Alegerile locale, care au fost stabilite pentru 27 septembrie, ar putea fi un indiciu nu doar pentru rezultatul alegerilor parlamentare, care vor avea loc în decembrie, însă ar putea arăta dacă PNL și USR au capacitatea de a colabora într-o alianță de guvernare pentru următorii patru ani.
Candidaturile lansate până acum la primăriile din București sunt semnul că o coaliție între cele două partide care se declară anti-PSD ar fi dificil de construit și, mai cu seamă, de menținut.
Liberalii au făcut compromisul de a renunța la lansarea unui candidat propriu la primăria Capitalei și de a-l sprijini pe Nicușor Dan pentru funcția de primar de București. Gestul PNL a venit și în absența unui candidat cunoscut, însă Nicușor Dan este un competitor care și-a rodat până acum în două rânduri notorietatea pentru Primăria Capitalei. Dacă luăm în considerare și perioada 2008-2011, când a activat în organizația Salvați Bucureștiul, se poate spune că fondatorul USR ar avea potențialul pe care și-l doresc cele două formațiuni, de a prelua Capitala de sub dominația PSD (începută încă din 2008, cu primul mandat al lui Sorin Oprescu).
Un sondaj INSCOP, comandat de PNL și dat publicității zilele trecute, îl plasează pe Nicușor Dan cu aproape nouă procente avans față de Gabriela Firea. Astfel, candidatul sprijinit de PNL și USR-Plus ar obține 54,4% din voturi, iar actualul primar al Capitalei ar lua 45,6%. Procentul bucureștenilor care au indicat că vor veni la vot și au o opțiune este de 67,3% din eșantion.
Colaborarea dintre cele două partide se oprește însă doar la desemnarea candidatului comun pentru București. În cazul marilor orașe, cum sunt Cluj, Iași, Timișoara și Constanța, și liberalii, și cei de la USR se împiedică de orgoliile propriilor candidați. Nu sunt anunțați candidați comuni, iar negocierile se prelungesc fără rezultat. Cel mai probabil, Stelian Ion, unul dintre emulii lui Dan Barna la funcția de lider USR, nu va ceda în fața liberalului Vergil Chițac pentru fotoliul de primar de Constanța.
În spatele amânării unor decizii, este și un calcul politic, pentru că fiecare dintre partide privește alegerile locale ca pe o repetiție de mobilizare a electoratului propriu pentru scrutinul parlamentar.
În cazul sectoarelor de la București, se pare că problemele sunt și mai complicate, pentru că cele șase posturi trebuie să se împartă între pretențiile nu doar ale PNL și USR, dar și cu cei de la PLUS, partidul aflat la al doilea test electoral, chiar dacă pe liste comune cu formațiunea condusă de Dan Barna.
Potrivit primelor discuții, USR a cerut trei din cele șase sectoare ale Capitalei. De exemplu, Clotilde Armand ar vrea să-l învingă pe Dan Tudorache la sectorul 1, iar la sectorul 2, Dan Barna nu este de acord cu candidatura liberalului Dan Cristian Popescu și a venit cu altă propunere. Gestul USR de a desemna candidați la primăriile de sector poate fi considerat un demers de forțare a negocierilor cu liberalii.
Cele mai delicate situații pentru o alianța teoretică a partidelor care intră în competiție cu PSD sunt cele de la sectorul III și IV. Robert Negoiță a anunțat că va intra în cursa electorală ca independent, după modelul lui Marian Vanghelie din anul 2004, stratagemă folosită pentru delimitarea de un partid aflat în scădere, cum este astăzi PSD, o barcă pe care actualul primar al sectorului III s-a decis să o abandoneze pentru moment. Dificilă va fi și găsirea unui candidat la primăria sectorului IV, unde Daniel Băluță, actualul primar PSD, stă bine în sondajele de opinie.
Situația se complică și după anunțul de zilele trecute al lui Traian Băsescu, lider al PMP, care a spus că, în cazul în care PNL și PMP nu vor accepta și mica sa formațiune în alianța pentru alegerile de la București, atunci fostul președinte al României se va înscrie el însuși în competiție. Înainte de pandemie, când jocurile politice încă nu fuseseră întrerupte pentru alegerile locale, Traian Băsescu lăsa să se înțeleagă că va candida pentru a treia oară la funcția de primar de București. Strategia lui Băsescu ar fi o reluare a mutării pe tabla de șah electoral din primăvara anului trecut, când intrarea încursa pentru Parlamentul European i-a adus PMP-ului trecerea pragului electoral și două posturi în legislativul Uniunii Europene.
Dificultatea PNL și USR de a stabili o strategie comună pentru alegerile locale oferă stângii românești posibilitatea de a se replia. În rândul actualei majorități parlamentare din jurul PSD este mai multă coeziune, chiar dacă Victor Ponta tatonează negocierile cu anunțul că ar putea candida la postul de primar de București, periclitându-i astfel șansele Gabrielei Firea de a fi aleasă încă un mandat din partea PSD.