Linkuri accesibilitate

Pe drumul spre Uniunea Europeană: Austria, Cehia și Slovenia susțin candidatura Macedoniei de Nord


Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, s-a întâlnit cu reprezentantul președinției Consiliului UE, Augusto Santos Silva, la Skopje pe 21 mai.
Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, s-a întâlnit cu reprezentantul președinției Consiliului UE, Augusto Santos Silva, la Skopje pe 21 mai.

Candidatura la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord a primit susținerea Austriei, Cehiei și Sloveniei. Bulgaria refuză în continuare să susțină candidatura Macedoniei de Nord și are de gând să își folosească dreptul de veto pentru a bloca aderarea micii țări din Balcani la UE.

Miniștrii de externe din cele trei țări și-au declarat pe 22 mai susținerea pentru candidatura Macedoniei de Nord și a Albaniei, considerând că diversele probleme bilaterale nu ar trebui să fie o piedică către aderare.

Pe 21 mai, Bulgaria a declarat că nu își va suspenda veto-ul asupra procesului de aderare a Macedoniei de Nord. Bulgarii și macedonenii se află într-o dispută pe tema limbii și istoriei naționale.

Bulgaria, care a aderat la UE în 2007 odată cu România, vrea ca guvernul de la Skopje să recunoască faptul că identitatea și limba macedonenilor au origini bulgare.

Guvernul de la Skopje insistă că macedoneana este o limbă slavă distinctă, care face parte din identitatea națională și cultura țării, în timp ce bulgarii văd limba ca fiind un dialect regional al bulgarei.

Unanimitatea statelor membre UE este necesară pentru a stabili planul de aderare a unui nou stat membru.

Miniștrii de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, cel al Cehiei, Jakub Kulhanek și cel al Sloveniei, Anze Logar au călătorit la Skopje pentru a-și oferi susținerea guvernului macedonean înaintea deschiderii negocierilor cu UE din iunie. Cei trei s-au deplasat apoi și la Tirana pentru a face același lucru.

Kulhanek, Ministrul de Externe al Cehiei, a menționat că „nu este corect” ca un stat membru să blocheze procesul de aderare al unei țări pe marginea unei probleme bilaterale. „Ne aflăm într-un moment crucial”, a spus Kulhanek, „și nu putem lăsa procesul să se împiedice de astfel de cereri.”

Mai multe voci din vest au încurajat Uniunea Europeană să grăbească negocierile de aderare, pentru a extinde influența europeană în zonă și a o combate pe cea a Chinei și Rusiei.

Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, a vizitat Macedonia de Nord în urma discuțiilor cu guvernul de la Sofia. Acestuia i s-a alăturat și Augusto Santos Silva, Ministrul de Externe portughez; Portugalia se află în acest moment la președinția Consiliului UE.

Premierul macedonean, Zoran Zaev, a menționat că Varhelyi și Santos Silva i-au prezentat o propunere care este „un început bun” pentru rezolvarea disputei cu Bulgaria.

Macedonia de Nord, care a aplicat pentru procesul de aderare în 2004, a primit o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene în 2005. Între timp, aceștia au rezolvat o dispută veche de 30 de ani cu Grecia pe tema numelui țării, ceea ce a dus la redenumirea țării ca Macedonia de Nord. Termenul „Macedonia”, din punctul de vedere al Greciei, se referă la una dintre regiunile sale.

Vecinii din Balcani ai Macedoniei de Nord, Serbia, Muntenegru, Kosovo și Bosnia-Herțegovina se află în diverse stadii în drumul către aderare.

XS
SM
MD
LG