Linkuri accesibilitate

CE cere Ungariei reluarea emisiei ultimului radio independent din țară


Andras Arato, director și CEO al Klubradio.
Andras Arato, director și CEO al Klubradio.

Comisia Europeană cere Ungariei să permită continuarea emisiei postului de radio Klubradio, care a fost forțat să își oprească emisia în 15 februarie, în urma suspendării licenței de difuzare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a anunțat că executivul UE a trimis săptămâna trecută o scrisoare Reprezentanței Permanente a Ungariei la Bruxelles, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația Klubradio, ultimul radio independent din această țară.

Comisia a cerut Ungariei să ia măsuri urgente pentru a se asigura că postul de radio poate continua să emită până la o decizie definitivă cu privire la prelungirea licenței. Situația actuală poate provoca „daune iremediabile” postului de radio, a spus acesta.

Potrivit lui Wigand, suspendarea licenței de emisie a avut loc „pe baza unor argumente legale discutabile”, iar Ungaria „ar trebui să respecte Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, inclusiv libertatea de expresie, accesul la informație și libertatea de a desfășura o activitate comercială”.

Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că Ungaria nu a transmis încă un răspuns oficial.

Conținutul difuzat de Klubradio este de multe ori critic la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Klubradio, Budapesta, 9 februarie 2021
Klubradio, Budapesta, 9 februarie 2021

În septembrie 2020, Autoritatea pentru Media și Telecomunicaţii din Ungaria (NMHH) a respins cererea de prelungire a licenției de emisie pe care Klubradio o avea de șapte ani. Motivul invocat a fost că acesta încălcase „în mod repetat” legislația din domeniu pentru că a întârziat (de două ori) depunerea unor documente.

În mod obișnuit, pentru astfel de încălcări sunt date amenzi, astfel încât anunțul referitor la Klubradio a ridicat noi îngrijorări cu privire la presiunile politice asupra presei din Ungaria, țară care se plasează pe locul 89 din 180 de țări incluse în Raportul cu privire la respectarea libertății presei în 2020, realizat de „Reporteri fără frontiere".

Cererea în instanță formulată săptămâna trecută de postul de radio pentru a primi o licență de emisie provizorie a fost respinsă. Din 15 februarie, acesta emite doar online.

Președintele Klubradio, Andras Arato a anunțat că va face apel la Înalta Curte de Justiție a Ungariei, în timp ce Autoritatea de reglementare a respins existența unor presiuni politice. Un reprezentant al guvernului de la Budapesta a declarat că vina aparține conducerii radioului, care a ignorat „în mod flagrant” regulile din domeniul radiodifuziunii.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG