Linkuri accesibilitate

Surse | Cum a furat generalul Gherghe 180.000 $ din fondul de război al DGIA. Banii au fost ridicați din bancă, cu șoferul


Generalul de Armată a fost arestat preventiv după ce a sustras 179.470 de USD din fondurile unității militare pentru care lucra
Generalul de Armată a fost arestat preventiv după ce a sustras 179.470 de USD din fondurile unității militare pentru care lucra

Potrivit unor surse din anchetă, în urmă cu doi ani, adjunctul Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Iulian-Cristian Gherghe, s-a deplasat la bancă cu mașina de serviciu condusă de șoferul instituției, banii fiind ridicați prin folosirea a două ștampile.

Investigația în acest caz a pornit în urmă cu două săptămâni, când directorul general al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și-a dat seamă că-i lipsesc 180.000 de dolari din cont și a informat Parchetul Militar despre acest caz. Potrivit sursei citate, banii au fost ridicați de la bancă pe 27 noiembrie 2018, fiind retrași din conturile DGIA unde se regăseau sume de bani destinate pentru situații de criză și război.

Banii au fost folosiți de generalul-maior cu două stele Iulian-Cristian Gherghea pentru cumpărărea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. La bancă au fost folosite două ștampile: Una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA.

Nu-și explică de ce a luat banii

Audiat de procurorii militari, generalul nu a avut o explicație pentru faptul că a luat banii și nici nu a spus de ce i-a ținut aproape 1 an de zile în seiful personal de la biroul instituției. După un an a cumpărat cu ei terenul și casa din Corbeanca.

După ce a început ancheta internă la DGIA, generalul a început să pună la loc banii, reușind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit.

În 26 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe

Generalul-maior cu două stele (r) Iulian-Cristian Gherghea este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals, fiind arestat preventiv de Curtea Militară de Apel București. Decizia nu e definitivă, putând fi contestată la instanța superioară.

Comunicatul Parchetului:

La data de 26.03.2021 Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a dispus măsura preventivă a reținerii, pentru o durată de 24 de ore, față de inculpatul G.I.C., fost director adjunct al DGIA, în dosarul nr. 11/P/2021, în care acesta este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

delapidare, prevazuta de art. 295 alin. (1) din Codul penal;

fals material în înscrisuri oficiale, prevazuta de art. 320 alin. (1) și (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal

fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cuaplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal; uz de fals, prevazuta de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

S-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul și-a însușit fără drept suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri.

La data de 27.03.2021 judecătorul militar de drepturi și libertăți din cadrul Curții Militare de Apel a admis propunerea formulată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel și a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o durată de 30 de zile. Sesizarea parchetului militar a fost facuta de catre conducera DGIA. Precizăm că aceste activități nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG