Linkuri accesibilitate

Barna: E necesar ca USR să intre la guvernare dacă nu sunt anticipate


Liderul USR Dan Barna i-a transmis președintelui două cerințe în cazul în care nu se va ajunge la alegeri anticipate
Liderul USR Dan Barna i-a transmis președintelui două cerințe în cazul în care nu se va ajunge la alegeri anticipate

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că a susținut declanșarea alegerilor anticipate, iar în cazul în care nu vor fi organizate, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că dorește să intre la guvernare.

„Alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România în momentul de față”, a spus Dan Barna.

În scenariul în care alegerile anticipate nu vor fi posibile, USR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis ca, indiferent cine va fi desemnat premier, să se asigure că în programul de guvernare asumat apare ca prioritate adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie alegeri locale în două tururi de scrutin.

USR l-a propus pe Dacian Cioloș ca premier.

A doua cerință prezentantă lui Klaus Iohannis a fost ca USR să facă parte din viitorul Guvern, nu doar pentru a se asigura că va fi adoptată ordonanța de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ci și pentru că pe multe domenii pot fi făcute lucrurile mult mai bine”.

E necesar ca USR să fie la guvernare”, a spus Dan Barna, care a precizat că președintele Iohannis a luat act de propune și o va analiza.

Președintele Klaus Iohannis a început joi, de la 12.00, consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pentru a discuta situația creată de adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban.

Până la această oră, au fost la consultări PNL, PSD, USR, la Cotroceni fiind acum delegația UDMR.

Consultările se vor încheia în jurul orei 18.00, iar președintele ar putea anunța în această seară concluzia și numele viitorului premier desemnat să formeze Guvernul și să meargă în Parlament pentru vot.

După întâlnirea de la Cotroceni, Ludovic Orban a declarat că PNL va începe, săptămâna viitoare, discuții cu partenerii politici, care vor viza stabilirea unei strategii comune pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Partenerii politici ai PNL sunt USR, PMP, ALDE și grupul minorităților, potrivit lui Orban.

În funcție de anunțul pe care președintele Iohannis îl va face după încheierea consultărilor, conducerea PNL va decide, pe 10 februarie, componența viitorului guvern. Orban a spus că este mulțumit de echipa guvernamentală și că, din punctul lui de vedere, „putem continua în aceeași formulă”.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu a declarat, după consultări, că este „un pic cam devreme” pentru o discuție despre alegeri anticipate organizate în același timp cu alegerile locale.

El a mai spus că președintele Klaus Iohannis „a luat act” de propunerea PSD-Pro România privind desemnarea lui Remus Pricopie ca premier și că PSD va contesta la CCR o eventuală nominalizare a lui Ludovic Orban să formeze noul guvern. Liderul interimar al PSD a mai declarat că este decizia președintelui pe ce durată, „mai scurtă sau mai lungă”, se va desfășura criza politică.

XS
SM
MD
LG