Linkuri accesibilitate

OMS: Teoria ca Sars-Cov-2 să provină dintr-un laborator e „puțin probabilă”


Din echipa de control au făcut parte specialiști din China dar și din cadrul OMS
Din echipa de control au făcut parte specialiști din China dar și din cadrul OMS

O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a vizitat Wuhan pentru a investiga originile pandemiei de coronavirus a exclus în mare parte teoria conform căreia virusul s-a scurs dintr-un laborator, scrie The Guardian.

Rezultatele constatărilor după cele două săptămâni de investigații în China au fost prezentate marți de către reprezentanții echipei care a realizat investigația cu privire la originea Sars-Cov-2.

Potrivit The Guardian, munca echipei nu a schimbat cu mult imaginea pe care o aveau înainte de a începe investigația. Investigatorii nu au găsit nicio dovadă a circulației pe scară largă a virusului în Wuhan înainte de decembrie 2019 și a spus că nu este clar cum a ajuns pe piața fructelor de mare din Huanan, unde virusul a fost detectat inițial.

Membrii echipei au mai arătat că ideea că virusul provine dintr-un laborator - o teorie propulsată de Donald Trump - este „extrem de puțin probabilă” și „nu este o ipoteză care necesită un studiu mai aprofundat”, a spus Peter Ben Embarek, specialist în boli animale și președinte al echipei de anchetă.

Embarek a spus că investigatorii au intervievat angajații și au examinat procesele de audit al sănătății atunci când au vizitat Institutul de Virologie din Wuhan „și este foarte puțin probabil ca ceva să poată scăpa din acel loc”.

Calea cea mai probabilă de transmitere a virusului a fost prin intermediul unei specii intermediare care era „potențial mai aproape de oameni, unde virusul se poate adapta și circula și apoi poate sări la oameni ”. Cu toate acestea, nu a fost posibilă identificarea unei specii ca acel „rezervor natural”.

Cercetările de până acum au sugerat că este vorba probabil de lilieci sau pangolini, dar prof. Liang Wannian, șeful grupului de experți Covid-19 de la Comisia Națională de Sănătate din China, a declarat că virușii identificați în aceste specii sunt „insuficient de asemănători pentru a fi identificați ca progenitori ai SARS-CoV-2."

Ipoteza intermediarului „va necesita mai multe studii și cercetări mai specifice și mai specifice”, a spus Embarek. În timp ce constatările au fost furnizate în comun, au existat diferențe cheie în accent, mai scrie The Guardian.

Liang, care a vorbit primul, s-a concentrat pe ipoteza intens susținută de China în ultima perioadă, conform căruia virusul ar fi apărut pentru prima dată în afara țării. El a arătat că testarea extinsă a zeci de mii de probe medicale și farmaceutice a stabilit că este „considerat puțin probabil ca în Wuhan să aibă loc o transmisie substanțială în cele două luni [din octombrie până în decembrie]” și a subliniat posibilitatea transmiterii prin alimente congelate care au ajuns în piața din Wuhan.

Embarek a confirmat că în acea piață de vând și alimente congelate „dar au existat și vânzători care vând produse din animale sălbatice și ferme domesticite”.

„Știm că virusul poate persista și supraviețui în condiții care se găsesc în aceste medii reci și înghețate ... Dar nu înțelegem cu adevărat dacă virusul se poate transmite apoi oamenilor și în ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru.”

Liang a subliniat că această misiune a fost doar „prima parte” a investigațiilor OMS asupra originilor virusului.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG