Nevoia în piață este mult mai mare, iar succesul acestui program este cu atât mai important cu cât Guvernul ar vrea să vină și cu alte scheme de ajutor.
„La ora aceasta, sunt peste 5.000 de credite aprobate, iar numărul lor va crește în continuare. Singurul lucru pe care trebuie să îl știți este că între momentul în care o bancă își dă acordul să aprobe un credit și semnarea contractului de creditare este necesară semnarea unui contract în baza unui plan de afaceri, dacă este vorba de investiții sau a unor date care trebuie puse la punct de compania care are nevoie de creditul respective”, a spus premierul Ludovic Orban, prezent, luni, la „Ora premierului” în Parlamentul României.
Ce este IMM Invest România
Programul IMM INVEST ROMÂNIA permite companiilor mici și mijlocii afectate semnificativ de criza COVID-19 să poată lua credite pentru investiții sau pentru capital de lucru, garantate de către Fondul Naționale pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
Practic, prin acest program:
- Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor accesate la una dintre cele 22 de bănci din program
- Costurile finanțării (dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare) sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire
- Nu se plătește comision de rambursare anticipată
- Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru
Cu alte cuvinte, cele 5.000 de credite aprobate despre care vorbește premierul nu înseamnă și că respectivele companii au banii în cont. Cererile de finanțare ale companiilor, după ce au trecut prin analiza uneia dintre cele 22 de bănci din program și au fost avizate favorabil, trebuie să treacă, în final, și prin filtrul Fondului de Garantare, care, la nevoie, mai poate cere clarificări băncilor pe anumite dosare.
„IMM Invest este un program complex, care nu se implementează de azi pe mâine, ci se mișcă ca un program mare. Evaluarea corectă a programului o putem face după o lună de implementare”, a explicat, pentru Europa Liberă, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
Până în prezent, doar 12 companii au primit credite prin IMM Invest, însă președintele Fondului Național de Garantare a creditelor pentru IMM-uri a argumentat, pentru Europa Liberă, că „din discuțiile punctuale avute cu fiecare bancă eu zic că trecem în această săptămână de 1.000 de cereri aprobate de către Fond”.
„Nu e un proces simplu”, a spus Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, punctând că este, practic, un proces cu două filtre de selecție „unul este cel al băncii și un al doilea este filtrul celui care este mandat de stat, în speță Fondul de Garantare, să ofere în numele și în contul statului această garanție pentru IMM-uri”.
Iar băncile încearcă să își ia toate măsurile pentru a fi sigure atunci când dau un credit, chiar dacă are garanții de la stat.
„Acele 12 dosare sunt deja acordate, cu banii în cont, dar vor mai fi foarte multe și în această săptămână și în săptămânile care urmează”, a explicat președintele Fondului Național de Garantare a creditelor pentru IMM-uri.
Și Florin Jianu punctează că „băncile trebuie să înceapă să trimită dosarele către fond care să poată să lucreze și să dea drumul la garanții pentru că în momentul de față la Fond nu sunt dosare”.
Pe de altă parte, Cristian Păun mai precizează că sunt foarte multe dosare în analiză la bănci, iar presiunea nu cade în mod egal pe instituțiile bancare, în sensul în care, de exemplu, una dintre băncile participante are în analiză peste 20.000 de dosare.
Potrivit celui mai recent comunicat de presă al Fondului de Garantare, din cele peste 96.000 de cereri de creditare, sunt aproape 49.000 de dosare în analiza băncilor. Deja, 319 dosare au fost respinse, însă, potrivit programului, companiile pot opta pentru un alt finanțator.
„Aceste credite sunt din economiile oamenilor și băncile trebuie să păstorească aceste economii cu mare chibzuință, iar acest lucru este foarte bun și pentru sănătatea programului”, subliniază Cristian Păun, amintind că resursele sunt limitate, iar pentru România înseamnă o presiune și mai mare pentru că țara a intrat în această criză generată de noul coronavirus cu probleme structurale, legate de buget, și că este important ca aceste resurse să nu devină „gloanțe oarbe”.
Oricât de greoi ar părea că se mișcă acest program, Florin Jianu subliniază că este unul foarte așteptat de antreprenori, iar rezultatele sale se vor vedea în mod cert în economie, mai ales că cererile depuse de companii depășesc de aproape zece ori plafonul de 15 miliarde de lei alocat pentru acest program. În acest sens, spune el, „va fi nevoie de o alocare suplimentară pentru program”.
Lăsați pe dinafară
„O a doua concluzie pe care o putem trage este că nu este de ajuns un astfel de program, pentru că două din zece IMM-uri sunt bancabile, opt din zece, nu. Este nevoie de microgranturi, așa cum le-am spus noi, de 10.000-15.000 de euro din fonduri europene Aș aduce aici o critică Guvernului pentru că vorbim de trei săptămâni în care se puteau implemenata astfel de programe, s-au identificat bani din fondurile europene și nu le punem în practică. Orice zi de întâziere pentru IMM-uri este importantă”, subliniază Florin Jianu.
Pe lângă IMM-urile care nu pot lua credit de la bancă, fiindcă în general este necesar un istoric de minim trei ani pentru a se putea califica la un credit, lăsate pe dinafară sunt însă și ONG-urile sau afaceri sociale. „ONG-urile nu sunt eligibile, chiar dacă au activitate economică. Nu s-au gândit și la noi, afacerile sociale, atunci când au făcut programul”, ne-a spus reprezentanta unei afaceri sociale.
Pare că Guvernul are însă în lucru și alte măsuri care să suțină mediul antreprenorial autohton.
„De succesul acestui program va depinde și promovarea altor produse cu care noi ne pregătim să venim în zona guvernamentală”, explică Cristian Păun. Două dintre aceste măsuri ar fi legate de o schemă de ajutor astfel încât creditele comerciale nebancare să poată deveni bancabile, dar și o schemă de leasing pentru echipamente sau utilaje de producție pentru cei care nu se încadreză în criteriile IMM Invest, dar „nu putem să venim cu un nou program dacă nu venim cu un rezultat palpabil pe IMM Invest, care sunt convins că va avea succes”.
Pe de altă parte, ministrul de Finațe, Florin Cîțu, a anunțat că nu a uitat nici de marile companii, fiindcă Executivul are în lucru un program și pentru ele.
„Toate companiile au nevoie de lichiditate. Acest lucru se face prin tot felul de instrumente. Avem IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse", spus Florin Cîţu, în urmă cu o săptămână.
Facebook Forum