Recentele scandaluri privind grupările de interlopi și răfuielile din interiorul Poliției Române au ca numitor comun Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Surse judiciare care cunosc sistemul din interior ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că în acest moment procurorii anti-mafia refuză să deschidă noi dosare, personalul fiind antrenat în clasarea dosarelor vechi.
Un magistrat care știe problemele din interior ne-a dezvăluit că totul pornește de la cei doi șefi ai Secției de combatere a criminalității organizate: Alina Albu și George Lucian Pătuleanu. „Nu poți să îl lași pe Pătuleanu să conducă Secția. Alina Albu e o profesionistă, dar nu se mai implică, se gândește să plece din sistem, fiind în relații reci cu Giorgiana Hosu, șefa DIICOT. Astfel, sunt două Servicii în DIICOT, Serviciul de Crimă Organizată și Serviciul Economic care au două scopuri: clasarea dosarelor vechi și să nu se înregistreze dosare noi. Ca atare, pe operativ nu se mai face nimic. Degeaba se adună informații dacă nu primești număr unic de dosar”, mai susține sursa judiciară.
Astfel, între polițiști și procurori mocnește un război. Primii adună frustrări deoarece, deși culeg informații și le aduc la cunoștința procurorilor DIICOT, cei din urmă preferă să asculte ordinele superiorilor și nu înregistrează noi dosare.
Acuze reciproce
Mai mult, structurile de forță ale Statului au ajuns să se saboteze între ele. Ieri, 40 de polițiști din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente au transmis o scrisoare deschisă presei în care acuză faptul că liderii clanurilor de interlopi au ajuns să controleze ofițeri din structurile de poliție. În plus, ei îi pe alți colegi polițiști că doresc desființarea structurii: „În prezent se duce o luptă pentru discreditarea și desființarea noastră atât din interiorul poliției cât și din partea lumii interlope”, susțin semnatarii scrisorii deschise. Ei arată că anul trecut s-a dispus ca structura să nu mai lucreze dosare în comun cu DIICOT și a fost îndrumată pentru rezolvarea cazurilor „mărunte”.
Sabotaj instituționalizat
Polițiștii Serviciului Grupuri Infracționale susțin că sunt sabotați de colegii de la Serviciul Omoruri. „Este o luptă între șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet și Radu Emilian Gavriș, directorul adjunct al Poliției Capitalei. Sunt două Servicii în discuție: Serviciul Grupuri Infracționale Violente, de la Poliția Capitalei, condus de comisarul Marius Andrei. Acesta este copilul de suflet al lui Marius Voicu, fostul șef al poliției Capitalei, demis cu ocazia scandalului polițistului pedofil și Serviciul de Grupări Infracționale Organizate, aflat în subordinea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO). Din 2019, s-a mers pe varianta ca cei de la Serviciului Grupuri Infracționale Violente să se ocupe de dosare ce nu țin de clanuri sau grupări organizate, ci cei de la DCCO să se ocupe de grupările organizate. Ideea e că la Serviciul Grupuri Infracționale Violente sunt multe scurgeri de informații care compromit anchetele. Fac doar grupările pe care le aleg ei, nu toate, ce li se servește, cazurile pe care le aleg șefii lor. Pe de altă parte, serviciul de la DCCO nu e alcătuit din personal specializat, are doar doi ani de la înființare. De exemplu, Vasile Costea, cel care conduce Direcția, nu are aviz de la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a studia informații clasificate. Ca atare, Bucureștiul este zero la capitolul combaterea clanurilor. Toate aceste infracțiuni sunt în competența DIICOT. Dacă Direcția nu face nimic, politiștii nu pot face niciun act. Totul e nul”, ne-a mai declarat sursa amintită.
Întâlnirea din biserică
O întâmplare bizară care dovedește legăturile strânse între interlopi și polițiști s-a petrecut odată cu uciderea liderului interlop Emi Pian. Miercuri a apărut informația că în noaptea de 8/9 august, șeful politiei sector 5 și șeful Poliției Capitalei au fost la ora 2.30 acasă la Pian, l-au luat pe Elvis, fratele victimei Emi Pian și l-au dus la o biserică unde îl aștepta șeful Poliției Române. Cei trei, de-a lungul unei discuții de 40 de minute, l-au rugat pe Nicușor Bratu, zis Elvis Pian, să scoată decedatul mai repede din casă și să-l înmormânteze, asfel încât poliția să nu mai fie acuzată că nu asigură ordinea și distanțarea socială cerute de normele sanitare la priveghi. Discuția ar fi fost înregistrată, pe ascuns, de Bratu.
Am întrebat încă de ieri Direcția de Comunicare a Poliției dacă șeful Poliției Române, chestor Liviu Vasilescu și comisarul șef de poliție, șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet s-au întâlnit în noaptea de 8/9 august cu Elvis Pian, care a fost locul și scopul întâlnirii. Nu am primit niciun răspuns. Față de acest incident, sursa noastră arată că la Ministerul de Interne se știa de 3 zile de întâlnirea de la biserică. „A urlat ministrul Vela la ei de s-a auzit pe tot etajul. Se dau lupte grele, niciunul nu vrea să demisioneze.”
Adresă greșită?
Ultimul episod al sabotajului între structurile Poliției Române s-a derulat miercuri, când au fost anunțate percheziții la familia interlopului ucis. Potrivit g4media, șeful Poliției Române a declanșat un control care vizează Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei, structură care a coordonat intervenția de la perchezițiile efectuate miercuri la casele membrilor clanului Duduianu. Motivul: mascații de la trupele speciale au fost trimiși, în mod greșit, la casa unui coleg de la SIAS, în loc să meargă la unul dintre imobilele vizate de acțiune.
Structuri ale statului decimate de indolență
Toate aceste relatări sunt confirmate de un ofițer de poliție. „Ne-am săturat să tot venim cu informații care nu sunt valorificate de parchete. Sursele își pierd încrederea în noi dacă văd că nu se întâmplă nimic și pe viitor nu o să mai scoată nicio vorbă. Păcat de munca noastră, păcat că suntem victimele răfuielilor celor de la vârful structurilor. Au rămas în Poliția Capitalei doar câtiva oameni care nu s-au blazat. Și ei vor să plece din sistem când văd atâta indolență”, ne-a declarat ofițerul.
Vorbele acestuia sunt întărite de un raport semnat de adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, unde se arată, cu referire la uciderea lui Emi Pian, că polițiștii știau de 8 luni că sunt probleme mari între clanuri, fără ca nimeni să miște un deget. „Domeniul combaterii grupărilor infracționale este documentat specializat de către SGIV, structură aflată în directă coordonare a directorului general. Acestă structură a fost înștiințată în scris de către Secția 20 de Poliție cu privire la evenimentele care au condus într-un final la acest omor încă din data de 6.12.2019 și în 8 luni de zile nu a făcut nimic care să prevină acest eveniment”, se arată în nota lui Radu Gavriș.