Linkuri accesibilitate

Peste 1.2 milioane de lei subvenție de la stat pentru un partid cu doi parlamentari afiliați la grupul PSD


Romania - Dan Perjovschi Fără ALDE
Romania - Dan Perjovschi Fără ALDE

Partidul Forța Națională încasează anul acesta peste 1.2 milioane de lei de la bugetul de stat, deoarece la 31 decembrie 2019 avea patru parlamentari. Numărul acestora s-a redus însă la jumătate în doar patru luni- președintele partidului, Teodor Meleșcanu, și deputata Grațiela Gavrilescu au părăsit Forța Națională. Subvenția a rămas însă neschimbată, deși formațiunea mai are acum doar doi parlamentari, iar aceștia sunt afiliați grupului PSD din Camera Deputaților.

PNL a modificat prin legea bugetului de stat, la cererea lui Victor Ponta, modul în care se acordă subvenția partidelor parlamentare. Vechea formula de calcul nu acorda dreptul la subvenție de la bugetul de stat partidelor care nu au candidat la precedentele alegeri. ProRomânia nu încasa astfel vreun leu până în acest an, dar acest lucru s-a modificat prin legea bugetului pe 2020. Pe lângă partidul lui Ponta, au apărut însă și alți beneficiari ai acestei prevederi.

Partidul Forța Națională nu a candidat la alegerile din 2016, ci s-a format din parlamentarii plecați din ALDE, după ruperea coaliției de guvernare cu PSD. Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al noii formațiuni, care îi mai avea în rândurile sale pe parlamentarii Grațiela Gavrilescu, Ștefan Băișanu și Marian Cucșa. Fostul președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat pe 4 aprilie că își dă demisia din Forța Națională. Tot în această lună, a părăsit partidul și Grațiela Gavrilescu, care s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste, controlat de Dan Voiculescu.

Partidul a rămas astfel doar cu doi parlamentari, dar subvenția încasată lunar a rămas nemodificată. Legea nu prevede ca banii de la buget să fie reduși dacă numărul parlamentarilor scade, ci se menține la același nivel pe parcursul întregului an.

Astfel în cazul în care și ultimii doi parlamentari ar părăsi Forța Națională, partidul tot ar încasa subvenția ca și cum ar avea în continuare patru parlamentari.

“Forța Națională are în acest moment doi parlamentari, eu și Ștefan Băișanu. Activăm în grupul parlamentar al PSD pentru că nu putem forma un grup parlamentar. Din păcate, așa este legea finanțării partidelor politice, legea nu prevede ca la plecarea într-un partid sau afilierea într-un alt partid să se mute subvenția. Nu e normal să se întâmple așa, dar ar trebui reglementată legea să fie mult mai clară”, a declarat Marian Cucșa pentru Europa Liberă.

El a subliniat că partidul din care face parte intenționează să doneze banii primiți ca subvenție de la bugetul de stat pentru lupta împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, partidul nu a făcut acest lucru până în prezent. A încasat de la stat în primele patru luni aproape 500.000 de lei.

“Forța Națională dorește să doneze această indemnizație, poate să achiziționăm echipamente medicale. Până în momentul de față nu s-au donat banii, nu s-a găsit modalitatea prin care poți să îi donezi”, a spus deputatul Cucșa.

PSD, cel mai mare beneficiar al subvenției

Guvernul a decis ca subvenția pentru partidele politice parlamentare să fie redusă în acest an cu 30% față de nivelul din anul precedent. Cuantumul subvenției a fost stabilit pe baza numărului de parlamentari deținut la 31 decembrie 2020. Fiecare partid a trebuit să trimită la Autoritatea Electorală Permanentă o listă cu deputații și senatorii săi.

Deși a pierdut mai muți parlamentari anul trecut, Partidul Social Democrat se află în continuare pe primul loc în ceea ce privește subvenția încasată în 2020 – peste 85 de milioane de lei. În 2019 ajunsese la aproape 144 de milioane de lei.

În conturile PNL, vor intra în acest an peste 47 de milioane de lei, iar în cele ale USR peste 12.6 milioane de lei.

Marele beneficiar al schimbării formulei de calcul este ProRomânia, care va primi aproape opt milioane de lei, după ce în 2019 nu avusese dreptul să beneficieze de subvenție.

ALDE va primi în 2020 peste 10.3 milioane de lei, iar PMP are alocată o subvenție de aproape 5.7 milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG