Europa Liberă a selectat câteva dintre sutele de întrebări care îi preocupă pe oameni în privința vaccinării împotriva COVID 19:
Dacă alte țări din Europa au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca pentru două săptămâni, în Romania de ce nu se ia această decizie?
Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările reacțiilor adverse, cum o face în mod normal și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din informațiile de până acum, numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare față de numărul obișnuit din populație, deci nu sunt motive de îngrijorare.
Va fi vreodată valabilă opțiunea să îți poți alege tipul de vaccin cu care dorești să te vaccinezi?
Un factor decisiv este și va rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin în special din cauza numărului limitat de doze și a cererii foarte mari. Vă recomăndăm să vă programați la vaccinare cu orice vaccin disponibil în acel moment și să nu întârziați momentul vaccinării așteptând programarea preferențială pentru un anumit tip de vaccin. Eficiența în prevenirea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele trei vaccinuri utilizate în prezent.
Dacă o persoană are reacții adverse după AstraZeneca, ceva mai grave, poate să refuze rapelul?
Reacțiile adverse sunt în medie mai frecvențe și mai intense la doza de rapel pentru vaccinurile bazate pe ARN mesager (BioNTech-Pfizer si Moderna). Vaccinul AstraZeneca este în schimb mai reactogen (cauzează reacții adverse mai frecvente / intense) la prima doză. Reacțiile adverse mai puternice după prima doză nu prezic neapărat o reactogenitate crescută și la doza de rapel. Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Deși atât datele din studiile clinice cât și cele „din teren” arată că vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în momentul de față protejează semnificativ încă de la prima doză, nu se știe exact pentru ce perioadă se va menține răspunsul protector în această situație. Doza de rapel are scopul de a asigura un răspuns imun mai intens și de durată mai lungă. Nu se recomandă evitarea rapelului.
Pentru o persoană cu mutații pe gena PAI (Inhibitorul activatorului plasminogenului) care determină risc crescut de trombofilie se poate alege alt vaccin decât AstraZeneca?
Agenția Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările de reacții adverse, cum o face în mod normal, și investighează evenimentele tromboembolice și de coagulare raportate post-vaccinare. Din informațiile de până acum numărul de evenimente tromobembolice nu este mai mare decât numărul așteptat de astfel de evenimente în populația nevaccinată, deci nu sunt motive de îngrijorare.
Dacă s-au administrat vaccinurile antitetanos și antirabic (3 din 5) săptămâna trecută, se poate prezenta miercuri la vaccinul covid când are programare? Este o limită de timp care se alocă între vaccinuri? Este vorba de o persoană de 70 ani.
Vaccinurile împotriva COVID-19 nu au fost testate pentru administrare simultană cu alte vaccinuri, așa că nu se poate recomanda acest lucru. În general, pentru vaccinurile inactivate se recomandă o perioadă de minim 14 zile între administrări dacă nu există studii care să arate că cele două vaccinuri pot fi administrate simultan. Dată fiind importanța continuării schemei de vaccinare antirabică și intervalul scurt dintre cele 5 administrări nu se poate recomandă intercalarea vaccinului împotriva COVID-19 între dozele de antirabic. Recomandăm reprogramarea pentru vaccinarea COVID-19 la minim 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare antirabică.
După vaccinarea cu AstraZeneca, la câte zile testul PCR va fi pozitiv, indicând o infecție ?
Nu. Vaccinul nu conține virusul SARS-CoV-2, ci un alt virus (un adenovirus) incapabil să se replice în corpul uman și nu va genera un test RT-PCR pozitiv.
Cum se procedează pentru a face o programare pentru o persoană din etapa a 3-a pentru a beneficia de Pfizer sau Moderna, în condițiile în care nu mai are încredere în AstraZeneca?
Un factor decisiv este și va rămâne în continuare disponibilitatea dozelor. La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin în special din cauza numărului limitat de doze și a cererii foarte mari. Vă recomandăm să vă programați la vaccinare cu orice vaccin disponibil în acel moment și să nu întârziați momentul vaccinării așteptând programarea preferențială pentru un anumit tip de vaccin. Eficiența în prevenirea bolii severe și a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele trei vaccinuri utilizate în prezent. Toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt autorizate în baza evaluării temeinice a datelor din studiile clinice de către Agenția Europeană a Medicamentului și au fost dovedite ca fiind sigure și eficiente.
Afectează cu ceva luarea de paracetamol preventiv înainte de vaccinare cu AstraZeneca? În Spania chiar s-a recomandat acest lucru
Paracetamolul poate fi utilizat pentru ameliorarea reacțiilor adverse de tip febră, frison, mialgi, însă nu se recomandă administrarea acestuia preventiv.
Sunt o persoană poli alergică la antibiotice injectabile, în vârstă de 63 de ani. Pot să fac vaccinul fără riscuri?
Persoanele cu istoric de reacții alergice severe (reacții anafilactice) la alte medicamente, la alimente sau alte substanțe care nu sunt conținute în vaccin nu au o contraindicație pentru vaccinare. Reacțiile anafilactice apar în general într-un interval foarte scurt (minute) de la expunerea la o substanță. Acesta este motivul pentru care persoanele vaccinate sunt rugate să rămână sub monitorizare în centre pentru 15 minute. Persoanele cu istoric de reacții anafilactice la alte substanțe sunt monitorizate timp de 30 de minute. Istoricul de reacție anafilactica trebuie consemnat în chestionarul completat in centrul de vaccinare. Echipele din centrele de vaccinare sunt instruite sa intervina prompt la primele semnte ale unei reacții anafilactice.
La un istoric de șoc anafilactic, există riscuri sporite la vaccinare? Dacă da, care sunt pașii de prevenție pe care îi recomandați?
Toate cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 sunt contraindicate doar persoanelor cunoscute cu alergii la substanțe incluse în vaccinul respectiv (substanța activă sau excipienți). Nu se recomandă administrarea unei medicații preventiv. Pentru informații personalizate vă recomandăm să luați legătura cu medicul de familie sau medicul curant (alergolog).
De ce apar infectări după vaccinare dacă subiectul a dezvoltat anticorpi post vaccin?
Vaccinurile au o anumită eficacitate ceea ce reprezintă incidența cazurilor simptomatice în rândul vaccinaților din studiu clinic mai scăzută decât incidența cazurilor simptomatice în rândul voluntarilor cărora li s-a administrat placebo, prin urmare există totuși posibilitatea de infectare și în rândul vaccinaților, însă mult redusă.