Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Avem „suficientă majoritate” pentru un Guvern Pricopie


Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, înaintea consultărilor de la Cotroceni, că PSD și Pro România au„suficientă majoritate ”de a trece un guvern condus de Remus Pricopie, propunerea lor pentru funcția de premier.

UPDATE: Marcel Ciolacu a declarat, după consultări, că este „un pic cam devreme” pentru o discuție despre alegeri anticipate organizate în același timp cu alegerile locale. El a mai spus că președintele Klaus Iohannis „a luat act” de propunerea PSD-Pro România privind desemnarea lui Remus Pricopie ca premier și că PSD va contesta la CCR o eventuală nominalizare a lui Ludovic Orban să formeze noul guvern. Liderul interimar al PSD a mai declarat că este decizia președintelui pe ce durată, „mai scurtă sau mai lungă”, se va desfășura criza politică.

Marcel Ciolacu nu a răspuns la nicio întrebare concretă legată de componența acestei majorități.

„Dacă vreți să ne contrazicem, ne contrazicem. Eu vă spun că, în acest moment, PSD și Pro România au o majoritate”, a evitat Ciolacu întrebările.

El a mai spus că cele două formațiuni politice au numărul cel mai mare de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri” și că „sunt suficenți cât să treacă” propunerea ca prim-ministru să fie Remus Pricopie.

Întrebat dacă această majoritate va bloca anticipatele, Marcel Ciolacu a spus: „Mergem la consultări și vorbim pe urmă”.

Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit în Parlament, miercuri, imediat după dărâmarea guvernului Orban pentru a stabili strategia prin care să contracareze planurile președintelui Klaus Iohannis.

Astfel, PSD și Pro România vor, în primul rând, să construiască în jurul lor o majoritate care blocheze alegerile anticipate.

Social-democrații dețin majoritatea în Birourile Permanente reunite, forul de conducere al Parlamentului, iar cu această majoritate poate bloca sau tergiversa termenele la care noul guvern se poate prezenta în fața forului legislativ.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus, joi, că „​orice tertip” ​ la care ar putea apela PSD pentru a întârzia procedura de declanșare a alegerilor anticipate, va fi combătut cu prevederile din Constituție și cele ale regulamentelor Camerelor.

Obiectivul PNL este de a face posibile alegerile anticipate, adică să fie îndeplinite condițiile constituționale, de a fi respinse două propuneri de guvern, care să permită președintelui Klaus Iohannis dizolvarea actualului Parlament

Președintele Klaus Iohannis a început joi, de la 12.00, consultările cu partidele și formațiunile parlamentare pentru a discuta situația creată de adoptarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului Orban.

Întâlnirea cu PNL a durat mai puțin de jumătate de oră.

Consultările se vor încheia în jurul orei 18.00, iar președintele ar putea anunța în această seară concluzia și numele viitorului premier desemnat să formeze Guvernul și să meargă în Parlament pentru vot.

PSD și Pro România vor propune președintelui desemnarea lui Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Social Politice și Administrative (SNSPA), pentru funcția de premier.

XS
SM
MD
LG