În ultimele 24 de ore, 33.000 de programări pentru vaccinul de la AstraZeneca au fost anulate. Numărul total al programărilor din platforma de vaccinare era de 446.896, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, în conferinața săptămânală de presă.
În România, în perioada 11 -14 martie, au fost raportate 10 reacții adverse de coagulare a sângelui după vaccinarea cu AstraZeneca, care vor fi analizate de o comisie de medici, toate aceste reacții adverse fiind raportate de persoane fizice.
Valeriu Gheorghiţă a mai spus că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost una „extrem de dificilă", dar au fost puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile legate de „evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european".
„Beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea fără să existe, repet, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Principalele declarații date de Valeriu Gheorghiță:
- Aş vrea să menţionez România a decis în urma unei şedinţe extraordinare care a avut loc cu experţi, reprezentanţi din Institutul Naţional de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, Ministerul Sănătăţii şi Comitetul Naţional de Vaccinare, am decis continuarea la acest moment a vaccinării cu vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccin care este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului, faţă de care Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare
- Beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi din acest punct de vedere se recomandă vaccinarea fără să existe, repet, legat de evenimentele trombo-embolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvenţe mai mari decât în populaţia generală nevaccinată, cu atât mai mult analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară
- Ca nivel de frecvenţă vorbim de aproape un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional în condiţii bazale, la populaţie nevaccinată, în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane
- Ca atare, astăzi Agenţia Europeană a Medicamentului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii reevaluează toate datele colectate şi raportate la nivel european, vor reanaliza aceste date Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât joi, pe data de 18 martie, se aşteaptă o clarificare a tuturor datelor de siguranţă şi în mod deosebit a celor legate de aceste evenimente tromboembolice.
- Pot să vă spun că decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, trebuie şi am pus în balanţă, poate a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care ar trebui să le luăm, cred că cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să zicem stop, ne oprim şi noi, însă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, ţinând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni care sunt diagnosticaţi zi de zi, oameni care ajung în spital, care se internează, ajung în secţia de terapie şi din păcate parte dintre ei îşi pierd viaţa din cauza maladiei Covid-19.
- Acestea ar fi, pe o parte, beneficiile şi lucrurile la care noi ne-am gândit, pe de altă parte riscurile sunt cele legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european care, repet, nu au o frecvenţă mai mare decât cea care se anticipează în rândul populaţiei generale, frecvenţă pe care o întâlnim până la a debuta, până la a avea de-a face cu vaccinul de la compania AstraZeneca, nu au fost raportate pentru niciun tip de vaccin, indiferent că vorbim de vaccinuri împotriva COVID-19, evenimente trombotice sau tromboembolice
- Numărul de persoane programate în ultimele 24 de ore pentru vaccinul de la AstraZeneca, au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 care erau în platforma informatică de programare.
- Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere din peste 100.000 câte erau disponibile la sfârşitul acestui weekend.
- Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 pentru vaccin produs de compania AstraZeneca şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză
Despre vaccinarea într-o altă localitate unde sunt locuri libere
- A fost dezbătută în ultimele zile această idee. În principiu, toate centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcţie de numărul de persoane programate. Deci, practic, în centrele care au locuri libere nu stau doze care sunt nefolosite.
- Centrele regionale de depozitare au aceste doze, ele sunt alocate către aceste centre în funcţie de persoanele care sunt programate. Ca atare, dacă ai centre care au un grad maxim de ocupare, evident că acolo vei distribui acele doze. Noi facem necesarul de doze şi stocurile le evaluăm în funcţie de capacitatea maximală de vaccinare în toate centrele”, a declarat Gheorghiţă.
- Cred că este important să facilităm şi accesul celor din mediul rural în centrele de vaccinare. E adevărat că nivelul de ocupare al acestor locuri nu este la fel de mare cu ceea ce se întâmplă în municipii şi oraşe, însă cred că este important să asigurăm o distribuţie cât mai uniformă a acestor doze în centrele de vaccinare, chiar dacă nivelul de ocupare este diferit
- Sunt judeţe şi localităţi din mediul rural care se plâng că nu reuşesc să se programeze pentru că vin persoane din alte judeţe şi se programează. Este o competiţie naturală, noi nu am dorit să limităm posibilitatea de programare pentru a avea fiecare libertatea de a se programa acolo unde doreşte şi în funcie de programul pe care îl are.