Linkuri accesibilitate

Autoritățile române au fost avertizate de OMS în ianuarie să se pregătească pentru noul coronavirus


Într-un referat pentru aprobarea protocolului de tratament pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, semnat de secretarul de stat Horațiu Moldovan, apare o informație în premieră.

Epidemia de coronavirus în România a împlinit o lună de zile de la confirmarea primului caz. La nivelul zilei de miercuri, 25 martie, erau deja 906 cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate și 17 persoane decedate.

Referatul Ministerului Sănătății datat 23 martie 2010 preia recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății din ianuarie, „Ținând cont de caracterul înalt contagios al virusului care a provocat deja decesul unui număr mare de persoane pe teritoriul Republicii Populare Chineze, dar și în alte state din UE și luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, dispuse în cadrul reuniunii din data de 22-23 ianuarie 2020, România trebuie să asigure gestionarea infecțiilor cu noul virus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii continue a infecției”.

La o lună de la acea reuniune OMS, România înregistra primul caz confirmat.

Însă abia zilele acestea, Guvernul României se laudă cu eforturile depuse pentru asigurarea echipamentelor și materialelor necesare pentru combaterea epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Spre exemplu, ieri, 45 de tone de materiale au ajuns în România din Coreea de Sud, cu o aeronavă pusă la dispoziție de NATO.

Între timp, mulți medici au acuzat lipsa echipamentelor de protecție și a protocoalelor clare pentru a proteja personalul sanitar, aflat în prima linie a combaterii noului coronavirus.

Situația de la Suceava, unde peste o sută de cadre medicale sunt infectate sau suspecte de infecție, este grăitoare în acest sens.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG