Linkuri accesibilitate

Proteste violente la Belgrad după reimpunerea de restricții, inclusiv carantină


Protest în Belgrad după decizia autorităților de a reintroduce carantina în weekend, 7 iulie
Protest în Belgrad după decizia autorităților de a reintroduce carantina în weekend, 7 iulie

Protestatarii au umplut centrul Belgradului, marți seară, pentru a își manifesta nemulțumirea față de decizia președintelui Aleksandar Vucic de a reimpune limite stricte privind adunările și de a readuce carantina pentru weekenduri ca urmare a exploziei de noi cazuri de COVID 19.

Încăierări au izbucnit între protestatari și forțele de ordine după ce un grup a încercat să forțeze intrarea în clădirea Parlamentului, iar poliția a replica cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Mai mult de o mie de persoane au luat parte la protestul care a venit după ce președintele Vucic a anunțat că situația din Belgrad este critică, iar spitalele din capitala cu circa 1,3 milioane de locuitori sunt aproape pline.

Unii dintre protestatarii și-au manifestat nemulțumirea privind felul în care autoritățile au gestionat pandemia și i-au cerut demisia lui Vucic. Alții au aprins torțe și au aruncat cu pietre către forțele de ordine.

Autoritățile sârbe au crescut gradual măsurile împotriva pandemiei după o creștere bruscă a numărului de noi îmbolnăviri venită pe fondul redeschiderii rapide cu săptămâni înainte de alegerile din 21 iunie când partidul președintelui Vucic a obținut o victorie foarte clară.

Vucic, a afirmat în conferința de presă de marți, că adunările vor fi limitate la 5 persoane de ziua următoare (nr. miercuri) și că va solicita ca grupul de lucru guvernamental să declara carantină totală pentru weekend înainte de o reevaluare a situației.

„Trebuie să protejăm cetățenii, așa că nu îmi pasă de reacțiile politice și proteste. Furia lor ar trebui să fie îndreptată spre mine, nu spre doctori", a spus președintele sârb.

Treisprezece decese din cauza Covid-19 au fost raportate în Serbia în precedentele 24 de ore, au anunțat autoritățile pe 7 iulie, cu 299 de noi îmbolnăviri.

Oficialii spun că 330 au decedat din cauza coronavirusului, iar numărul total de îmbolnăviri de la primul caz înregistrate pe 6 martie în Serbia a ajuns la 16.719.

După ce inițial a ironizat gravitatea pandemiei în februarie și martie, Vucic a declarat stare de urgență pe 15 martie și a impus o carantină strictă care a reușit să țină numărul de cazuri redus.

Parlamentarii au declarat finalul stării de urgență la începutul lui mai și au redeschis gradual mare parte din activități înainte de alegerile din 21 iunie.

Dar guvernul a reimpus obligația de a purta măști în transportul public cu două zile după alegeri. Decizia a fost urmată de declararea stării de urgență în Belgrad, pe 3 iulie, și obligația de a purta măști în toate spațiile închise.

XS
SM
MD
LG