Linkuri accesibilitate

Criza paturilor ATI: soluția pentru Capitală găsită de Ministerul Sănătății


Ministerul Sănătății a făcut apel la spitalele care nu sunt COVID să preia din sarcina de evaluare a pacienţilor COVID
Ministerul Sănătății a făcut apel la spitalele care nu sunt COVID să preia din sarcina de evaluare a pacienţilor COVID

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a declarat luni că au fost identificate în București aproximativ 50 de paturi de terapie intensivă şi 140 de paturi de terapie intermediară libere.

Prima întâlnire pe care am avut-o astăzi dimineaţă a fost cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov pentru a vedea măsurile care sunt necesare. Ceea ce dorim să facem şi am discutat a fost ca, pe lângă paturile actuale ATI dedicate pacienţilor cu COVID, să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacienţilor, pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună se poate”, a spus Moldovan, la Ministerul Sănătăţii.


Secretarul de stat a mai spus că se observă o creştere a numărului de cazuri de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID care necesită acces şi terapie în secţii de terapie intensivă.

Ce am mai discutat în plus a fost vizavi de uşurarea spitalelor care fac în prezent evaluare, pentru că sunt doar puţine spitale care fac evaluare. Acelea fac şi monitorizarea pacienţilor, fac şi terapia pacienţilor COVID. Un alt apel către spitalele cu care am discutat astăzi a fost să preia şi alte spitale această sarcină de evaluare a pacienţilor COVID pozitivi pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecţioase sau de pneumologie care sunt încărcate în prezent", a mai adăugat secretarul de stat.

Două unități mobile la Spitalul „Sf. Ioan” și la „Victor Babeş" din București

De asemenea, Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă - una la Spitalul „Sfântul Ioan”, care se instalează în prezent, şi cea de-a doua la Spitalul „Victor Babeş", care urmează să fie adusă.

Numărul total de paturi de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi. La acest moment, la Bucureşti noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la „Sfântul Ioan” şi se lucrează pe instalarea ei şi mai avem încă una în intenţie să aducem la Spitalul "Victor Babeş". Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe", a spus Arafat, la Ministerul Sănătăţii.


El a explicat că situaţia locurilor în ATI se poate schimba în aceeași zi.

Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi din păcate pe care îi pierdem şi locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi", a susţinut secretarul de stat.

Raed Arafat a spus că s-a detaşat personal medical la Spitalul „Sfântul Ioan” şi că se va mai detaşa personal „către zonele cu presiune mai mare”.

Noi am detaşat deja un număr de rezidenţi. Suntem dispuşi să detaşăm şi alt personal acolo. Lucrăm prin detaşare şi prin mutarea personalului din zonele mai puţin cu presiune către zonele cu presiune mai mare. Este normal acest lucru", a afirmat şeful DSU.


În ceea ce priveşte unitatea mobilă de la ATI de la Spitalul „Sfântul Ioan", Arafat a declarat că aceasta urmează să fie conectată la oxigen, curent, apă şi să primească aprobare de la DSP.

Unitatea mobilă trebuie să fie conectată să obţină aprobarea de la DSP, sunt măsuri normale şi trebuie să fie conectată la un rezervor de oxigen, la apă şi curent. Deja avem o parte din personal detaşat. Ordinele de detaşare au fost semnate acolo. Şi va trebui să mai detaşăm probabil personal, specialişti, nu numai rezidenţi. Cu "Victor Babeş" a fost aceeaşi discuţie ca să încercăm că creştem numărul. De altfel, "Victor Babeş" şi discutând cu Primăria, are posibilitatea să mai crească zece paturi în interiorul spitalului, dar asta va mai dura ceva timp până termină", a susţinut secretarul de stat.

El a spus că, din informaţiile sale, în Bucureşti nu mai erau locuri libere la ATI, însă cele identificate urmează să fie puse în funcţiune.

„La acest moment, din ce ştiu, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcţiune. În ţară, dimineaţă, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică", a arătat Arafat.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG