Linkuri accesibilitate

O minoră din Galați, infectată cu coronavirus, a câștigat în instanță dreptul de a se trata acasă


O minoră din Galaţi, confirmată cu noul coronavirus, dar asimptomatică, a câştigat în instanţă dreptul de a fi izolată la domiciliu în detrimentul spitalizării sale, aşa cum hotărâse Direcţia de Sănătate Publică.

Judecătoria Galați a admis contestaţia mamei minorei şi a decis înlocuirea măsurii izolării în spaţiul special desemnat din Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Cuvioasa Parascheva” cu măsura izolării minorei la domiciliul acesteia, scrie Agerpres.

Magistrații spun că Direcția de Sănătate Publică Galați nu a ţinut cont de faptul că minora avea condiții pentru a putea fi izolată la domiciliu fără să existe vreun pericol asupra răspândirii virusului și reproșează DSP că a luat o decizie pur formală, fără să analizeze raportul dintre măsura dispusă și care afectează libertatea persoanei, mai ales în condiţiile în care aceasta este minoră, şi nevoia de a realiza o protecţie adecvată a sănătăţii publice.

De altfel, intimata (DSP Galaţi) nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situaţia minorei şi a aparţinătoarei acesteia, în sensul că acestea se pot izola în mod eficient la domiciliu sau în altă locaţie declarată, alta decât cea a unei unităţi spitaliceşti. Petenta (mama minorei), în calitate de reprezentant legal al minorei, nici nu a fost consultată cu privire la acest aspect, decizia izolării într-o unitate spitalicească fiind luată ab initio’”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii fac trimitere și la contextul în care România înregistrează un trend ascendent al infecțiilor cu noul coronavirus, ceea ce face cu atât mai ofertantă măsura izolării la domiciliu, în detrimentul spitalizării în condițiile capacității logistice reduce a unităților spitalicești.

În acest context, este de notorietate capacitatea logistică redusă a unităţilor spitaliceşti în România de a putea face faţă unui număr crescând de pacienţi infectaţi cu acest virus, prin aglomerarea acestor spitale cu pacienţi asimptomatici sau cu simptome minore putând fi afectate persoane cu forme mai severe ale bolii care nu vor fi tratate din lipsă de spaţiu sau vor fi tratate necorespunzător din cauza supraaglomerării şi a numărului redus de medici şi alt personal specializat. În acest sens, se impune cu atât mai mult analizarea cu mai multă profunzime fiecărui caz în parte şi dispunerea măsurii izolării la domiciliu sau în spital, după împrejurările fiecărui caz în parte”, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Aceasta este prima decizie dată de magistraţii gălăţeni având la bază legea carantinării recent adoptată e parlament după aproape 20 de vid legislativ creat de decizia CCR de a nu permite internarea și carantinarea printr-un ordin de ministrul, prin asimilarea celor două măsuri sanitare privării de libertate care nu poate fi reglementată decât prin lege organică.

În urma deciziei CCR, începând cu 2 iulie, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. În perioada vidului legislativ, cât PSD a tergiversat adoptarea legii carantinării, peste 4.000 de persoane s-au externat la cerere sau au refuzat internarea. ​

XS
SM
MD
LG