parlament. Curtea de Justiție a Uniunii Europene decisese deja înainte de Anul Nou că Spania nu avea dreptul să-l împiedice pe liderul catalan Oriol Junqueras să-și preia mandatul în Parlamentul European, unde fusese ales în luna mai 2019.

Madridul și-a anulat deja obiecțiile legale care îi opreau pe alți doi lideri catalani, Carles Puigdemont și Toni Comín, să-și preia mandatul în Parlamentul European.

Cei doi sunt refugiați în Belgia, unde beneficiază de complezența naționaliștilor flamanzi din guvernul federal belgian. Carles Puigdemont a primit, spre furia Madridului, azilul în Belgia, în ciuda unui mandat de arest european, și locuiește într-o vilă din Waterloo, lângă Bruxelles, protejat de principala formațiune politică din Flandra și Belgia, partidul separatiștilor flamanzi N-VA (Noua Alianță Flamandă, Nieuw-Vlaamse Alliantie).

Deputații europeni sunt protejați de imunitate începând din ziua în care sunt aleși în Parlamentul European. Liderul catalan Oriol Junqueras a fost condamnat deja în Spania la 13 ani închisoare pentru rebeliune și deturnare de fonduri publice, dar în momentul în care a fost ales deputat european, în luna mai anul trecut, el se afla doar în arest preventiv. Dacă Spania dorea să-l păstreze în arest preventiv pentru a-l judeca, atunci justiția spaniolă ar fi trebuit „să ceară Parlamentului European ridicarea imunității", ceea ce nu a făcut.

Satira și libertatea de expresie: Jyllands Posten și coronavirus

În Franța, Charlie Hebdo are în numărul de astăzi pe copertă o caricatură cu titlul MACRONAVIRUS, reprezentându-l pe Emmanuel Macron care vorbește stropind din gură spre francezi, iar aceștia încearcă să se protejeze lamentându-se: -- „Trei ani deja că scuipă pe noi.”

În acest context, la Copenhaga, Jyllands Posten, cotidianul devenit celebru pentru caricaturile cu Mahomed, publicate în urmă cu mai bine de un deceniu și scandalul mondial care a urmat, desene provocatoare care aveau să fie preluate și de Charlie Hebdo, a prezentat marți o caricatură care reprezintă doar steagul Chinei (cf. foto) unde, pe câmp roșu, figurează, în loc de cele cinci stele de aur, cinci germeni de coronavirus.

În urma scandalului și a protestelor din China, cotidianul danez a dorit să își explice azi poziția într-o tribună: „Noi nu doream să jignim, dar, oricât de mult am empatiza cu reacțiile suscitate de desen, nu acestea vor forma baza editorială a ziarului nostru. /.../ Caricatura descrie problema pusă de răspândirea acestei boli dinspre China spre alte țări. Steagul chinezesc a fost folosit pentru a rezuma o poveste, așa cum steagurile altor țări, precum Danemarca sau Statele Unite, sunt folosite la rândul lor în contexte mai mult sau mai puțin satirice. Jyllands-Posten respectă principiul libertății de exprimare și lasă loc pentru viziuni divergente.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG