Linkuri accesibilitate

Liderul PNL îl apără pe Chirica: Nu mai are legătură cu PSD de 3 ani


Președintele PNL, Ludovic Orban, îi ia apărarea primarului din Iași, Mihai Chirica
Președintele PNL, Ludovic Orban, îi ia apărarea primarului din Iași, Mihai Chirica

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus, joi, pe fondul protestelor unor lideri liberali privind posibila cooptare a primarului de la Iași, că Mihai Chirica a devenit „opozantul lui Liviu Dragnea”​ din momentul adoptării OUG 13, în 2017, și că de atunci nu ar mai avea nicio legătură cu PSD.

Orban a fost întrebat cum vede o candidatură lui Mihai Chirica din partea PNL la Primăria Iaşi, având în vedere trecutul politic al acestuia, fost vicepreședinte PSD.

„Domnul Chirica, în momentul în care Guvernul PSD a adoptat Ordonanţa 13, a devenit opozantul lui Dragnea şi al PSD. Guvernul PSD, când a făcut şedinţa de Guvern comună cu Guvernul Republicii Moldova, nu a făcut-o la Iaşi, a făcut-o la Piatra Neamţ, numai ca să-l pedepsească pe Mihai Chirica pentru faptul că a protestat public împotriva aberaţiei numită Ordonanţa 13”, a spus Orban.

Ludovic Orban a spus că filialele PNL trebuie să decidă până pe 1 martie candidații pentru primării și conducerea consiliilor județene. Candidaturile urmează apoi să fie validate, până pe 7 martie, de conducerea națională a PNL.

„Domnul Chirica nu are nicio legătură cu PSD de trei ani, dacă nu şi mai mult”, a adăugat Orban despre Mihai Chirica.

Prim-vicepreședintele PNL Iași, Alexandru Muraru, consideră că eventuala primire în PNL a primarului Mihai Chirica, fost membru PSD, este „o eroare politică majoră'', făcând referire la dosrul penal pe care îl are, la faptul că nu-și poate justifica averea, că a fost sancționat pentru declarații rasiste și că a eșuat în mandatul de primar.

„Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguței Vasilescu: clanuri, rețele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!'', a scris Muraru pe Facebook, joi dimineață.

El a reamintit că Mihai Chirica a fost parte a echipei cu care Liviu Dragnea a ajuns președinte PSD, fiind de partea celor care „ticluiau în laboratoarele PSD cum să destructureze justiția, statul de drept, să modifice legi care să-i grațieze, să scoată România din Uniunea Europeană''.

Prim-vicepreședintele PNL Iași a mai spus că mandatul de primar al lui Chirica nu este unul eficient și că este un personaj politic controversat.

Și consilierul judeţean PNL Iaşi, Vasile Cotiugă, este împotriva cooptării lui Mihai Chirica în partid și a unei candidaturi la primăria Iași susținute liberali.

Cotiugă a afirmat că asocierea cu fostul PSD-ist este o greşeală cât „o gaură neagră” din partea PNL Iaşi și că unii liberali s-au lăsat păcăliți de sondajele de opinie care îl dau câștigător al primăriei Iași pe Chirica.

Cotiugă susține că „cea mai mare greseala” a PNL Iași este că „nu își respectă oamenii și crezul politic”.

Primarul Mihai Chirica, demisionar din PSD, a anunțat, pe 19 februarie, că va candida la primăria Iași „alături de președintele Klaus Iohannis și de parteneri onorabili”.

Anunțul lui Mihai Chirica, primarul controversat al Iașiului, a venit după ce deputatul de Iași Marius Bodea a confirmat cooptarea lui Chirica la PNL. Bodea se pregătea pentru nominalizarea în cursa pentru primăria Iași. Într-o declarație pentru Ziarul de Iași, Bodea afirmă: „conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar”.

XS
SM
MD
LG