Linkuri accesibilitate

Hackerii ruși țintesc companiile care dezvoltă vaccinului anti-COVID


Vaccin Covid - generic
Vaccin Covid - generic

Hackerii ruși încearcă să fure cercetările privind vaccinurile legate de COVID-19 din Canada, Statele Unite şi Marea Britanie, au anunţat agenţiile de informaţii din cele trei ţări, citate de BBC.

Raportul, susținut și de experții cibernetici din SUA și Canada, identifică grupul de hackeri APT29 (Cozy Bear) ca responsabil. Experții sunt „aproape siguri” că aceștia lucrează pentru Serviciile ruse de Informații.

Grupul este acuzat că a lansat mai multe atacuri cibernetice pentru a fura informaţii ale cercetărilor realizate de mai multe clinici din Canada, Marea Britanie şi SUA.

Compania de securitate a comunicaţiilor (CSE) din Canada, responsabilă cu informaţiile externe, a transmis că APT29 - cunoscută şi sub denumirea de Cozy Bear and the Dukes - se află în spatele atacurilor.

Cozy Bear este una dintre cele două grupări de hackerii în legătură cu serviciile ruse de informații, despre care se crede că a accesat sistemele interne ale Comitetului Național Democrat în perioada premergătoare alegerilor din 2016 din SUA.

APT29 „funcţionează aproape sigur ca parte a serviciilor de informaţii ruseşti”, a spus CSE într-o declaraţie publicată joi dimineaţă în coordonare cu omologii săi internaţionali.

„Este probabil ca APT29 să continue să vizeze organizaţiile implicate în cercetarea şi dezvoltarea vaccinului COVID-19", au mai transmis agenţiile de informaţii ale celor trei ţări vizate.

Şeful centrului de securitate cibernetică din Marea Britanie, Paul Chichester, a declarat că aliaţii „condamnă aceste atacuri josnice împotriva celor care lucrează pentru combaterea pandemiei coronavirusului”.

„Condamnăm aceste atacuri deplorabile împotriva celor care depun o muncă vitală pentru combaterea pandemiei de coronavirus”, a declarat Paul Chichester, directorul de Operațiuni al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit.

Agenţia de ştiri rusă RIA a transmis că purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitry Peskov, a negat acuzaţiile, despre care a spus că nu sunt susţinute de dovezi concrete.

„Nu avem informații despre cine ar putea ataca companiile farmaceutice și centrele de cercetare din Marea Britanie. Putem spune un singur lucru - Rusia nu are nimic de-a face cu aceste încercări", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

În ultimii ani, serviciile de informații din Vest au devenit mai dornice să numească direct hackerii care țintesc companiile și organizațiile din țările lor în speranța că îi pot împiedica.

Dar ultimele acuzațiile sunt mai directe decât norma deoarece sunt numiți direct spionii ruși în loc să fie pomenite atacuri generate de „hackeri cu sprijin statal" precum se obișnuia în comunicările precedente.

De asemenea, este o comunicare inedită deoarece se menționează că este vizat un domeniu recunoscut în mod general ca fiind super sensibil în rândul publicului - cel al dezvoltării vaccinului anti-COVID - în loc să se menționeze general că ținta este o companie sau departament guvernamental.

XS
SM
MD
LG