Linkuri accesibilitate

Camera Deputaților încuviințează, cu largă majoritate, urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu pentru luare de mită


Romania - Nicolae Bănicioiu, former minister for Health
Romania - Nicolae Bănicioiu, former minister for Health

Camera Deputaților a încuviințat începerea urmării penale pe numele deputatului Nicolae Bănicioiu (Pro România) acuzat de trafic de influență și luare de mită, în perioada petrecută în guvernele conduse de Ponta.

Decizia a fost luată cu 202 voturi pentru și 12 împotrivă. Din grupul parlamentar al Pro România a votat doar deputatul Adrian Pau.

În debutul ședinței de plen, PSD, PNL, USR, PMP și UDMR au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității. Dacă primele trei au votat la vedere, UDMR a declarat că va respecta votul secret cu bile pentru că „au încredere în membrii lor". Minoritățile naționale au refuzat să ia cuvântul în plen pentru a arăta cum votează.

De la Pro România, partidul condus de Victor Ponta și din care face parte Bănicioiu, nu a luat nimeni cuvântul în cadrul ședinței de plen.

În debutul ședinței, USR a criticat PSD pentru că votează pentru încuviințarea urmării penale abia în cazul unui deputat care nu mai este parte a formațiunii și în plină campanie electorală, amintind de momentul în care a făcut scut în jurul unor membri acuzați de corupție precum Rovana Plumb, Florian Bodog sau Eugen Bejinariu.

Eu nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să hotărască justiţia şi aşa trebuie să fie în cazul tuturor parlamentarilor întotdeauna şi cred că astăzi va fi ridicată această imunitate. Domnul Bănicioiu nici nu mai face parte din grupul PSD, este şi înainte de campania electorală cu câteva zile. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul lui Eugen Bejinariu, şi în cazul domnului Bodog, şi în cazul doamnei Plumb, unde PSD a făcut scut în jurul lor, i-a protejat de ceea ce toţi cetăţenii trebuie să facă, adică să se prezinte în faţa justiţiei. Nu uităm aceste lucruri, nu uităm că PSD a dat atacul la justiţie timp de trei ani şi ne dorim ca pe viitor, şi în legislatura care urmează şi în toate, parlamentarii să fie egali cu toţi ceilalţi cetăţeni în faţa legii", a declarat Cătălin Drulă, liderul deputaților USR.

În replică, PSD a acuzat USR că politizează subiectul și a numit drept „greșeli" pozițiile din trecut împotriva solicitărilor făcute de procurori.

Tot mă chinui să caut şi eu o zi în care avem consens şi nu politizăm nimic, nu reuşesc să prind acea zi în acest mandat. Nu grupul USR a cerut o cameră la votul pe ridicarea imunităţii, de fiecare dată aceste voturi au fost filmate şi transmise în direct. Am avut această consultare în Comitetul liderilor şi cu toţii am stabilit că acest vot - şi de data aceasta - să fie transmis în direct. Observ constant în glasul colegilor de la USR o tristeţe pentru că, neavând ce acuza despre ceea ce face PSD în prezent, se întoarce la anii trecuţi când, într-adevăr, s-au făcut greşeli", a afirmat liderul deputaților PSD Alfred Simonis.

PNL a cerut ca imunitatea parlamentarilor să nu mai existe decât pentru declarații politice, insistând că prin Constituție se instituie egalitatea tuturor în fața legii.

Un mesaj similar a avut și deputatul independent Ana Birchall (fost ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă) care a menționat criticile la adresa Parlamentului aduse în rapoartele MCV ale Comisiei Europene.

Nicolae Bănicioiu a arătat, imediat după solicitarea oficială a DNA, că este pentru încuviințarea ridicării imunității și nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar, deși se consideră nevinovat.

În primul rând consider acuzaţiile vehiculate în presă false şi din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea, deoarece nu am nimic de ascuns şi cred că totuşi clarificarea cât mai rapidă a situaţiei va fi în interesul tuturor. Înţeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor şi din această cauză am decis că nu voi mai candida! Îmi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului şi sper că acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme şi, probabil, ca să scape, au inventat fapte. Voi comunica când voi afla mai multe detalii legate de dosar!", a precizat Nicolae Bănicioiu pe Facebook.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis vineri să dea aviz pozitiv pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. S-au înregistrat 19 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă".

Vot la vedere în Camera Deputaților pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu
Vot la vedere în Camera Deputaților pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu

Acuzațiile DNA

Săptămâna trecută, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru.

DNA a avut nevoie de încuviințarea urmării penale pentru că faptele de care este acuzat Nicolae Bănicioiuau fost comise în perioada în care a fost ministru al Tineretului și apoi al Sănătății în guvernele conduse de Victor Ponta.

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

Mandatul lui Nicolae Bănicioiu în fruntea Ministerului Sănătății a fost marcat de momentul tragediei de la Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 65 de tineri. Imediat după tragedia Bănicioiu avea dă declare: "Avem tot ce ne trebuie", pentru a fi contrazis de realitatea din spitale unde s-a murit mai mult decât în noaptea incendiului. El avea să demisioneze ulterior alături de întreg guvernul Ponta.

XS
SM
MD
LG