Se extinde perimetrul de la care se cere declarația pe propria răspundere: nu se mai cere în interiorul localității ci doar la ieșirea din localitate.
Principalele prevederi pe scurt:
- În interiorul localității nu se mai cere declarație pe propria răspunderea, dar nu se va putea circula în grupuri mai mari de trei persoane, dacă acestea nu sunt membri ai aceleiași familii.
- Se redeschid parcurile, nu și locurile de joacă pentru copii.
- Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați, terasele și restaurantele rămân închise. Excepții în mall-uri fac laboratoarele de optică, spălătoriile și restaurantele cu intrare din stradă, fără contactul direct cu clienții, care vor lua mâncarea pentru a o duce acasă.
- Masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise și la serviciu.
- Zborurile din zonele roșii rămân în continuare suspendate și transportul rutier internațional din aceleași zone.
- Ca noutate privind izolarea și carantinarea românilor reveniți din străinătate: intră în carantină, dar nu instituționalizată ci la ei acasă, împreună cu familia. Dacă nu vor respecta carantinarea acasă, vor intra în carantină instituționalizată, pe care o vor plăti.
- Localitățile aflate acum în carantină rămân astfel și în starea de alertă.
Modelul declarației pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate:
Declarațiile ministrului Afacerilor Interne Marcel Vela:
Hotărârea privind aprobarea instituirii Stării de Alertă și a măsurilor necesare a fi menținute pentru perevenirea și răspândirea infecțiilor:
Art. 1 - Începând cu data de 15 mai 2020 se declară Stare de Alertă la nivel național ptentru 30 de zile
Art. 2 - Măsurile de prevenire a infecțiilor sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din Hotărâre.
Art.3 - Regulile de desfăușrare a unor activități se adoptă prin ordin comun al ministrul Sănătății și al ministrului de competență de domeniul resepctiv
Art.4 - Pentru alte măsuri, autoritățile adinistrative publice centrale și locale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și activităților pe care le gestioneză
Art.5. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial, alături de Anexa cu măsurile restrictive
Șeful Comitetului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat:
- Din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și în alte spații închise e obligatorie purtarea măștii de protecție.
- Dacă munca la domiciliu nu este posibilă, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru triajul epidemiologic, programul decalat de lucru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați.
- Instituțiile care lucrează cu publicul vor lua măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure soluții de dezinfectare.
- Operatorii de transport persoane respectă reguli specifice.
- E suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor.
- E suspendată activitatea în centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp. Sunt exceptate: vânzarea alimentelor, produselor alimentare, optică medicală, curățătorie și activitatea celor care au acces din exterior.
- Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări. Sunt exceptate zboruri de transport, de intervenție, umanitare.
- Se suspendă transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până în 1 iunie. Există și aici excepții.
- Se reia activitatea cabinetelor stomatologice.
- Se reia activitatea în ambulatorii – consultații doar cu programare prelabilă.
- Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru cei care nu au această posibilitate se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.
- Din această noapte, cei care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin.
- Localitățile carantinate și unde nu a fost ridicată carantina rămân sub această restricție.
- Se mențin închise puncte de frontieră: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai (cu excepția trafic marfă), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.
- Din 15 mai e permisă circulația persoanelor cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane – nu mai trebuie declarație.
- Se deschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă
- Interdicția deplasării în afara localității, cu excepțiii: activități agricole, scop profesional, îngrijirea unei alte proprietăți, tratament, îngrijire copii/ rude, asistență persoane vîrstnice, deces membru de familie.
- Cursurile rămân suspendate în școli, după 2 iunie e posibilă pregătirea pentru elevii din clase terminale
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:
- Din 15 mai se vor relua și slujbele în afara bisericii.
- Se redeschid hotelurile, dar vor exista reguli.
- Se redeschid saloanele cosmetice, dar sub o serie de reguli.
- Se reia transportul în comun, de asemenea în baza regulilor de protecție.
- Pacienții cu Covid-19 vor avea acces în cabinetele stomatologice special desemnate.
- Vor fi reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID
- Suntem în continuare în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână
- Momentul relaxării trebuie bine gestionat
- Vom evalua aceste relaxări după 14 zile.
Cei trei oficiali au făcut apel la responsabilitate, în condițiile în care deplasarea în localitate va fi liberă, fără restricții și fără a mai fi supusă controlului poliției.
De altfel, președintele Klaus Iohannis a avertizat încă din cursul zilei că, dacă situația epidemiologică se va înrăutăți, nu va ezita să reinstituie starea de urgență.
Facebook Forum