Linkuri accesibilitate

Producătorii de vaccin multiplică dozele pentru Europa. Johnson&Johnson, Novavax, CureVac, Pasteur-Sanofi intră în arenă


Marii producători de vaccin anti-Covid au fost invitați joi, 25 februarie, să răspundă întrebărilor deputaților din comisiile de Sănătate și cea pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European
Marii producători de vaccin anti-Covid au fost invitați joi, 25 februarie, să răspundă întrebărilor deputaților din comisiile de Sănătate și cea pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European

Audiați de membrii Parlamentului European, directorii marilor companii farmaceutice occidentale au declarat joi că până la finelele lui 2021 vor spori considerabil numărul de doze de vaccin destinate țărilor UE. După 12 luni de pandemie, companiile farmaceutice vorbesc despre miliarde de doze de vaccin anual.

Audiați joi, 25 februarie, pentru prima dată în Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI), alături de Comisia pentru Industrie și Cercetare (ITRE) din Parlamentul European, reprezentanții AstraZeneca, CureVac, Moderna, Novavax, Pfizer și Sanofi au vorbit despre dificultățile întâmpinate în fabricarea și distribuția vaccinurilor.

Statele membre ale Uniunii Europene și-au propus să vaccineze minim 70% din populația adultă până la vară, le-a spus în deschiderea reuniunii comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, producătorilor de vaccin. Kyriakides a admis că este un țel ambițios, dar a precizat că el poate fi atins prin colaborarea strânsă între autoritățile naționale și companiile producătoare.

Livrările trebuie să se desfășoare cât mai bine și lucrăm împreună cu statele membre 24 de ore din 24 de ore pentru ca livrările să se facă la timp, a insistat comisarul european în fața reprezentanților celor mai mari companii farmaceutice care au participat la dezbatere.

Producătorii de vaccin și-au prezentat strategiile prin care vor mări capacitatea de producție pentru a-și respecta angajamentele în privința numărului de doze livrate.

Primul vorbitor a fost directorul executiv AstraZeneca, Pascal Soriot, care a spus că managementul companiei sale a depășit deja probleme considerabile. El a adăugat că AstraZeneca va face tot ce îi stă în puteri să crească producția pentru ca dozele de vaccin să fie suficiente.

Soriot a explicat că, de regulă, un astfel de vaccin are nevoie de ani de zile pentru a fi dezvoltat, iar acum el a intrat în campaniile de vaccinare în mai puțin de 9 luni. „Vaccinurile au un proces de producție care este mult mai complex decât în cazul medicamentelor, cu mii de parametrii care trebuie respectați. Am avut o producție mai slabă decât ne așteptam în unitățile noastre de producție, dar sunt încrezători că lucrurile se vor îmbunătății în al doilea trimestru”, a spus Soriot, care precizat că AstraZeneca își va îndeplini angajamentul pe care și l-a asumat pentru Uniunea Europeană.

Directorul executiv al Astra Zeneca, Pascal Soriot. AstraZeneca și-a dezvoltat vaccinul anti-Covid în colaborare cu Universitatea Oxfort. El este folosit masiv în campania de vaccinare din Marea Britanie.
Directorul executiv al Astra Zeneca, Pascal Soriot. AstraZeneca și-a dezvoltat vaccinul anti-Covid în colaborare cu Universitatea Oxfort. El este folosit masiv în campania de vaccinare din Marea Britanie.

Citiți și: Dezbatere cu marii producători de vaccinuri anti-Covid în Parlamentul European. AstraZeneca promite 40 mil.de doze în la martie

La insistențele europarlamentarilor care l-au criticat aspru pentru declarațiile recente potrivit cărora va reduce cantitatea de vaccinuri destinate statelor din Uniunea Europeană, Pascal Soriot a spus că este „încrezător” că AstraZeneca va reuşi să sporească numărul de doze de vaccin pe care le va livra în UE în al doilea trimestru al anului, iar compania va livra statelor membre 40 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii martie.

Oficialii europeni reproșează AstraZeneca favorizarea Marii Britanii pentru că angajamentul inițial al companiei față de statetele membre era de 90 de milioane de doze. Regatul Unit este în acest moment campiona vaccinării, cu peste 40% din populație. Majoritatea statelor europene înregistrează procente mult mai mici.

Moderna: 1,5 miliarde de doze de vaccin până în 2022

Directorul general Moderna, Stéphane Bancel, a dezvăluit că tehnologia ARN mesager folosită în prezent la fabricarea vaccinurilor Moderna împotriva Covid-19 va putea fi folosită în viitor și în programele pentru combaterea cancerului.

Directorul executiv de la Moderna, Stéphane Bancel, în videoconferință cu euro-deputații din Comisia de Sănătate Publică și cea de Industrie și Cercetare
Directorul executiv de la Moderna, Stéphane Bancel, în videoconferință cu euro-deputații din Comisia de Sănătate Publică și cea de Industrie și Cercetare

În prezent, Moderna a cerut aprobarea în Statele Unite pentru o variantă a vaccinului care să fie eficientă în cazul tulpinei Covid19 din Africa de Sud. „În general, este nevoie de 3-4 ani pentru a construi capacități de producție pentru un nou produs, dar noi ne-am asociat cu companii europene foarte importante din Franța, Spania, Elveția și Belgia. Și astfel numărul de doze este în creștere de la o zi la alta”, a spus Stéphane Bancel, care precizat că investițiile suplimentare făcute în ultima perioadă vor duce la producția unui număr de 1,5 miliarde de doze până în 2022.

Aprovizionarea Europei este unul dintre obiectivele cele mai importante ale Moderna astăzi și ne concentrăm pentru a îmbunătății productivitatea”, a spus Bancel.

Pentru vaccinul CureVac, producătorii vor depune cererea de autorizare în aprilie

Directorul executiv al companiei CureVac, Franz-Werner Hass, le-a spus europarlamentarilor că firma sa este aproape de aprobarea unui vaccin pe baza ARN Mesager împotriva Covid 19, tehnologie folosită de altfel și de Pfizer, și de Moderna. El a apreciat că pentru o producție la scară largă este nevoie de „o colaborare pan-europeană”.

Franz-Werner Hass de la CureVac
Franz-Werner Hass de la CureVac

Suntem acum în etapa trei cu vaccinul și cu testarea în America Latină și în Europa, iar la jumătatea lui aprilie vom avea o evaluare interimediară și în același timp se va depune cererea pentru punerea pe piață. Sperăm ca la un moment dat în luna mai, produsul nostru să fie aprobat”, a spus Hass.

Vaccinul Curevac va putea fi păstrat în frigidere obișnuite

Ne așteptăm la o eficiență ridicată și ținem seama în cercetările noastre și de noile variante ale virusului. Am întrunit toate condițiile pentru a avea un vaccin sigur și bine tolerat de organismul uman. Ne bazăm pe o tehnologie nouă. Este nouă deoarece produsul în sine este nou. Este foarte clar că nu ar trebui să se facă concesii în ceea ce privește tolerabilitatea și siguranța unui vaccin. Oamenii sănătoși trebuie să fie protejați prin această vaccinare. Este important să se facă eforturi pentru ca vaccinul să fie stabil și să fie ținut la temperatura frigiderului în așa fel încât să fie ușoară administrarea în clinicile private”, a mai spus Hass.

Reprezentantul CureVac a explicat că sunt blocaje în ceea ce privește producția de vaccinuri pentru că nu exista o producție uriașă de ARN Mesager înainte de 2020. „Ne dorim să avem 300 de milioane de doze anul acesta și mai bine un miliard de doze în anul următor – 2022”, a spus Hass.

Novavax, eficiență 96% față de tulpina Wuhan

Reprezentantul Novavax, Stan Erch, a spus la rândul său că a transmis toate datele pentru avizarea vaccinului în același timp în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, dar a adăugat că nu poate aprecia cât va dura până când Agenția Europeană a Medicamentului îl va autoriza. „Am anunțat recent că vaccinul nostru a dovedit o eficiență ridicată împotriva tulpinii de la Wuhan și are eficiență și împotriva tulpinii care a început să circule în/din Africa de Sud. Vaccinul are o eficiență 96% față de tulpina inițială și de 86% față de varianta britanică. Suntem optimiști în ceea ce privește abilitatea noastră de a face față noilor cerințe și vrem să facem și formule noi față de tulpinile ce vor apărea”, a spus Stan Erch, care a precizat că vaccinul poate fi ținut la frigider, nu în condiții speciale.

Novavax își propune ca de la jumătatea acestui an să înceapă producția a 2 miliarde de doze. Vaccinul este, după cum a anunțat reprezentantul companiei, în curs de autorizare.

Alți trei directori ai companiilor producătoare de vaccin au fost audiați în cea de-a doua parte a audierilor din Parlamentul European. Este vorba despre Paul Stoffels, președintele Johnson & Johnson, președintele Global Biopharma-Pfizer Group, Angela Hwang, de asemenea, președintele Sanofi Pasteur, Thomas Triomphe.

În acest an, Johnson & Johnson va distribui 200 de milioane de doze în Europa

Johnson & Johnson va distribui la nivel global 1 milion de doze de vaccin până la finalul anului, a spus directorul Paul Stoffels.În baza studiilor clinice, am depus o cerere de autorizare în regim de urgență în SUA și pentru o autorizare condiționată de punere pe piață în Europa”, a spus Stoffels, care a precizat că în paralel a mărit capacitatea de producție în SUA, în Europa și Asia.

Reprezentantul Jonhson & Johnson, Stan Erch în dialog online cu europarlamentarii interesați de ritmul producției de vaccinuri anti-Covid
Reprezentantul Jonhson & Johnson, Stan Erch în dialog online cu europarlamentarii interesați de ritmul producției de vaccinuri anti-Covid

Am acționat rapid, dar în același timp ne-am asigurat că respectăm practicile de producție și de calitate”, a spus directorul, care a precizat că va colabora cu Sanofi Pasteur pentru a putea să livreze în acest an a 200 de milioane de doze în Europa.

Pfizer: 500 de milioane de doze în 2021 pentru statele europene

În 2021, Pfizer va produce 2 miliarde de doze de vaccin, iar 70% din acestea vor fi produse în Europa. Angela Hwang, director la Pfizer, a spus că pentru a putea învinge pandemia companiile și țările trebuie să coopereze. „Pentru producția de vaccin, Pfizer a făcut o investiție de 2 miliarde de dolari și a cooperat strâns cu autoritățile de reglementare. Așa am reușit să obținem în câteva luni de zile ceea ce de obicei durează ani de zile și în numai câteva săptămâni ceea ce durează luni de zile. Am reușit ca în mai puțin de un an de zile să obținem primul vaccin împotriva Covid 19”, a precizat directoarea de la Pfizer.

Angela Hwang, director la Pfizer Global
Angela Hwang, director la Pfizer Global

Pentru Uniunea Europeană, Pfizer va livra 500 de milioane de doze în 2021”, a mai spus Angela Hwang. Acesta a estimat că este nevoie de 100 de zile pentru a produce un nou vaccin, adaptat unor noi tulpini, la care se adaugă perioada de aprobare pentru livrarea pe piața europeană.

Thomas Triomphe de la Sanofi-Pasteur a completat că vaccinul aflat în lucru împreună cu cei de la Novavax va acoperi mai multe variante ale coronavirusului. „Virusul va continua să evolueze, iar noi va trebui să avem un răspuns la acest lucru la fel cum facem în cazul gripei”, a spus Triomphe.

La audierea de joi, marii producători de vaccinuri au fost invitați să participe la proiectul „Hera Incubator”, prin care Uniunea Europeană vrea să stopeze răspândirea noilor variante ale coronavirusului, iar pentru acest lucru UE alocă încă 150 de milioane de euro pentru intensificarea cercetării şi sporirii schimbului de date despre noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Prin dezbaterea inițiată de Comisiile de Sănătate și cea pentru Industrie și Cercetare cu reprezentanții marilor producători de vaccinuri, eurodeputații au vrut să fie informați despre unde anume se înregistrează blocajele de producție și să se asigure că marii producători de vaccin își vor respecta angajamentele și obligațiile asumate deja prin contractele.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG