Linkuri accesibilitate

Rectificarea bugetară și prelungirea stării de alertă, în ședința de guvern de astăzi


Ludovic Orban, prim-ministru al României
Ludovic Orban, prim-ministru al României

Guvernul se va reveni în ședință, vineri de la ora 17, iar pe ordinea de zi sunt trecute două proiecte extrem de importante: prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile și rectificarea bugetară.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a propus ca la rectificarea bugetară Ministerul Sănătății să primească cinci miliarde de lei iar cel al Muncii 9,5 miliarde de lei și a anunțat că cel al Transporturilor va primi o „sumă record”.

„Această rectificare are în calcul contextul economic global al recesiunii. Vă dau câteva elemente principale despre rectificare. Aşa cum am spus, am de fiecare dată am alocat mai multe resurse şi am cheltuit bani pentru investiţii. Suma de 7 miliarde de lei e cea mai mare sumă cheltuită. Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor şi bugetul este unul record. La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, faţă de bugetul iniţial. Aici vorbim de echipamente medicale, sporuri pentru cei care sunt în prima linie în lupta cu pandemia. Bineînţeles nu am lăsat stocurile pe zero”, a spus Cîţu, care a ținut să precizeze că vrea să prezinte toate datele „transparent și onest”.

El a avertizat că deficitul bugetar va crește cu cinci puncte procentuale, urmând să ajungă la 8,6%, de la 6,7% la cât era prognozat, dar a spus că media europeană este o creștere de 7,7 puncte și a atribuit trei puncte din această creștere autohtonă crizei create de pandemia de coronavirus.

Cîțu a spus că pensiile vor crește, în plină criză, „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii” și l-a provocat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să spună dacă mai știe vreo țară care, în plină criză, a a făcut acest efort.

„Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", potrivit ordonanței de urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare.

Cât privește prelungirea stării de alertă, ea a fost anunțată încă de la începutul săptămânii de premierul Orban, care a arătat, însă, că nu vor fi introduse noi măsuri restrictive.

„Orice decizie de acest gen va ține seama de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi, dacă nu apar ameliorări, reduceri semnificative, cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că vor fi analizate reluarea unor activități, dar că decizia va fi luată pe baza recomandărilor specialiștilor.

„Nu mai analizăm nicio restricție și nu ne dorim impunerea niciunei alte restricții”, a adăugat premierul.

Prelungirea stării de alertă este decisă ce către guvern și nu este necesară o confirmare prin vot în Parlament ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale care a arătat că legea permite executivului acest lucru.

XS
SM
MD
LG