Linkuri accesibilitate

Ce este R0, rata de reproducere a unui virus?


În filmul Contagion (2011, cu Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Laurence Fishburne), epidemiologii sunt într-o cursă de combatere a unui nou coronavirus. Și prioritatea lor este stabilire așa numitului R-naught (R0) ca să înțeleagă cu ce au de-a face.

Profesorul Tobias Welte este șeful diviziei germne anti-COVID-19 și conduce Centrul German pentru Boli Infecțioase. Într-un interviu acordat Europei Libere, Welte explică de ce indicatorul R0 este elementul crucial al intervenției epidemiologice.

Ce înseamnă indicatorul R0 într-o epidemie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Până la relaxarea restricțiilor, Germania calcula indicatorul R0 în sistem nowcasting. Practic, ce voiau autoritățile sanitare federale de la Institutul Robert Koch era să vadă evoluția zilnică a ratei de reproducere. Pentru a evita anomalii statistice, sistemul nowcasting încerca să elimine date repetitive prin extinderea bazei de calcul la patru zile, chiar dacă indicatorul era exprimat zilnic.

Cea mai importantă măsură din carantină a fost oprirea evenimentelor mari
Prof. Tobias Welte

Acum, Germania analizează ambele valori ale ratei de reproducere – atât cea nowcasting, cât și cea pe bază săptămânală. Motivul este dat de faptul că R0 calculat săptămânal arată trenduri pe termen mai lung, iar acestea sunt cruciale în analiza eficienței măsurilor de protecție în perioada de relaxare.

Însă, pe curba ascendentă a cazurilor, deci la începutul pandemiei de coronavirus, indicatorul cel mai importante pentru Germania era rata de dublare a cazurilor de persoane infectate. Cu alte cuvinte, câte zile durează până când numărul persoanelor infectate se dublează.

După așa numita aplatizare a curbei de noi infectări, în calcul apar și alți indicatori. „Acum luăm în considerare și numărul de infecții noi, numărul de pacienți spitalizați, numărul de pacienți la ATI, pentru că principala grijă legată de COVID-19 este să nu suprasolictăm capacitatea sistemului sanitar”, explică Welte pentru Europa Liberă.

În ultimele cinci săptămâni, numărul persoanelor spitalizate în Germania a scăzut constant. „Suntem la cel mai redus număr de internări din aprilie”, spune Welte.

Cum se raportează R0 al noului coronavirus la alte virusuri cunoscute?

Cât de contagios este noul coronavirus?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

R<1 nu înseamnă neapărat că virusul este în retragere.

Numărul personelor infectate scade, rata de reproducere scade, dar motive pot fi trei, în opinia Dr. Welte.

  1. Transmiterea este încetinită din cauza carantinei, măsurilor de distanțare socială, măști etc.
  2. Virusul poate s-a schimbat și nu mai este atât de contagios și atât de virulent.
  3. Oamenii sunt mai puțin susceptibili la infectare. „Știm de la alte boli pulmonare infecțioase că, vara, răspunsul imunitar natural al organismului este mai puternic decât iarna”, subliniază Welte în interviul acordat Europei Libere.
O pandemie de coronavirus plus gripă ar fi un dezastru
Prof. Tobias Welte

„Singura modalitate de a găsi un echilibru între relaxarea restricțiilor și siguranța publicului este testarea. Orice persoană cu simptome de boli respiratorii trebuie testată. Și dacă se constată creșterea dramatică ratei de reproducere, atunci trebuie reinstituită carantina”, avertizează specialistul german.

Perspectiva celui de-al doilea val – vara sau toamna?

Scenariul dezastru: Pandemie de coronavirus plus gripă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG