Ordonanța militară numărul 3 introduce începând de miercuri, 25 martie, ora 12, cel mai dur regim de izolare pentru cetățeni, de când președintele Klaus Iohannis a declarat starea de urgență în România, pentru a preveni răspândirea pandemiei de Covid-19. Deși unele prevederi sunt vagi, lasă loc de interpretări și de multe întrebări fără răspuns, rostul acestor măsuri trebuie văzut în următorul sens: dacă nu ai un motiv urgent de a ieși din casă, stai acasă.
Dacă ieși totuși din casă, trebuie să ai mereu asupra ta fie adeverința de la serviciu, dacă mergi la muncă, fie un formular (declarație pe proprie răspundere) în care ai completat în prealabil motivul și durata pentru care ai ieșit din casă și unde te duci. Sunt doar câteva situații în care autoritățile îți permit să mai ieși din casă.
Formularul trebuie să se afle asupra ta tot timpul deplasării și trebuie prezentat la control forțelor de ordine care îl solicită.
Formularul poate fi scris și completat de mână pe o foaie, poate fi imprimat sau poate fi salvat pe un telefon, tabletă sau laptop.
DESCARCĂ FORMULARUL DE IEȘIT DIN CASĂ
DESCARCĂ MODEL ADEVERINȚĂ DE LA MUNCĂ
Nu contează dacă domiciliul care apare pe cartea de identitate nu corespunde cu adresa unde locuiești. În formular, autoritățile au trecut rubrică specială pentru adresa unde locuiești în mod real, pe care trebuie să o completezi.
Pedepsele pentru cei care nu respectă aceste prevederi sunt amenzi cuprinse între 100 de lei și 5.000 de lei pentru simplii cetățeni, și între 1.000 de lei și 70.000 de lei pentru firme. Informațiile completate în formular sunt date de cetățeni pe propria răspundere, iar dacă autoritățile constată (printr-o metodă nespecificată în ordonanțele militare de până acum) că sunt false, cetățenii riscă amendă sau dosar penal, pedeapsa cu închisoarea fiind între 3 luni și 2 ani.
De pe 25 martie, mai poți ieși să circuli în afara locuinței doar în următoarele situații:
1. Dacă mergi la serviciu sau într-un loc care are legătură cu exercitarea profesiei. Pentru acest lucru, este nevoie să ai asupra ta UNUL dintre următoarele două lucruri: legitimația de serviciu SAU o ADEVERINȚĂ de la locul de muncă, în care angajatorul certifică locul, situațiile și nevoia ca angajatul respectiv să iasă din casă.
Dacă ești PFA, liber profesionist, faci munci agricole sau ai o întreprindere individuală și ești nevoit să ieși din casă pentru a-ți desfășura activitatea, trebuie să completezi FORMULARUL pe proprie răspundere.
2. Dacă mergi la cumpărături, pentru tine sau pentru animalele de companie. Este vorba de cumpărături care asigură „necesitățile de bază” – hrană, medicamente, dar și cumpărături de bunuri de care ai nevoie ca să îți faci profesia. Cumpărăturile trebuie să se facă de la magazine „din zona de domiciliu”. Nu este voie să mergi, de exemplu, la un supermarket sau magazin din celălalt capăt al orașului, față de domiciliul tău.
3. Dacă ai o nevoie medicală „care nu poate fi amânată” și nici realizată de la distanță, poți merge la medic/spital să fii consultat sau îngrijit.
4. Dacă ai un motiv justificat de deplasare, care ține de îngrijirea sau însoțirea unui copil, de ajutorul dat unei persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau dacă ai un deces în familie. Nu reiese că există o interdicție de a circula între localități sau pe distanțe mai mari, dacă ai un astfel de caz.
5. Dacă faci o deplasare „scurtă”, „în apropierea” locuinței, cu scopul de a face mișcare sau un sport care nu este de echipă, nu implică grupuri. De asemenea, pentru plimbatul animalelor de companie sau domestice.
Aici, ordonanța militară este vagă și nu specifică nici CÂT timp ai voie să faci o astfel de deplasare, nici la ce DISTANȚĂ de locuință. Oficialii contactați de Europa Liberă au refuzat să dea explicații.
Durata și distanța care sunt permise sunt lăsate astfel la aprecierea autorităților care te controlează, dacă textul de lege nu are specificații. Ținând cont însă de spiritul și sensul acestor restricții, este sigur să presupui că ești în regulă dacă te plimbi cât mai puțin timp și cât mai aproape de locuință.
6. Dacă donezi sânge.
7. Dacă faci voluntariat sau acțiuni umanitare în cadrul unor organizații care se ocupă cu așa ceva.
8. Dacă faci activități agricole.
9. Dacă ești producător agricol și mergi să vinzi produse la piață sau alte locuri. Piețele agroalimentare rămân deocamdată deschise. Administratorii piețelor au însă obligația să organizeze spațiile în așa fel încât distanța să fie suficientă între comercianți și cumpărători, iar vânzătorii sunt obligați să poarte mănuși și măști de protecție.
Categoria 65+, restricții mai dure
Dacă ai peste 65 de ani, regulile sunt mai stricte. Poți să ieși din locuință doar între orele 11 și 13, deci două ore pe zi. Ministrul de Interne Marcel Vela a explicat la Digi24 că autoritățile au ales acest interval orar, pentru că atunci s-a considerat că este mai puțină aglomerație pe străzi, restul lumii fiind fie la servicii, fie în case.
Toate persoanele peste 65 de ani pot ieși oricând din locuințe, dacă o fac pentru a merge la serviciu sau pentru munci agricole.
Obligația ADEVERINȚEI de la locul de muncă sau a FORMULARULUI în care arăți motivul deplasării este valabilă și pentru persoanele de peste 65 de ani.
Așadar, peste 65 de ani, poți ieși din locuință două ore pe zi, între orele 11-13, în afara cazului în care mergi la muncă, DOAR dacă:
1. faci cumpărături pentru tine sau animalele de companie, cu aceleași restricții explicate mai sus.
2. ai o nevoie medicală „care nu poate fi amânată” și nici realizată de la distanță. Poți merge la medic/spital să fii consultat sau îngrijit.
3. Dacă ai un motiv justificat de îngrijirea sau însoțirea unui minor, asistența acordată altei persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau dacă ai un deces în familie.
4. dacă faci o deplasare „scurtă”, „în apropierea” locuinței, cu scopul de a face mișcare sau un sport care nu este de echipă, nu implică grupuri. De asemenea, pentru a plimba animalele de companie.
Alte restricții și măsuri valabile de miercuri, 25 martie:
- se suspendă zborurile comerciale dinspre și spre Germania și Franța, pe toate aeroporturile din România, 14 zile.
- navele de pe mare și de pe Dunăre trebuie să stea în carantină 14 zile, dacă vin din zone roșii sau galbene de risc de infecție cu noul coronavirus.
- Armata a ieșit pe străzi, pentru a ajuta celelalte forțe de ordine la paza de obiective, la activități de ordine publică sau la punctele de trecere a frontierei.
- dacă îți expiră un document eliberat de o autoritate publică (carte de identitate, permis auto, de exemplu), nu riști sancțiuni dacă nu îl preschimbi acum. Ai timp 90 de zile (trei luni) după ce expiră starea de urgență.
- este permisă activitatea în mall-uri și alte centre comerciale a magazinelor de produse electronice și electrocasnice, dacă acestea livrează la domiciliu. De asemenea, se dă voie funcționării magazinelor de optică medicală.
Facebook Forum