Linkuri accesibilitate

Cum se pot vaccina străinii care sunt rezidenți în România


Străinii rezidenți în România care îndeplinesc condițiile medicale pentru a fi vaccinați se pot programa doar prin telefon
Străinii rezidenți în România care îndeplinesc condițiile medicale pentru a fi vaccinați se pot programa doar prin telefon

Codurile numerice personale ale celor aproximativ 120.000 de cetățeni străini rezidenți în România nu sunt acceptate de platforma STS, așa că doritorii se pot programa prin telefon. La momentul vaccinării trebuie să prezinte dovada rezidenței.

În cazul străinilor rezidenți în România, se pot vaccina atât cei asigurați, cât și cei neasigurați medical. Rezidenții sunt cei care au drept de ședere în România, au acte și coduri numerice personale (CNP) pentru „străini” care încep cu cifrele 7 și cu 8.

Dacă au peste 65 de ani sau dacă sunt bolnavi cronici au dreptul să se vaccineze anti-Covid 19 în etapa a doua.

Programare doar prin telefon

Dacă un străin are permis de ședere, sună la numărul special 021 414 44 25, se programează și când se prezintă la centrul de vaccinare trebuie să aibă asupra sa dovada rezidenței. „Cetățenii străini cu rezidența în România se pot vaccina, dacă îndeplinesc condițiile pentru etapa a 2-a, programându-se prin call center la 021.414.44.25, iar apoi la centrul de vaccinare cu dovada rezidenței”, a declarat pentru Europa Liberă secretarul de stat în ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Cetățenii străini cu domiciliul stabil în România nu se pot înregistra direct în platforma electronica pusă la dispoziție de autorități deoarece aceasta nu permite introducerea CNP-urilor speciale pentru străini, coduri numerice personale care încep cu cifrele 7 și 8.

Potrivit datelor transmise către Europa Liberă de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la sfârșitul anului trecut, în România existau aproximativ 120.000 de cetățeni străini cu acte în regulă, dintre aceștia 52.000 fiind cetățeni europeni.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG