Tribunalul București a fost de acord cu înțelegerea afaceristului Radu Budeanu cu procurorii DNA și a primit o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că i-a dat Elenei Udrea o mită de 3,8 milioane de dolari din partea lui Bogdan Buzăianu pentru a păstra o serie de contracte păguboase cu Hidroelectrica.
„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcția Națională Anticorupție - Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție cu inculpatul Budeanu Radu Ion, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență, (...) condamnă pe inculpatul Budeanu la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influență. (...) atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 din Codul penal din 1969 referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe durata termenului de încercare”, se arată în minuta instanței.
I-au returnat cauțiunea
Patron al publicațiilor Cancan, Gândul și Prosport, dar și acționar la firma de salubritate Romprest, Radu Budeanu a fost ridicat de pe aeroport în urmă cu 5 ani și pus sub control judiciar pe o cauțiune de 2 milioane de lei, fiind cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani. După ce a renunțat la acuzația de spălare de bani, DNA i-a restituit lui Budeanu cauțiunea și acesta a fost de acord cu o pedeapsă de 2 ani cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani.
Conform DNA „în prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani”, se arată într-un comunicat al Direcției anticorupție.
Decizia nu va fi contestată
Acordul a fost trimis Tribunalului București pentru a fi validat de un judecător. Decizia poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare, lucru puțin probabil să se mai întâmple, având în vedere că hotărârea a fost luată în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției.
În dosarul inițial, fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și consultantul politic Dan Andronic au fost trimiși în judecată, procesul fiind în procedură de Cameră preliminară la instanța supremă. Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la Bogdan Buzaianu, pentru ca în schimb să mențină contractractele păguboase pentru Hidrolectrica cu firmele acestuia.