Linkuri accesibilitate

Premierul Ludovic Orban: Se închid școlile în București


Premierul Ludovic Orban a anunțat, duminică seara, că odată depășit indicele de infectare de 3 la mia de locuitori, trebuie aplicate restricțiile stabilite de reglementările în vigoare, inclusiv școala online.

El a precizat că DSP are 24 de ore să informeze prefectura, care, la rândul ei, trebuie să convoace Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență în 48 de ore. Comitetul urmează să deciďă măsurile care vor fi impuse în București.

Premierul a enunțat câteva măsuri care ar urma să intre în vigoare:

  • obligativitatea purtării măștii în toate spațiile
  • suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor online în toate școlile
  • suspendarea activității în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele

Întrebat duminică de jurnalişti, în faţa sediului PNL, dacă s-ar putea decide şi carantinarea Bucureştiului, el a răspuns că „este prematur să discutăm despre o astfel de decizie. Cert este că 14 zile după depăşirea indicelui aceste măsuri vor fi în vigoare”.

De asemenea, premierul a spus că Guvernul are în dezbatere o ordonanță de urgență prin care să se acorde 75% din salariu pentru unul dintre părinți pentru a sta acasă în cazul în care copilul trebuie să urmeze cursurile școlii online.

În urmă cu câteva zile, șeful Executivului se arăta mai optimist, spunând că, datorită măsurilor luate de autorități, creșterea ratei de infectare cu Covid-19 ar putea fi stopată în 7-10 zile.

Pe de altă parte, în lipsa unei decizii a Comitetului Municipal de Situații de Urgență, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru Edupedu.ro „școlile și grădinițele vor funcționa în scenariul doi, exact cum este prevăzut în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării”. Cu alte cuvinte, cel puțin pentru ziua de luni, cu toate că Bucureștiul a depășit pragul critic care l-ar fi plasat în scenariul roșu, școala se desfășoară tot în scenariul hibrid, adică o parte șa școală, o parte în sălile de clasă.

Monica Anisie a precizat că, luni, începând cu ora 8, a convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online.

Ea a revenit apoi cu o completare, precizând, la Digi24, „cel mai probabil de marţi vor fi suspendate cursurile faţă în faţă, însă activităţile didactice vor continua în sistem online. Aş vrea să fac un apel către toată lumea, şi anume să respectăm normele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor, pentru că deja rata e din ce în ce mai mare”.

Declarațiile ministrului Educației vin în contextul în care prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a spus, pentru Edupedu.ro, că nu va fi convocată, duminică, o reuniune a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ci luni va fi luată o decizie cu privire la școli. Anterior, prefectul a spus că ar fi necesare câteva zile cu un prag de infectare de peste 3 la mia de locuitori pentru a se impune noi măsuri de restricție.

Rata de infectare în București a depășit duminică pragul de 3 la mia de locuitori, potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică. Acest lucru ar putea plasa Bucureștiul în scenariul roșu. Autoritățile ar urma să ia măsuri suplimentare de restricție.

Încă de săptămâna trecută au apărut neconcordanțe în calcularea ratei de infectare pentru București, ceea ce a alimentat temerile că autoritățile au avut nevoie de mai mult timp ca să găsească o formulă prin care să mențină artificial, scriptic, nivelul ratei de infectare sub nivelul de intrare în scenariul roșu. Una dintre metode, asumată deja public de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și de alți oficiali, este neintroducerea numărului de cazuri din ”focare”, adică din centrele de îngrijire pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități, în calculul general.

XS
SM
MD
LG