Linkuri accesibilitate

Criza din Canalul Suez | Efecte pentru România: Contship Jet nu mai ajunge în Portul Constanța


Vasul Ever Given, operat de compania Evergreen Marine, a rămas blocat între țărmurile Canalului Suez. Imagine din satelit
Vasul Ever Given, operat de compania Evergreen Marine, a rămas blocat între țărmurile Canalului Suez. Imagine din satelit

O navă care ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanța sâmbătă a anunțat autoritățile române că nu mai poate veni în țară din cauza blocajului din Canalul Suez. Nava deservește una dintre cele 14 linii regulate de transport containere care ajung în Portul Constanța, poartă comercială prin care bunuri de miliarde de euro din Asia ajung în țara noastră.

UPDATE | Cel puțin 20 dintre cele 200 de nave care sunt blocate în Canalul Suez transportă animale, scrie The Guardian, care arată că 9 dintre vase au plecat din România.

Gabriel Păun, directorul Animals Internațional arată că ar fi vorba de 130.000 de animale vii – oi și berbeci, care au plecat din Portul Midia.
_________________________________________________________________

Ruta maritimă ce asigură transportul de bunuri din Asia înspre Europa e închisă de marți, după ce o navă lungă cât patru terenuri de fotbal a fost deviată de la traseu și s-a blocat între țărmuri.

Vasul Ever Given, operat de compania Evergreen Marine, a rămas înțepenit și blochează accesul navelor care asigură transportul de bunuri dintre Asia și Europa. Situația îi îngrijorează pe economiști cu privire la o eventuală creștere a prețurilor alimentelor sau a altor bunuri de consum.

Totul depinde de durata crizei, cele mai optimiste estimări fiind că, la mijlocul săptămânii viitoare, canalul ar putea fi deblocat.

Imagine realizată pe 25 martie cu nava Ever Given
Imagine realizată pe 25 martie cu nava Ever Given

România, prin portul Constanța, este una dintre țările care este direct afectată de această criză. 14 linii regulate de transport containere ce trec prin Canalul Suez au ca destinație Portul Constanța, printre bunurile aduse pe apă în țară numărându-se autoturisme, materiale electrice, haine, încălțăminte sau produse din metal.

Primul vas care a anunțat deja autoritățile române că nu mai poate ajunge la destinație este Contship Jet, care avea ca rută Pireu – Istanbul – Constanța.

Nava a anunțat vineri Administrația Porturilor Maritime SA Constanța că nu mai poate ajunge la țărmul românesc al Mării Negre din cauza blocajului Canalului Suez.

Contship Jet are pavilion de Liberia și își anunțase inițial sosirea în Portul Constanța pentru data de 27 martie, precizează administrația portuară într-un răspuns remis Europei Liberă.

Containere în Portul Constanța
Containere în Portul Constanța

Reprezentanții Portului Constanța se așteaptă ca situația să se înrăutățească în săptămâna viitoare, în contextul în care specialiștii estimează că blocajul ar putea fi remediat într-o săptămână.

„Preconizăm că în perioada următoare, efectele blocajului din canalul Suez se vor vedea mai clar și în Portul Constanța, mai ales la operatorii de containere, ținând cont că aceasta este ruta de transport cu Extremul Orient, o rută importantă pentru porturile maritime românești”, a transmis Europei Libere Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

Reacția Ministerului Economiei

Impactul economic pe care criza din Suez l-ar putea provoca României este „dificil de evaluat” la acest moment, susține Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Ministerul arată că până la acest moment nu a primit semnale de la companiile românești exportatoare sau importatoare cu privire la pagubele pe care le suferă.

„Nu deținem date cu privire la importurile care ajung în România prin Canalul Suez, însă, de exemplu, conform datelor statistice pentru anul 2020, valoarea importurilor din zona Asia a fost de circa 7,2 miliarde Euro, iar din zona Orientului Mijlociu a fost de circa 469 milioane Euro”, ne-a transmis ministerul.

Portul Constanța
Portul Constanța

De menționat că majoritatea acestor importuri ajung în țară prin port-containerele care ajung în Portul Constanța.

În jur de 400.000 de containere tranzitează, anual, portul. Acestea transportă bunuri/produse/animale de aproximativ 60 de milioane de tone, reiese dintr-un raport al portului care conține date pentru anul 2020.

În cifre, cele mai importante bunuri sunt următoarele:

  • cereale: 21,8 milioane de tone
  • „articole diverse”: 6,3 milioane de tone (aici intră, de pildă, multe dintre bunurile achiziționate de la marii comercianți din China)
  • petrol brut: 6,6 milioane de tone
  • îngrășăminte naturale și chimice: 4,4 milioane de tone.
  • minereuri de fier: 3,8 milioane de tone

*Cifrele nu sunt defalcate pe zona de provinenință; nu toate ajung în țară după ce traversează Canalul Suez.

Impact la nivel global

Ever Given este una dintre cele mai mari vase din lume. Are o lungime de 400 de metri și cântărește 200.000 de tone, ceea ce va face ca deblocarea sa dintre cele două maluri ale Canalului Suez să fie una dificilă.

Persoane implicate în operațiune au precizat pentru Bloomberg că ar putea dura „o săptămână sau chiar mai mult” pentru ca Ever Given să își reia traseul, în ciuda estimărilor inițiale că problema va fi rezolvată „în câteva zile”.

Imagine din satelit care arată vasul Ever Given blocat
Imagine din satelit care arată vasul Ever Given blocat


O analiză a Lloyd’s List, citată de BBC, estimează pierderile zilnice la 9,6 miliarde de dolari în perioada de blocaj a Canalului Suez. 12% din comerțul total de pe Glob trece prin acel loc, mai notează sursa citată.

Blocarea Ever Given a dus la apariția unor cozi imense în preajma Canalului Suez, unele nave așteptând în Marea Mediterană, altele în Marea Roșie. Unele vase conțin petrol, altele haine, mobilă, sau componente auto.

„Am auzit rapoarte că unele companii de transport maritim încep să-și trimită navele să înconjoare vârful sudic al Africii, Capul Bunei Speranțe, chiar dacă asta înseamnă o distanță mai mare de 3.500 de mile și 12 zile de călătorie”, a precizat pentru BBC Guy Platten, secretarul general al Camerei Internaționale de Expediție din Marea Britanie.

Platten a adăugat că vor exista „unele efecte majore asupra lanțului de aprovizionare”, explicând prețurile vor fi suportate în cele din urmă de consumatori.

Întârzieri încă din februarie

Despre o creștere a prețurilor produselor menționează într-o analiză și cotidianul economic Bloomberg.

„Întârzierile pot duce la creșterea costurilor, adăugându-se la presiunea inflaționistă deja răspândită asupra lanțurilor de aprovizionare”, a spus Chris Rogers, analist comercial principal pentru Panjiva S&P Global Market Intelligence.

Ever Given este unul dintre cele mai mari portcontainere din lume
Ever Given este unul dintre cele mai mari portcontainere din lume

New York Times notează că dacă blocajul din Canalul Suez ar dura două săptămâni, asta ar însemna că un sfert din containerele care în mod normal ar trebui să ajungă în porturile europene nu vor mai ajunge la destinație.

Trei sferturi din toate navele portacontainere care călătoresc din Asia în Europa au ajuns cu întârziere în februarie, potrivit Sea-Intelligence, o companie de cercetare din Copenhaga. Chiar și câteva zile de întrerupere în Suez ar putea agrava această situație.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG