Linkuri accesibilitate

PNL ar putea susține candidatura lui Cătălin Cherecheș la Baia Mare


Cătălin Cherecheș este luat în calcul de liberalii maramureșeni pentru o candidatură din partea PNL la primăria Baia Mare
Cătălin Cherecheș este luat în calcul de liberalii maramureșeni pentru o candidatură din partea PNL la primăria Baia Mare

Șeful filialei maramureșene a PNL, Ionel Bogdan, a admis vineri că liberalii ar putea susține candidatura controversatului Cătălin Cherecheș pentru primăria din Baia Mare.

„Orice variantă e posibilă şi nu excludem susţinerea acestuia (Cătălin Cherecheş - n.r.). Ne gândim la toate posibilităţile”, a afirmat Ionel Bogdan, citat de Agerpres.

Fost membru PSD, UNPR, PDL și PNL, el a fost reales în 2016 primar cu 70% din voturi deși era arestat într-un dosar de corupție.

La sfârșitul lunii ianuarie a primit a doua amendă de la CNCD pentru zidul cu care a izolat comunitatea de romi de pe strada Horea, din localitate.

După ce a fost amendat, în noiembrie 2011, cu 6.000 de lei pentru că l-a ridicat, de astă dată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe primar cu 7.000 de lei pentru că a refuzat să-l dărâme în pofida unei hotărâri definitive și irevocabile pe care a dat-o instanța.

Decizia CNCD a fost contestată de Cherecheş în justiție, fiind anulată, în primă instanță, de Curtea de Apel Cluj, unde a spus că zidul ar fi doar un „gard” menit să-i protejeze pe romi și amenințând că nu se va lăsa și că va merge mai departe până îi va „integra”.

CNCD a făcut, însă, recurs iar Curtea Supremă a decis că sancțiunea dată primarului este întemeiată.

Chiar și așa, Cherecheș a ignorat decizia Înaltei Curți, de unde și a doua sancțiune primită în ianuarie de la CNCD.

În iunie 2012, în mandatul său, primăria Baia Mare a organizat mutarea a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii care au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.

Într-un interviu acordat la acea vreme RFI, primarul Cătălin Cherecheş a spus că nu era vorba de un combinat chimic, ci doar de „nişte sedii administrative" igienizate și că, de fapt, romii nu fuseseră intoxicați cu substanțele chimice de la faţa locului, ci din cauza unor „sprayuri paralizante" folosite de „pseudo-lideri" ai comunităţii de romi.

Demersul său a generat reacția îngrijorată a Ambasadei SUA și a Amnesty International.

Cătălin Cherecheș, primarul care a susținut că mama sa i-a donat 1,5 milioane de euro este trimis în judecată în alte două dosare de procurorii DNA, în mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată și, în septembrie 2018, pentru - luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată, corupere a alegătorilor în formă continuată;

XS
SM
MD
LG