UE „este profund îngrijorată de modelul negativ repetat al comportamentului periculos al Rusiei în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe al blocului, Josep Borrell, pe 19 aprilie, în urma discuțiilor între ministrul de externe al blocului în această privință.
Purtătorul de cuvânt Peter Stano a declarat într-o declarație că „Rusia trebuie să înceteze cu aceste activități, care încalcă principiile și normele internaționale bine stabilite și amenință stabilitatea în Europa”.
Pe 18 aprilie, Rusia a decis ca 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova să părăsească țara ca răspuns la expulzarea de către guvernul ceh a 18 diplomați ruși pe care i-a identificat ca fiind agenți de informații. Ambele părți au trimis avioane guvernamentale pe 19 aprilie pentru a-i duce pe trimișii și familiile lor acasă.
Acuzațiile cehe au declanșat cea mai mare dispută cu Rusia de la sfârșitul guvernării comuniste din 1989, plasând micul membru NATO din Europa Centrală în centrul tensiunilor în creștere dintre Moscova și Occident.
Miniștrii de externe ai așa-numitului grup Visegrad alcătuit din Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia au condamnat „toate activitățile care vizează amenințarea securității statelor suverane și a cetățenilor săi”, potrivit unei declarații publicate pe site-ul web al Ministerului de Externe din Polonia.
Miniștrii au spus că „sunt pregătiți să întărească rezistența împotriva acțiunilor subversive atât la nivel național, cât și împreună cu aliații noștri NATO și în cadrul [UE]”.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că decizia de expulzare a rușilor se bazează pe „dovezi neechivoce” furnizate de anchetatorii cehi care indică implicarea agenților de informații militari ruși în explozia din 2014 din orașul Vrbetice.
Babis a declarat că atacul din 2014 nu a fost „un act de terorism de stat”, ci a avut ca scop o expediție către un comerciant bulgar de arme, fără a numi persoana respectivă.
„Suntem un stat suveran și este inacceptabil ca agenții străini să desfășoare astfel de operațiuni aici”, a spus el.
Reacția Rusiei
Explozia din 16 octombrie 2014 din Vrbetice a declanșat 50 de tone de muniție stocată, ucigând două persoane. Două luni mai târziu, o altă explozie de 13 tone de muniție a avut loc în același loc.
Kremlinul a numit pe 19 aprilie mișcările cehești „provocatoare și neprietenoase”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a declarat că, pe lângă expulzări, Ambasada Cehiei la Moscova nu va mai avea voie să angajeze cetățeni ruși.
„S-a decis atât în ceea ce privește Statele Unite ale Americii, cât și Republica Cehă, că nu vor mai putea angaja cetățeni ai țării noastre. Acest factor a jucat un rol deosebit de important, în special pentru Ambasada Cehiei și pentru organizarea activității sale la Moscova. Au angajat un număr foarte mare de cetățeni ruși”, a spus ea într-un interviu la televiziunea Rossia-1.
Ministrul ceh al industriei, Karel Havlicek, a declarat că guvernul va elimina corporația de stat Rosatom din Rusia dintr-o licitație de mai multe miliarde de dolari pentru construirea unei noi unități la centrala nucleară Dukovany.
Legătura cu cazul Skripal
Babis a menționat că în explozii a fost implicată o unitate a informațiilor militare GRU din Rusia, cunoscută sub numele de Unitatea 29155.
Această unitate a fost legată de o serie de tentative de comploturi de asasinare și alte sabotaje în toată Europa, inclusiv otrăvirea din 2018 a lui Serghei Skripal în orașul englez Salisbury.
Skripal, un fost ofițer militar rus de informații, și fiica sa Yulia, au fost aproape uciși după ce au fost expuși la ceea ce autoritățile britanice au concluzionat ulterior că este Noviciok, o substanță militară ce provine din perioada sovietică. O femeie britanică care a intrat accidental în contact cu substanța a murit.
Aliații britanici ai NATO au răspuns la otrăvirea Skripal impunând sancțiuni Rusiei și expulzând diplomații.
În timp ce guvernul a dezvăluit motivele expulzărilor, poliția cehă a anunțat că este în căutarea a doi agenți ruși care poartă diverse pașapoarte, inclusiv documente ruse pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov.
Numele se potrivesc cu cele ale celor doi bărbați cărora Marea Britanie i-a reproșat otrăvirile Skripal. Organizația de investigații Bellingcat a identificat suspecții drept agenți GRU Aleksandr Mishkin și Anatoly Chepiga.
Scanările pașapoartelor folosite de cei doi - publicate de Bellingcat - au arătat că Chepiga a folosit un document emis de Tadjikistan pentru a intra în Republica Cehă. Ministerul tadjik de externe a declarat pentru RFE / RL că investighează raportul.
„Am aflat despre [pașaportul tadjik folosit de Chepiga] din mass-media și am început ancheta noastră. Nu putem face încă niciun comentariu până la sfârșitul anchetei”, a declarat un oficial al ministerului.
Noua dispută se adaugă unei liste tot mai mari de probleme dintre Occident și Moscova, inclusiv adunarea forțelor militare ale Rusiei lângă granițele Ucrainei și în Crimeea ocupată, pe care Moscova a anexat-o în 2014.
Săptămâna trecută, Statele Unite au lovit Moscova cu noi sancțiuni majore și au expulzat 10 diplomați din cauza presupuselor ingerințe electorale, atacuri cibernetice și alte activități ostile. Rusia a răspuns ordonând unui număr egal de diplomați americani să plece.
Statele Unite, Marea Britanie, NATO și UE și-au arătat sprijinul în spatele deciziei cehe și și-au promis sprijinul.