Linkuri accesibilitate

Hotărârea Parlamentului privind starea de alertă. Cum a modificat PSD forma venită de la Guvern


Hotărârea Parlamentului privind starea de alertă urmează să fie votată mâine, după ce PSD a adus mai multe modificări în Comisiile Juridice.

Comisiile Juridice din Camera Deputaților și Senat au adoptat cu majoritate de voturi Raportul comun privind Hotărârea Parlamentului privind aprobarea stării de alertă. Forul legislativ va aproba, cu amendamente, Hotărârea Guvernului privind declararea stării de alertă și măsurile care se impun pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Social-democrații au fost de acord să voteze în favoarea stării de alertă, dar au impus mai multe amendamente în Comisiile Juridice.

În articolul unic al Hotărârii Parlamentului se precizează că se încuviințează starea de alertă și măsurile instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar cu o serie de completări.

Față de forma adoptată luni de Guvern, PSD a introdus un nou articol în Parlament prin care „​autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordinea lor, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii.”

Un alt amendament adus de PSD obligă Guvernul, prin ministerul Sănătății, să pună la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.


Se menține prevederea ca în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Comisiile Juridice au modificat și Anexa 3, dând posibilitatea și organizatorilor de drept privat să organizeze spectacole și concerte. Amendamentul a fost susținut și de USR.

  • „Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a insituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”, este noua formă adoptată în Comisiile Juridice.


PSD a adus o modificare și la Anexa 3, astfel încât:

  • „menținerea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptățite și care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri
  • Instituirea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice care se stabilesc prin hotărârede Guvern, la solicitarea comitetelor județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către direcțiile de sănătate publică și avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Toate amendamentele propuse de senatorul PSD Șerban Nicolae au fost respinse. Printre acestea și cel care viza redeschiderea teraselor.

„Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile prevăzute la pct. 1, precum și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice la terase, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară", a fost un amendament depus de Șerban Nicolae, care a fost respins de Comisiile juridice.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va supune la vot, miercuri,Hotărârea privind starea de alertă pe teritoriul României.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG