Președintele rus Vladimir Putin a fost vaccinat împotriva COVID-19 și se simte bine, a anunțat Kremlinul. Evenimentul s-a produs fără prezența camerelor de filmat, iar Kremlinul a refuzat să transmită dacă Putin a făcut vaccinul Sputnik V sau altul.
Scopul a fost de a sublinia „toate cele trei vaccinuri rusești sunt absolut fiabile, foarte bune și eficiente”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pentru BBC.
Vaccinarea președintelui ruse vine într-o perioadă în care autoritățile încearcă să-i încurajeze pe rușii ezitanți să primească vaccinul. Întârzierea a ridicat deja destule întrebări în contextul în care alți șefi de stat au ales să fie vaccinați în primele zile pentru a da un exemplu.
Fiica președintelui a participat la testele de siguranță ale Sputnik V, dar Putin a părut ciudat de precaut, având în vedere cât de mult a recomandat vaccinul.
El, care are 68 de ani, a susținut inițial că așteaptă până când va fi considerat sigur pentru cei peste 65 de ani. Mai târziu, a spus că va aștepta toamna când medicii săi îl vor încadra în „programul său de vaccinare”.
Putin a mai spus în fața presei că nu va fi o „maimuță de spectacol” și nu va fi vaccinat înaintea camerelor TV, surprinzându-i pe mulți cu timiditatea sa bruscă având în vedere că în trecut s-a filmat în numeroase ipostaze.
Putin a dezvăluit luni că 6,3 milioane de ruși au primit până acum o doză de vaccin Covid de când a devenit primul lider mondial care a anunțat o vaccinare „la scară largă” în decembrie. Aceasta reprezintă doar aproximativ 5% din populația adultă.
Obiectivul său este de a imuniza 60% dintre adulți până în iulie - suficient pentru ca „imunitatea colectivă” să oprească răspândirea virusului. Dar acest lucru ar necesita creșterea ratei actuale de vaccinare de la doar câteva mii la peste 700.000 în fiecare zi - și acest lucru doar pentru o singură doză de vaccin.
În ciuda faptului că Rusia își prezintă vaccinul Sputnik V ca fiind primul și cel mai bun din lume, interesul acasă este limitat și continuă să scadă.
Un sondaj Levada-Center sugerează că numărul de ruși care refuză vaccinarea a crescut la 62% în februarie, majoritatea invocând îngrijorări cu privire la posibilele efecte secundare, în ciuda faptului că Sputnik s-a dovedit sigur și aproape 92% eficient în studii.
Mulți nu văd nici o nevoie urgentă de protecție. Nu a existat nicio carantină din primăvara anului 2020, iar numărul de noi infecții scade în prezent și numărul de morți din Covid este abia menționat de autorități.
Numărul zilnic a ajuns la 95.818, deși numărul exceselor de decese înregistrate până acum este de aproximativ patru ori mai mare.
Între timp, entuziasmul pentru principalul vaccin al Rusiei a crescut în străinătate.
Marți, Vietnamul a devenit cea de-a 56-a țară care a înregistrat Sputnik, iar Rusia declară că a făcut tranzacții pentru furnizarea a 700 de milioane de doze de vaccin în străinătate.