Linkuri accesibilitate

CNCV: „Turiștii” pentru vaccin vor putea face rapelul aproape de casă, ghișee de programare la țară, multe programări telefonice


Valeriu Gheorghiță spune că STS-ul lucrează la schimbarea modului de programare la vaccin
Valeriu Gheorghiță spune că STS-ul lucrează la schimbarea modului de programare la vaccin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că autorităţile vor schimba regulile astfel încât persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID într-un centru să poată primi rapelul într-un centru mai apropiat. În prezent, mii de persoane care se vaccinează la sute de kilometri de casă.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri dimineața că pentru a ieși din pandemie tot mai multă lume ar trebui vaccinată. „ Calea de ieşire din pandemia de COVID-19 este vaccinarea în masă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că măsurile de restricţie se vor relaxa gradual, pe măsură ce se reduc infectările cu SARS-CoV-2, numărul de pacienţi internaţi la ATI şi cel de decese.

Fără vaccinare nu putem să ieşim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieşire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare. Voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii, voi face afirmaţii publice precum astăzi: dragi români, mergeţi şi vă vaccinaţi!", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Am luat în calcul asta, dar în mod deosebit pentru tipul de vaccin pentru care există locuri libere în centrul în care vrei să mergi. De exemplu, dacă în Bucureşti există locuri libere, sigur că te poţi duce să faci rapelul acolo, nu este absolut nicio problemă. Am discutat cu colegii de la STS astfel încât să avem această posibilitate de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză. Cred că zilele acestea va fi deja disponibilă (posibilitatea de a modifica centrul pentru rapel pe platforma online- n.r.), se lucrează deja la acest lucru”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

Conform medicului, cel mai probabil această facilitatea ar urma să fie disponibilă de la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, cei care doresc se pot adresa direct centrelor apropiate domiciliului.

În situaţii punctuale evident că nu trebuie ca un om să se mai deplaseze la sute de kilometri, poate să facă acest lucru într-un centru de vaccinare mai apropiat de localitatea în care locuieşte. Este preferabil să se anunţe cu 72 de ore la centrul respectiv că am de făcut rapel tocmai pentru a nu lua din dozele persoanelor care sunt deja programate, a explicat Gheorghiţă.

Acesta a adăugat că în intervalul precizat pentru fiecare tip de vaccin ar urma să existe posibilitatea modificării datei, cu respectarea acestui interval, respectiv 42 de zile pentru serul Pfizer, 35 de zile Moderna şi 12 săptămâni pentru AstraZeneca.

Ghișee pentru programare în mediul rural

În același timp, Valeriu Gheorghiţă a anunțat că vor fi deschise, în sediile unor instituții accesate de populaţie, în special în mediul rural, aşa-numite „oficii de programare", care vor funcţiona sub forma unui ghişeu unde localnicii se pot programa pentru vaccinare, fără a mai fi nevoie de folosirea platformei informatice.

Ne dorim o uşurare a accesului la vaccinare. Vom promova foarte mult programarea directă telefonic, adică sunând la acelaşi număr - 021 414 44 25 - unic la nivel naţional, operatorul de call center va face programarea în centrul în care fiecare persoană doreşte. Deja funcţionează, dar este insuficient exploatată (metoda de programare - n.r.), fără să mai fie nevoie ca beneficiarul să-şi creeze un cont în platformă, practic operatorul va programa direct şi îi va transmite când trebuie să meargă să se vaccineze. De asemenea, pentru mediul rural în mod deosebit, dar nu numai, dorim să creăm acele oficii de programare. Adică în multe dintre instituţiile statului care sunt foarte accesate - primării, alte tipuri de instituţii - să existe un ghişeu în care să se poată face programări la vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

Acesta a menţionat că a fost eliminată limita de nouă persoane care puteau fi programate în platformă prin intermediul unui singur cont, precizând că o persoană care are un cont în platformă poate programa oricâte persoane doreşte.

Aş face chiar un apel către toţi cei care doresc să susţină campania de vaccinare să ajute persoanele care doresc să se vaccineze în această etapă de programare. Şi suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe posibilitatea de programare directă, adică fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei în care oamenii se pot prezenta direct la vaccinare, în mod deosebit, persoanele, de pildă, peste 60 de ani. Există diverse modalităţi pe care le-am văzut implementate în alte ţări în care campania de vaccinare a funcţionat foarte bine”, a adăugat Gheorghiţă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG